Доступність посилання

ТОП новини

Ліквідація ватажків терористів – великий успіх Іраку і США


Прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі показує фото ліквідованих діячів терористів на прес-конференції в Багдаді 19 квітня 2010 року
Прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі показує фото ліквідованих діячів терористів на прес-конференції в Багдаді 19 квітня 2010 року

Нью-Йорк – В Іраку в результаті успішної операції американських та іракських військ було знищено двох лідерів терористичної мережі «Аль-Каїда». Ліквідацію двох провідних терористів вважають настільки важливою подією, що повідомлення про це зроблено на вельми високому рівні і у Багдаді, і у Вашингтоні.

У Багдаді прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі показав журналістам фотографії двох убитих ватажків «Аль-Каїди» і сказав: «Мені приємно повідомити іракців та весь цивілізований світ, який протистоїть тероризмові, що вбиває мирних жителів… Наші сили (безпеки) вбили Абу Омара аль-Багдаді та Абу Аюба аль-Масрі, які переховувалися як щури в районі Тар-Тар». Це неподалік міста Тікріта, звідки походив колишній диктатор Іраку Саддам Хусейн.

А командувач американських військ в Іраку генерал Рей Одієрно назвав смерть цих терористів «потенційно найбільш руйнівним ударом по «Аль-Каїді».

Зі свого боку, у Вашингтоні віце-президент Джо Байден, виступивши у прес-центрі Білого дому з екстреною заявою і ніби продовжуючи цю думку полководця, додав: «Не менш важливо також те, що ця операція демонструє поліпшення іракських сил безпеки. Іракці вели перед у цій операції. Розвідувальну інформацію здобули самі іракці. Ця контртерористична операція є результатом тісної співпраці американських та іракських сил».

Далі іракцям доведеться воювати з терористами самостійно

Повідомлення про ліквідацію двох провідних терористів у Вашингтоні сприйняли як новину першорядної ваги. Віце-президент Джо Байден поставив цю подію в контекст міждержавних зв’язків, оскільки незабаром американські війська повертатимуться додому.

Байден нагадав, що США, як і раніше, мають «твердий намір» закінчити бойову діяльність в Іраку вже цього літа, наприкінці серпня 2010 року, а також, у відповідності до американсько-іракського договору про безпеку, вивести з Іраку всі війська Сполучених Штатів до кінця 2011 року.

«Мірою того, як ми завершуємо передачу питань безпеки (до рук самих іракців), ми продовжуватимемо будувати стабільне партнерство з іракським народом та його урядом, ґрунтоване на спільних інтересах поза межами військової співпраці», – наголосив віце-президент США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG