Доступність посилання

ТОП новини

Україна вже отримала гарантії безпеки від США і Росії – Стівен Пайфер


Стівен Пайфер
Стівен Пайфер

Прага – Чи може стати Київ місцем підписання нового російсько-американського Договору про скорочення наступальних озброєнь? Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров цього тижня заявив, що така ініціатива України «комфортна» для Росії, але остаточне рішення залежатиме від графіку президентів Росії і США. Чи готові американці піти на такий крок, віддячивши Києву за відмову від ядерної зброї ? Радіо Свобода запросило до розмови колишнього посла США у Києві, а нині експерта Інституту Брукінґса у Вашингтоні Стівена Пайфера.

– Мені здається, що не варто забігати надто далеко вперед. Спершу учасники переговорів мають завершити документ. Якщо договір буде готовий через два-три тижні, то очевидним місцем підписання може бути Вашингтон, в рамках квітневого саміту з питань ядерної безпеки. Очікують, що на цю подію має приїхати президент Медведєв. Але це лише гіпотетична можливість, я не думаю, що на даний момент Вашингтон і Москва вже узгодили місце підписання, спершу їм треба завершити договір.

– Російські дипломати заявляють, що у новому Договорі про стратегічні наступальні озброєння буде підтверджено гарантії безпеки Україні. Чи погоджуються з цим американці?

– Важливо, що гарантії вже були підтверджені. Якщо ви проаналізуєте спільну заяву президентів Обами і Медведєва у грудні минулого року з приводу завершення дії Договору про наступальні озброєння, то там уже йдеться про продовження гарантій безпеки Україні.

– Але якщо ідея добра, то чому її не закріпити ще раз?

– Я здивуюся, якщо такі запевнення з’являться у конкретному договорі про скорочення російських та американських стратегічних ядерних сил. Президенти можуть зробити окрему заяву про Україну. Але для мене важливо, що вони вже дали їй запевнення. Вони можуть їх знову повторити, але добра новина, що вони вже це зробили. Минулого року в Києві були побоювання, що міжнародні гарантії безпеки для України можуть втратити силу після завершення первісного Договору про наступальні озброєння. Я не думаю, що була причина для таких побоювань. Запевнення безпеки пов’язані не з дією Договору про наступальні озброєння, а з приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як без’ядерної держави. Зрештою, президенти Росії і США в грудні підтвердили гарантії безпеки Україні, і я думаю, що це мало зняти стурбованість у Києві.

– Нова коаліція в Києві вважає, що найкраще безпеку Україні гарантує позаблоковий статус. Деякі оглядачі вважають, що це суперечить Хартії про стратегічне партнерство між Україною і США, де прямо йдеться про євроатлантичні прагнення України. Яка ваша думка?

– Вибори мають наслідки і це один із таких наслідків. Незважаючи на те, що я особисто думаю про найкращий шлях для України, ні українська еліта, ані українська громадськість зараз не підтримують вступу до НАТО, тому я розумію позицію Президента Януковича. Я особисто розцінюю Угоду про стратегічне партнерство між США і Україною як те, що США підтримують повномасштабну співпрацю між Україною і НАТО. Я не думаю, що США наполягатимуть, якщо українська влада не хоче долучатися до Плану дій щодо членства в альянсі. Гадаю, що Сполучені Штати не будуть тиснути. США дадуть українській владі змогу визначитися, наскільки далеко і наскільки швидко вона хоче просуватися у відносинах.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG