Доступність посилання

ТОП новини

Відкриті люки. Як запобігти крадіжкам люків і захистити перехожих від травматизму?


За весь минулий рік у Києві було викрадено 1300 каналізаційних люків, повідомляє «Київводоканал». Мисливці за металобрухтом столиці та інших міст здають здобич у приймальних пунктах за таксою гривня – за кілограм металу. А заміна однієї сорокакілограмової кришки обходиться комунальникам у понад 800 гривень. Цей бізнес, крім фінансових втрат для держави, несе смертельну загрозу городянам. Тільки у столиці минулого місяця троє людей провалилися у каналізацію, лише дивом залишившись живими.

Полювання на люки в Києві та Харкові

Киянка Лідія пізно ввечері поверталася додому і прямо біля під’їзду провалилася у відкритий люк. Дівчина пошкодила собі руку і ногу, але каже, що могло бути набагато гірше. «Я провалилася туди половиною тіла: одна рука і одна нога була у люці. Слава Богу, я вилізла. Червоні перегородки стояли лише з одного боку – там, де я йшла, їх не було», - розказала Лідія.

Можна порахувати, що в середньому в Києві крадуть 3 каналізаційні люки в день. Однак, за півроку в Києві порушили лише двадцять шість кримінальних справ проти крадіїв люків. Про це повідомила Радіо Свобода Наталя Сторожик заступник начальника прес-служби київської міліції. Йдеться про 185-ту статтю Кримінального кодексу «Крадіжка». Тим, хто зазирає на чуже майно, «світить» до п'яти років тюрми. «За останні 6 місяців за скоєння таких злочинів затримано на сьогодні 19 осіб. Найчастіше скоюють такі злочини немісцеві жителі або безхатченки, які збувають викрадене майно до пунктів прийому металобрухту», - зазначила Наталя Сторожик.

У Харкові за люками полюють не менш активно, ніж у Києві. Рекордною виявилася ніч з 9 на 10 лютого цього року – тоді поцупили відразу 60 чавунних кришок. Щоб уявити собі масштаби цього нахабного пограбування, треба мати на увазі, що самостійно чавунний люк здатен підняти хіба що важкоатлет. Працювала ціла бригада, використовуючи транспорт, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Журавльова.

Викрадені чавунні кришки люків міліція шукає по пунктах збору металобрухту. Усі вони працюють незаконно — без відповідних документів та дозволів.

Утім крадуть не лише чавунні кришки. Минулого року в «зеленій зоні» міста встановили гумово-технічні (пластикові) та бетонні люки на тротуарах. На пластикові люки, одразу ж накинули оком мешканці приватного сектору, які мають вигрібні ями. Лише у Жовтневому районі Харкова за останні два тижні зняли сім таких кришок, розповідає начальник Жовтневого філіалу Харківських Тепломереж Бесик Рапава. «За півтора роки не було жодної крадіжки. Почастішали вони за останні 15 днів. Наше управління міського господарства нам дало вказівку, щоб за три дні усі кришки встановили. Ми встановили все. Але після цього вже чотири кришки зняли. Але і це ми закрили», - каже Рапава.

Чеські люки

Зараз, за словами комунальників, у Харкові немає жодного незакритого люку. Однак чи буде так і завтра - прогнозувати не беруться. Тим часом, нарікають на недостатню роботу міліції щодо боротьби із незаконними пунктами прийому металу.

Закордоном, зокрема у Чехії також трапляються крадіжки люків, але останніми роками завдяки роботі міліції це стало рідкісним явищем, зазначає журналістка Радіо Свобода у Празі Оксана Пеленська. За чеським законодавством, пунктам прийому металобрухту суворо заборонено скуповувати металеві кришки від люків, а також не дозволяється приймати метал від неповнолітніх. Показовим є приклад міста Простєйов. Там власник пункту збору порушив ці 2 заборони закону водночас: придбав віко люку в неповнолітнього злодія. Пункт був одразу закритий, а власник заплатив високий штраф.

Запобігання крадіжкам

Оскільки повністю гарантувати недоторканість люків із чавуну нереально, «Київводоканал» пішов на експеримент – установити гумові кришки, повідомив голова прес-служби «Київводоканалу» Сергій Друбецькой. Щоправда такі люки де завгодно не поставиш, повністю замінити металеві неможливо. «Гумові люки ми встановили переважно у зелених зонах. Оскільки є проблеми з їх установкою на дорожньому полотні. Щільність інша», - пояснив голова прес-служби.

За рік в українських містах крадуть десятки тисяч чавунних люків, зазначає Олександр Мазурчак, перший заступник міністра ЖКГ . У Кам’янці-Подільському, де пан Мазурчак 10 років пропрацював на посаді міського голови , щоб припинити крадіжку люків, встановили телекамери. «Ми ввели теленагляд. Маючи теленагляд, ми можемо вже контролювати людину, яка вкрала той люк».

Іншими важливими питаннями у запобіганні крадіжок, за словами Олександра Мазурчака, є активність міліції з цього приводу, а також співпраця з пунктами прийому металобрухту. Вони мають не приймати люки або повідомляти про спроби їх продажу.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG