Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі президентську кампанію проводять за американськими зразками


Варшава – Минулі вихідні стали знаковою подією політичного життя країни, що досягне апогею восени під час президентських виборів. Партія прем’єра Дональда Туска «Громадянська платформа» провела за американськими зразками масштабні заходи щодо попередніх внутрішньопартійних виборів кандидата на президента. У свою чергу, дотримуючись дотеперішніх, так би мовити, традиційних зразків, делегати з’їзду головної опозиційної партії «Право і справедливість» ухвалили резолюцію щодо підтримки Леха Качинського у президентських перегонах.

Оскільки нині стало відомо про те, що кандидатом від опозиційної партії братів Качинських став діючий президент Лех Качинський, зі своїм кандидатом на президента політична сила прем’єра Дональда Туска визначиться 27 березня. До цього часу всередині партії «Громадянська платформа» відбудуться попередні вибори кандидата. Серед претендентів два прізвища: спікер сейму Броніслав Коморовський та керівник зовнішньополітичного відомства Польщі Радослав Сікорський.

Натомість сам прем’єр оголосив, що він відмовляється балотуватися на найвищу державну посаду.

Учасниця виборчого комітету «Громадянська платформа», депутат сейму Христина Сковронська пояснила, чому її партія проводить попередні вибори кандидата на президента. «Попередні вибори сприятимуть тому, що у прямому голосуванні всі члени партії обиратимуть кандидата, який змагатиметься за перше місце на президентських виборах. Це також допоможе підвищити політичну активність членів партії та призведе до того, що вони стовідсотково ототожнюватимуть себе зі своїм кандидатом на президента», – каже Христина Сковронська.

Колеги Туска й він сам наголошують, що рішення про попередні внутрішньопартійні президентські вибори – це новинка у найновішій історії незалежної Польщі. Однак, на думку лідерів владної партії Польщі, слід зробити крок, що його вже давно здійснили демократичні країни світу.

«Якщо подивитися на всі демократичні країни, зокрема США, то там попередні вибори – звичайна справа, – зауважує Христина Сковронська. – Ми також пішли цим шляхом. Ключовим моментом цього проекту є те, що претенденти на посаду президента віч-на-віч зустрічатимуться на мітингах із пересічними членами партії, а це – їхній майбутній електорат».

Чи можлива передвиборча кампанія без чорного піару

Оскільки політичний проект партії «Громадянська платформа» у Польщі є новинкою, то не виключено, що у перебігу передвиборчої кампанії неминучі й так звані «гарячі моменти».

Однією з резонансних політичних подій минулого тижня була заява впливового депутата партії прем’єра Туска Януша Палікота про те, що кандидат на президента від цієї ж партії Радослав Сікорський – це такий собі політичний перебіжчик із партії братів Качинських.

На думку представника «Громадянської платформи», депутата Христини Сковронської, за таке порушення виборчого регламенту депутатові Палікоті загрожувало виключення з партії.

«Виборчий комітет стежить зокрема за тим, аби учасники попередніх виборів не допускалися «чорного піару». Передвиборча кампанія має бути чесною, позитивно висвітлювати особисті здібності кандидатів на найвищу посаду в країні», – наголошує Христина Сковронська.

У суботу в місті Катовіце уперше в незалежній Польщі партія «Громадянська платформа» за американськими зразками проводила дебати двох своїх претендентів на президента.

Як Броніслав Коморовський, так і Радослав Сікорський, виступаючи під час мітингу, уникали взаємних сутичок, а радше заохочували голосувати за себе, говорили про головні тези своєї виборчої програми.

Оглядачі зазначають, якщо спікер сейму Коморовський у лавах «Громадянської платформи» представляє, так звану, «ліберальну фракцію», то міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський ближчий до консерваторів.

Соціологічні опитування свідчать: за Броніслава Коморовського готові віддати свої голоси близько 38 відсотків поляків, за Радослава Сікорського – 31 відсоток, тоді як нинішнього президента Леха Качинського підтримують лише 20 відсотків виборців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG