Доступність посилання

ТОП новини

Історик Сергійчук: виставка «Волинська різанина» є антиукраїнською акцією


Виставка «Волинська різанина: польські та єврейські жертви ОУН-УПА», що відкрилася сьогодні в столичному Українському домі, є провокаційною і ненауковою, заявив Радіо Свобода історик, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Сергійчук.

Він розповів, що прийшов на відкриття виставки, але міліція його не пропускала, тому довелося іти через інший вхід. Володимир Сергійчук ознайомився з експозицією і вважає, що багато матеріалів не відповідають заявленій тематиці.

«Заявлено, що це свідчення Волинської різанини, а насправді матеріали розповідають про Галичину або про ті землі, які відійшли до Польщі. І при чому тут євреї? Їх німецькі фашисти знищили ще до літа 1943 року, і до Волинської різні це немає жодного стосунку. Але на відкриття виставки прийшли євреї. Очевидно, їх спеціально запросили. Серед них були і народні депутати. Очевидно, що цю виставку готували не фахівці. При чому тут українські націоналісти? Це був українсько-польський конфлікт. Ця виставка – це антиукраїнська акція, це провокація, направлена на те, щоб напружити стосунки між українцями й поляками й втягнути у це ще й євреїв», – заявив історик.

За словами Володимира Сергійчука, відкривав виставку депутат від партії регіонів Вадим Колесніченко, який очолює «Правозахисний громадський рух «Російськомовна Україна». Під час виступу Колесніченка журналісти й представники ВО «Свобода» почали вигукувати: «Що ви робите?! Ви розпалюєте міжнаціональну ворожнечу! Дайте можливість висловити іншу точку зору! Ганьба!»

«Після цього Колесніченко викликав міліцію, і цих людей було заарештовано. Я теж просився до виступу, але мені не дали слова, хоча я спеціально досліджував цю тему і видав книгу», – розповів Сергійчук.

За версією свободівців, їх затримали правоохоронці, коли вони звернули увагу учасників відкриття виставки, що ті розпалюють міжнаціональну та релігійну ворожнечу і принижують національну честь та гідність українців.

За даними міліції, затримані зайшли на виставку і почали знищувати її експонати.

Виставку «Волинська різанина: польські та єврейські жертви ОУН-УПА» організували «Правозахисний громадський рух «Російськомовна Україна» та «Товариство увічнення пам’яті жертв злочинів українських націоналістів» із Польщі.

У каталозі фотовиставки зазначено, що матеріали зібрало і надало Вроцлавське відділення цього товариства.

Радіо Свобода звернулося до Посольства Польщі в Україні, і нам повідомили, що нічого про цю виставку не знають.
XS
SM
MD
LG