Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні інвестори можуть отримати дозвіл на проживання в Латвії


Рига – Сейм Латвії ухвалив в остаточному читанні зміни до Закону про імміграцію, які передбачають можливість отримання тимчасового дозволу на проживання в Латвії тим іноземним інвесторам, які придбали нерухомість на визначену суму або вклали фінансові кошти в будь-яке підприємство чи кредитну установу. Згадані зміни викликали значне незадоволення окремої частини латвійських громадян, які вважають, що вони загрожують латиській нації та державній мові. На їхню думку, полегшений спосіб отримання дозволу на проживання в Латвії призведе до ще більш активного відмивання коштів і дасть злочинцям «квиток до Євросоюзу».

Від 1 липня цього року отримати дозвіл на проживання в Латвії до п’яти років може іноземець, якщо він вклав в основний капітал латвійських підприємств не менше 50 тисяч доларів, створив не менше п’яти робочих місць і платить щороку 20 тисяч доларів податків. Таке ж право матимуть власники нерухомості, кадастрова вартість яких становить 200 тисяч доларів, а також підприємці, які інвестували у латвійські банки не менше 400 тисяч доларів.

Зміни до Закону про імміграцію були ініційовані депутатами від лівоцентристського об’єднання «Центр злагоди», які вважають, що це сприятиме притоку інвестицій в Латвію, створенню робочих місць та пожвавленню ринку нерухомості.

За їхніми прогнозами, після того, як зміни до імміграційного Закону стануть чинними, щороку до державного бюджету Латвії надходитимуть 10 мільйонів латів у вигляді податків, з’являться понад дві тисячі робочих місць, що буде значною підмогою для латвійської економіки.

«Латвія не є тією країною, біля кордонів якої стоїть черга іноземців, що мріють приїхати і жити тут. Латвія є країною, в аеропорту якої стоїть черга латвійських громадян, які хочуть її залишити. І будь-які засоби, які можуть допомогти створенню в Латвії робочих місць, мають підтримувати наші законодавці», – каже депутат «Центру злагоди» Яков Плінер.

Нової хвиля економічної колонізації або окупації?

Проти згаданих імміграційних змін виступили прихильники право-радикальних партій «Вітчизні і Свободі» та «Усе Латвії». Вони організували мітинг протесту, а також мають намір ініціювати проведення референдуму, щоб скасувати згадані зміни в Законі про імміграцію.

Учасник акції протесту Айвіс Кальтіс зауважує:: «Зараз ті часи, коли не потрібна армія, нічого не треба окуповувати – усе визначає економіка. Тим, кому належатиме вся Латвія, тим належатиме і політична влада. Це дуже небезпечно з огляду на те, що ціни на нерухомість зараз низькі. Я думаю, що після цих змін злочинні угруповання та наркобізнес можуть скупити пів-Латвії».

Противники імміграційних послаблень вважають, що вони призведуть до нової хвилі економічної колонізації або окупації.

«Вдумайтеся: внесок інвесторів усього 50 тисяч доларів. Це незначні кошти для російських інвесторів. А за цим інвестором приїдуть 5-10 дітей, онуків, бабусь, які розмовлятимуть російською мовою, ігноруючи латвійські закони й латиську вдачу», – зазначає депутат від об’єднання «Вітчизні і Свободі» Петеріс Табунс.

Незважаючи на гострі дебати серед місцевих політиків та у суспільстві з приводу змін, пов’язаних із розширенням можливостей надання іноземним інвесторам дозволу на проживання, прихильників нових імміграційних змін серед латвійських парламентаріїв виявилося більше. За поправки проголосували 48 депутатів, проти – 42.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG