Доступність посилання

ТОП новини

Грузинські спостерігачі – хто вони?


Київ – Хоча грузинські спостерігачі залишили Україну одразу після першого туру президентських виборів, питання, що це за люди і чого вони приїздили, остаточно не з’ясовані. Депутати з Партії регіонів оприлюднили запис, де голос, схожий на Юлію Тимошенко і чоловічий голос із грузинським акцентом обговорюють питання реєстрації грузинських спостерігачів. А регіонал Володимир Сівкович направив депутатський запит до Генпрокуратури, СБУ, МЗС і РНБО з вимогою перевірити «факти втручання громадян Грузії в президентські кампанію».

Ця історія почалася після того, як ЦВК України відмовилася зареєструвати понад дві тисячі громадян Грузії, як спостерігачів. Комісія посилалася на неправильно оформлені документи. Але це не зупинило гостей, і понад 300 осіб попрямували до Донецька, де отримали тимчасові посвідчення журналістів.

Щоправда, скористуватися цим документам вдалося не всім. Частина грузинів замість виборчих дільниць потрапила до міліції, яка звинуватила їх у намаганні зірвати вибори.

Спостерігачі чи хулігани?

Народний депутат із Партії регіонів, яка представляє Донецьк, Олена Бондаренко, повідомила, що в більшості анкет, які були надані громадянами Грузії, прочерк щодо місця роботи, прочерк щодо місця проживання.

За її словами, оскільки ці люди, зокрема в Донецькій області, були помічені у всіляких сутичках, довелося на виборчі дільниці викликати міліцію, яка запротоколювала порушення громадського порядку.

Олена Бондаренко стверджує, що ці люди мали зовсім іншу мету, ніж спостереження за перебігом виборчої кампанії в Україні.

Щоправда, донецький журналіст, який спостерігав за перебігом виборчої кампанії в місті, не помітив ніяких порушень з боку грузинів. Він просив не називати його прізвище, а повідомив, що в день виборів трьох грузинів бачив на одній із дільниць. Вони підійшли до правоохоронців, спокійно поспілкувалися. Потім, коли поговорили з головою дільничної виборчої комісії, виявилося, що документи їх не відповідають якимось там стандартам, і вони спокійно собі пішли. Ті, кого бачив журналіст, поводили себе спокійно.

Влада Грузії переконує, що узгоджувала свої дії з українською владою

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі стверджує, що грузинські спостерігачі приїжджали до України на прохання українців, і їх прибуття було узгоджене зі всіма політичними партіями країни.

Це підтвердив в інтерв’ю Радіо Свобода і посол Грузії в України Григол Катамадзе. За його словами, серед спостерігачів були члени парламенту Грузії, члени ЦВК, представники неурядових організацій. Посол не розуміє, коли говорять про якихось бойовиків і таке інше

Генеральна прокуратура України спільно з МВС та СБУ перевірить інформацію щодо реєстрації грузинських спостерігачів у першому турі виборів, повідомила прес-служба Генпрокуратури.

У Грузії справа спостерігачів також набуває розголосу

Один із лідерів грузинської опозиції Іраклій Аласанія вимагає від президента Міхеїла Саакашвілі скликати засідання Ради нацбезпеки для розгляду ситуації з двома тисячами грузинських спостерігачів. Він зазначив, що грузинська громадськість бажає отримати конкретні відповіді від влади: ким була спланована ця «політична авантюра», хто конкретно перебував в Україні під виглядом спостерігачів.

Раніше представники грузинської опозиції заявляли, що переважна більшість із направлених до України спостерігачів були співробітниками силових структур Грузії, які брали участь у розгонах мирних акцій протесту в Тбілісі.

А самі громадяни Грузії, які вже побували в Україні на виборах, запевняють, що спробують зареєструватися, як міжнародні спостерігачі, на другий тур українських виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG