Доступність посилання

ТОП новини

Український уряд сподівається на успіх у переговорах із МВФ


Штаб-квартира МВФ у Вашингтоні
Штаб-квартира МВФ у Вашингтоні

Київ – Уряд України виконав головні домовленості з Міжнародним валютним фондом і розраховує на успіх під час переговорів, заявив у середу на засіданні Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр Микола Азаров. За його словами, місія МВФ найближчим часом прибуде до Києва для остаточного узгодження нової угоди про співробітництво.

Новий уряд України розраховує отримати від МВФ протягом найближчих двох з половиною років до 20 мільярдів доларів США в рамках нової програми співробітництва. Прем’єр-міністр України Микола Азаров каже, що Україна виконала вимоги МВФ і прогнозує успіх на переговорах.

Азаров повідомив, що останнім часом з’явилися результати, які покращують співпрацю щодо підписання нової програми з Міжнародним валютним фондом. За словами прем’єра, Україна затвердила і почала виконувати державний бюджет на 2010 рік із мінімальним дефіцитом, саме в тих межах, які були обговорені з попередньою місією МВФ.

Постійний представник МВФ в Україні Макс Алієр раніше цього тижня також сказав про поступ на переговорах із Україною, а спірними проблемами назвав збір податків і банківську реформу.

Певні проблеми на переговорах із міжнародними фінансистами визнав у розмові з Радіо Свобода і віце-прем’єр з питань економіки Сергій Тігіпко. Він зазначив, що проблеми залишилися старі, і зараз уряд збільшує доходну частину бюджету, яка дійсно зростає. Зараз ми ці матеріали відправили до Вашингтона, зауважив Тігіпко.

Експерти прогнозують позитивну відповідь із Вашингтона

Відповідь із Вашингтона напевно буде позитивною, каже директор економічних програм центру Разумкова Василь Юрчишин.

За його словами, відновлення співпраці з МВФ дасть додаткові резерви Національному банкові України, а також буде важливим сигналом міжнародним інвесторам про те, що Україна є надійним партнером.

Згідно з державним бюджетом України, цього року на пряме фінансування кошторису заплановано залучити від МВФ два мільярди доларів.

Із 2008 року Міжнародний валютний фонд фінансував і попередній український уряд Юлії Тимошенко. Але відмовився давати четвертий транш із майже 17 мільярдного кредиту через те, що у влади в Києві не було спільної позиції щодо виходу з кризи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG