Доступність посилання

ТОП новини

У Гаазі виступають свідки у справі Караджича


Колишній лідер боснійських сербів Радован Караджич, фото 2009 р.
Колишній лідер боснійських сербів Радован Караджич, фото 2009 р.

Прага – У Гаазькому трибуналі відновилося судове засідання у справі колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича. На процесі почалися виступи свідків, які мають підкріпити звинувачення у воєнних злочинах, геноциді та злочинах проти людяності, які висуває прокуратура.

Сьогоднішнє засідання, якому загрожував бойкот з боку Радована Караджича, все ж відкрилося. Першим виступав босняк (раніше цей народ називали «боснійськими мусульманами») Ахмет Зулич. Він розповідав, як у 1992 році сербські загони під командуванням Караджича живцем підпалили його тестя. Це сталося після того, як сербські війська нищили босняцьке село артилерійським вогнем, а потім добивали тих, хто вижив.

Прокурор Енн Сатерланд розповіла про те, як Ахмет Зулич бачив, що серби змусили близько 20 босняків-чоловіків вирити собі могилу, а потім розстрілювали їх чи перерізали їм горло. Самого Зулича серби тримали в полоні з червня по листопад 1992 року. За це час він втратив 35 кілограмів, він схуд із 90 до 55 кілограм.

«7 липня 1992 року пану Зуличу та 63 іншим ув’язненим наказали сісти у вантажну машину. Це був спекотний день. Перед тим, як їх загнали у вантажівку, їх сильно побили. Дорога до табору Маняча тривала кілька годин. Через спеку і відсутність чистого повітря декілька ув’язнених померли по дорозі до табору Маняча», – зазначила прокурар.

Караджич заявляє про «справедливу і священну» війну

Шокуюче свідоцтво боснійського мусульманина мало наочно продемонструвати, якими методами боснійськосербські сили під верховним командуванням Радована Караджича домагалися своєї мети – «очистити» Боснію від босняків і боснійських хорватів. Ахмет Зулич не згадував самого Караджича у своєму виступі, але прокуратура звинувачує його в організації вбивств босняків.

На початку засідання судді попередили Караджича, що йому не вдасться затягнути процес годинами перехресного допиту свідків, тобто тактикою, яку використовував колишній сербський президент Слободан Милошевич. Караджич заявив у суді, що він не збирається свідчити на свій захист. Таким чином, судді втрачають можливість допитувати його про його діяльність під час війни в Боснії у 1992-1995 роках.

Лідер боснійських сербів часів війни в Югославії Радован Караджич відкидає звинувачення у найбільших злочинах із часів Другої світової війни. Караджич, якого звинувачують в геноциді щодо босняків і боснійських хорватів, заявляє, що війна початку 1990-х років була для боснійських сербів «справедливою і священною».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG