Доступність посилання

ТОП новини

«Регіонали» в Берліні розставляли акценти нової зовнішньої політики України


Під час конференції «Роль України в новій структурі Європи». Берлін, 9 березня 2010 року
Під час конференції «Роль України в новій структурі Європи». Берлін, 9 березня 2010 року

Берлін – Зміцнити авторитет України у Європі, зокрема відмовою від політики конфронтації, обіцяли на міжнародній конференції в Берліні політичні соратники нового Президента Віктора Януковича. У відповідь німецькі політики та урядовці говорили про, те що Берлін буде підтримувати такі прагнення України, але поступ у конкретних питаннях залежатиме від конкретних кроків нової української влади. Конференцію під назвою «Роль України в новій структурі Європи» в Берліні у вівторок разом провели Міжнародний фонд «Єдиний світ», який очолює народний депутат-«регіонал» Едуард Прутнік та Німецька Рада із зовнішньої політики.

Майбутня угода про асоціацію між Україною та ЄС має стратегічне значення, зона вільної торгівлі має ключове значення для підприємців, тоді як для мільйонів пересічних українців найважливіше подолання візових бар’єрів із Євросоюзом. На цьому наголосив у Берліні народний депутат-«регіонал» Леонід Кожара, заступник голови парламентського комітету у закордонних справах.

Кожара розповів про те, що і Міністерство закордонних справ України, і Верховна Рада відстежують порушення прав українців під час видачі європейських віз. Він назвав проривом те, що під час першого закордонного візиту до Брюсселя Президент Віктор Янукович зміг домовитися про схвалення найближчим часом дорожньої карти для безвізового режиму між Україною і ЄС. Леонід Кожара не виключає, до речі, так само як і українські дипломати за часів президентства Віктора Ющенка, що візи можуть зникнути вже в 2012 році.

Але такий оптимізм відразу ж охолодив представник зовнішньополітичного відомства Німеччини Ернст Райхель. На його думку, безвізовий режим України з Європою це довгострокова мета.

«Я не можу погодитися з деякими висновками пана Кожари. Держави ЄС не порушують угоди про спрощення візового режиму з Україною. По-друге, Рада Європейського Союзу не схвалила дорожньої карти про безвізовий режим із Україною», – заявив Ернст Райхель, керівник відділу Росії, України і Білорусі в німецькому МЗС.

До пенсії в Україні ще треба дожити

Німецький дипломат вважає пріоритетом відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом, від чого залежать і європейські програми кредитування України. За оцінкою німецького урядовця, головними викликами для нової української влади будуть такі непопулярні рішення як підвищення внутрішніх цін на енергоносії і підняття пенсійного віку.

Едуард Прутнік (архівна фотографія)
У відповідь співорганізатор конференції, «регіонал» Едуард Прутнік закликав до виваженої дискусії на цю тему, зокрема через те, що в Україні майже половина чоловіків не доживає до пенсії. «Перед тим, як просто обговорювати підвищення пенсійного віку, мабуть, варто поговорити про реформу системи охорони здоров’я тощо, щоб продовжити тривалість життя», – відповів український політик.

Представник зовнішньополітичного відомства Німеччини ще одним викликом назвав наміри президента Віктора Януковича домовитися з Росією про ліпшу ціну на газ. Де вигода від цього для Росії? Чи це участь у газовому консорціумі? Ще одна справа, за якою варто спостерігати – чи повернеться на арену пан Фірташ, зауважив німецький дипломат.

Обаму і Медведєва закликали подбати про безпеку Києва

Не оминули учасники дискусії і теми європейської безпеки. І німецькі оглядачі, найбільші серед європейців скептики щодо євроатлантичних шансів України, і «регіонали» були однодумцями – членство України в НАТО наразі неактуальне. При цьому Едуард Прутнік вважає, що Україна має домагатися правових гарантій підтвердження безпеки, які виклали Росія, США і Велика Британія в Будапештському меморандумі 1994 року. Учасники берлінської конференції підтримали його ідею і вирішили звернутися до президентів Барака Обами і Дмитра Медведєва зі закликом обрати місцем підписання нового Договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь столицю України – Київ.

Представники Партії регіонів у Берліні запевнювали, що зовнішня політика України за нової влади буде і новою за стилем, і прагматичною та конструктивною за змістом. Разом з тим деякі європейські оглядачі, які брали участь у берлінській конференції, зізналися, що вони так до кінця і не збагнули, які в Києва плани, адже чимало найгостріших питань, від долі Чорноморського флоту до енергетичних відносин із Росією, поки невизначені.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG