Доступність посилання

ТОП новини

Меркель занепокоєна станом євро і закликає греків економити


Канцлер Німеччини Анґела Меркель
Канцлер Німеччини Анґела Меркель

Німеччина – Астрономічна державна заборгованість, у якій погрузла Греція, не тільки загрожує дефолтом цій країні, але й тисне на спільну європейську валюту. Не дивно, що в європейських урядах зростає занепокоєння. Як заявила канцлер Німеччини Анґела Меркель, через грецькі фінансові проблеми євро переживає зараз «фазу серйозного виклику».

Грецька криза не оминула навіть ярмарок інформаційних технологій СeBIT. Канцлер Німеччини Анґела Меркель порушила цю тему під час зустрічі з іспанським прем’єр-міністром Хосе Луїсом Родрігесом Сапатеро, який прибув до Ганновера на відкриття найбільшого в світі комп’ютерного шоу.

Зараз завдання полягає в тому, щоб уряд в Афінах втілив у життя свої амбітні плани заощадження, заявила Меркель під час зустрічі зі своїм колегою з Іспанії, яка нині головує в Євросоюзі.

Економити повинні всі

Меркель звернула увагу на те, що й інші країні повинні нарешті повернутися до дотримання так званих маастрихтських критеріїв. «Після великих пакетів заходів, спрямованих на стимулювання економіки, та порятунку банків усі ми тепер повинні повернутися до солідної фінансової політики, оскільки інакше наша валюта євро опиниться під загрозою. Це усім нам завдасть сильного удару», – сказала Меркель.

Також комісар ЄС із фінансових питань Оллі Рен закликав Грецію до більших зусиль, спрямованих на заощадження державних коштів. Під час зустрічі в Афінах із грецьким міністром фінансів Йоргосом Папаконстантіну він наголосив на необхідності вживати додаткові заходи. «Або ви візьмете дефіцит під контроль, або заборгованість почне контролювати вас», – сказав Рен.

Астрономічний дефіцит

Державний дефіцит Греції нині сягає 12,5 відсотка, що дорівнює 300 мільярдам євро. Щоб, як каже Рен, взяти таку заборгованість під контроль, цей показник ще цього року треба скоротити принаймні на 4 відсотки. Рен висловив сподівання, що за допомогою Європейського Союзу Афіни подолають кризу.

Про необхідність допомогти Греції, а не обмежуватися тільки закликами, заявив і депутат Європарламенту від німецьких лібералів Йорґо Харцімаркакіс. «Допомогу незабаром доведеться виплачувати. Загалом Греція потребує близько 50 мільярдів євро. Але якщо ви хочете заспокоїти фінансові ринки, то доведеться викласти принаймні 20–25 мільярдів євро», – сказав Харцімаркакіс, який сам має грецьке походження.

Допомагати ще зарано


Водночас Німеччина, яка вважається найбільшою економікою у ЄС, поки що відмовляється фінансувати зі своєї державної скарбниці допомогу для Греції. Афіни повинні спершу самі скоротити свою державну заборгованість, заявила одна з речниць німецького уряду. Таким чином вона спростувала чутки, що Берлін начебто розглядає можливість надати Греції фінансову допомогу заради стабільності євро.

Директор Центру європейської політики Даніель Ґрос теж вважає, що ще зарано говорити про зовнішню допомогу для греків, бо спершу вони мають допомогти собі самі. «Допоки нема якоїсь програми, допоки не зроблено перших кроків, і не тільки з боку уряду, але й із боку населення, з боку соціальних партнерів, будь-яка допомога буде передчасною», – сказав Ґрос.

Під владою корупції

Через величезні проблеми з дефіцитом Греція перебуває нині під посиленою увагою з боку європейської спільноти.

Одна з проблем, яка теж певним чином сприяла тому, що Греція опинилися в такій жалюгідній ситуації, – корупція.

Як повідомляє газета «Вельт» із посиланням на актуальне дослідження міжнародної антикорупційної організації Transparency International, торік кожен грек заплатив у середньому 1 тисячу 355 євро хабарів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG