Доступність посилання

ТОП новини

Українська економіка після виборів


Гості: народні депутати Ігор Єресько (БЮТ) і Олексій Плотніков (Партія регіонів)

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Інна Кузнецова: Шановні гості, так що ж чекає на економіку в найближчому майбутньому?

Там на завтра хтось зорганізував круглий стіл і кажуть, що між постіндустріальним проривом і втратою економічної незалежності.

Ну, це вже, мабуть, надто гучні заяви, надто страшні. Між тим.


Олексій Плотніков: Це дещо некоректно там, чи то очікувати постіндустріальний прорив, чи то втрату економічної незалежності.

Тобто, мені навіть подобається, що у когось є такі бачення. Але це бачення в тому планів, щоб показати, хто там що вивчав, і хто на що здатний, якось сформулювати цей круглий стіл.

Що стосується всього іншого, то буде новий уряд, буде нова коаліція, яка і висуне цей уряд, будуть певні задачі перед новим урядом

- Якщо говорити про те, що гасла залишилися позаду, тепер потрібно реформувати економіку. Не гасельні, а перші кроки, які мав би зробити уряд, а Ви їм як науковець порадили б? Що потрібно зробити?

Олексій Плотніков:
Якщо чіпати якісь конкретні речі, тактичні речі, то тактичні речі – це прийняття нового бюджету, нормального бюджету. Це нормалізація така тактична економічної ситуації в державі. Тому що без бюджету все ж таки важко існувати державі, навіть при тому, що у нас за законом виконується одна дванадцята минулого року і там все інше.

Якщо вести мову про середню і довгострокову перспективу, то безперечно це відновлення економічного зростання. Відновлення економічного зростання призведе до того, що в нас буде нормальна наповнюванність державного бюджету, що дозволить фінансувати соціальну сферу.

Тобто, схема зростання, наповнюваність бюджету, фінансування, збільшення соціальних виплат - це ось абсолютно нормальна схема.

- Стосовно бюджету, який був підготовлений урядом Юлії Тимошенко. Ми поки що не знаємо, хто буде главою нового уряду, але той бюджет, як Ви ставитеся до того? Наскільки його кардинально треба переробляти?

Олексій Плотніков:
Кардинально треба переробляти, тому що він готувався в такому передвиборчому екстазі, він готувався в режимі обіцянок передвиборчих, а все ж таки зараз будуть інші пріоритети, зараз будуть більш реалістичні підходи до розвитку національної економіки.

Тому я не хочу зараз чіпати бюджет, казати, чому за нього не голосували, які у нього вади…

- Це були гасла і це були…

Олексій Плотніков:
І про це багато вже казали, чому не голосували за бюджет. Але його (бюджет) треба переробити, його треба приземлити, скажімо так.

- Пане Єресько, наскільки фракція БЮТ готова до того, щоб сприяти Партії регіонів, а чи, можливо, ви будете в майбутній коаліції, до того, аби змінити бюджет до того, що треба буде ремінці затягнути?
Ігор Єресько: Новий уряд насамперед займеться тим, що буде забирати те, що, нібито, колись у них забрали.

Ігор Єресько:
Давайте політично не поспішати. Ще нічого не вирішено, остаточна крапка у виборах не поставлена. Вона буде поставлена тоді, коли ЦВК винесе своє рішення. І навіть після того можливі різного роду варіанти розвитку політичних подій.

Стосовно економіки, то Ви знаєте, я вважаю, що будь-хто був би зараз в уряді: чи то новий уряд, чи то уряд, який зараз існує, йому треба буде вирішувати ті серйозні проблеми, які стоять перед економікою країни.

Економіка країни не структурована. Тобто, нам потрібно її перебудувати таким чином, щоб вона була ефективною. Ефективність економіки – це означає те, що вони дають темпи росту, дають високу зарплату, це технологічна економіка, це економіка, яка націлена на майбутнє.

З нашим старим складом, який був 18 років (економіки я маю на увазі) тут важко чогось добитися.

Якщо казати про перспективи, а чи ми пізніше про це поговоримо, як це я собі уявляю, то я хотів би нашим радіослухачам… Характеристика постіндустріального суспільства для України поки що не підходить, і не підходять крайні оцінки того, що буде.

Я хотів би сказати дуже просто ось про що. Я уявляю собі: от приходить новий уряд. Новий уряд зі старою економічною психологією насамперед займеться тим, що буде забирати те, що, нібито, колись у них забрали. Тобто, буде переділ власності зроблений.

Зрозуміло, що старі хазяї так просто це не віддадуть. Тобто, буде економічна суперечка. Якби це в межах економічної конкуренції, то це було б, можливо, нормально.

Це верхівка, так би мовити, того майбутнього уряду, який вже, можливо, формується чи не формується. А ми ж не повинні забувати, що, крім верхівки цього уряду, існують ще неписані закони, по яких живуть псевдоекономісти. Це рейдери, це ті, хто буде захоплювати. І їм буде дана повна свобода.

І я очікую, що якщо не буде чіткого контролю з боку держави, не буде стратегії розвитку цієї економічної держави, то дуже-дуже важкі наслідки для економіки, тому що будуть забирати, будуть розформовувати і будуть розбивати.

Наприклад, от елементарні речі. Знову можливе повернення відкатів у тому плані, що там кожен буде старатися забрати свої 10%, 20%. Тобто, якщо йти по тому шляху, що я хочу чи не хочу щось робити, то толку з економіки не буде.

- Я хотіла Вас навернути до ідеалів, а Ви знову мене до українського сьогодення, до реалій.

Ігор Єресько:
На жаль. На жаль. На жаль.

- Наразі ми маємо запитання від наших радіослухачів.

Слухачка: У мене питання до пана Плотнікова.

Я живу у Старій Дарниці, а у нас там є старий вагоноремонтний завод. Коли пан Янукович був прем’єр-міністром, то він з Донецька набирав людей (я їх сама бачила – їхали у трамваї) виганяли наших і ставили своїх.

Так я хочу запитати: чи це нас вже будуть в резервації виганяти, а донецьких сюди привозити?

І друге запитання. Пане Плотніков, чи не вважаєте Ви, що у ВР, коли приймали зміни до закону «Про вибори Президента України», був бандитський захват парламенту, який забезпечив 100% виграш Януковича?


Олексій Плотніков:
Що стосується закону... Ну що, який там 100% виграш? Тут у нас… Дійсно, ми виграли, у нас є перевага, у нас там майже 4% перемога, але ніхто тут не каже про якийсь наш 100% виграш. Тут все ж таки наш головний конкурент також набрав не мало відсотків.

Я не хочу зараз занурюватися у цей закон. Це абсолютно нормальний закон. Його майже ніхто не критикував з міжнародних спостерігачів. А якщо й критикували, то казали, що, можливо, його треба було раніше прийняти, ще й перед першим туром.

Тобто, з цієї точки зору – це…

- Я пропоную не обговорювати зараз закон про вибори, тому що це не тема нашої сьогоднішньої розмови.

Олексій Плотніков:
Перше питання також не має ніякого сенсу. Це зорієнтовано на якісь плітки, чутки і так ще на щось. Хтось когось виганяв. Давайте тоді взагалі проігноруємо дзвінок цієї слухачки.

Ігор Єресько:
Ні-ні. Олексію Віталійовичу, не можна ігнорувати.

Олексій Плотніков: Вона каже, що хтось казав, що хтось когось виганяв… Ну, давайте абстрактно скажемо: ніхто нікого виганяти не буде, всі будуть працювати абсолютно нормально.

- Давайте будемо вважати це запитом слухачки до Вас. А Ви спробуєте з’ясувати.

Олексій Плотніков:
Хай напише листа до мене. Є в мене адреса. Це Грушевського 5, моє прізвище. Якщо є якісь конкретні проблеми у цієї слухачки конкретно, я обіцяю з’ясувати, дати відповідь.

- Маємо ще запитання.

Слухачка:
Ми говоримо багато про економіку, а суть в нашому нутрі, в нашій духовності. Тому доки ми не будемо знати триєдиного Бога, доки нас будуть юдеї поборювати. Вони вже мають державні…

- Ми говоримо все ж таки про економіку…


Ігор Єресько: Я замислювався над цим питанням. І для мене економіка – це не суха просто наука і не якісь там показники, а це насамперед питання моралі. Тому що які б закони ми у ВР не виписували, якими речами не оперували б, але мораль в економіці залишається.

Що я хочу сказати? Є закони, які забороняють корупцію в економіці. Ну, не в економіці, а взагалі корупцію. А вона ж існує. Чиновник бере ці кошти. Тобто треба міняти.

Я з Вами тут погоджуюся, що питання моралі дуже і дуже серйозні. Мораль і це відношення наше до праці. Не можна заставляти людей тільки працювати, потрібно або на основі любові працювати (безпосередньо це найвища форма самовіддачі людини), або за гроші, або під примусом.

Перший і другий варіанти підходять, але не зовсім…

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG