Доступність посилання

ТОП новини

США: президент Обама про боротьбу з тероризмом


На засіданні з питань національної безпеки США 5 січня 2010 року
На засіданні з питань національної безпеки США 5 січня 2010 року

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама звернувся до американського народу на тему планованого на Різдво за «новим стилем» терористичного акту в американському літаку. Тоді громадянин Нігерії, як вважають, відряджений терористичною мережею «Аль-Каїда», мав завдання в день Різдвяного свята напередодні Нового року знищити вибухівкою американський пасажирський авіалайнер на підлеті до міста Детройта.

Як відомо, це завдання нападникові не вдалося виконати, але одразу після повернення з вакацій Обама скликав нараду на найвищому урядовому рівні. Учасники наради обговорювали висновки зі спроби теракту, після чого президент виступив перед репортерами у Білому домі. Його виступ у прямому ефірі транслювали всі провідні телевізійні канали Америки.

За словами президента, американська розвідка може пишатися значними успіхами у боротьбі з міжнародним тероризмом, але у випадку з терактом в авіалайнері стався величезний «провал системи», «потенційно катастрофічний» за можливими наслідками. Близько 300 пасажирів рейсу Амстердам – Детройт могли загинути в літаку.

Різка критика на адресу розвідслужб

Задовго до події розвідка отримала купу сигналів про підготовку теракту на пасажирському лайнері, але не спромоглася дійти належних висновків і, як висловився президент, «поєднати окремі риски в єдиний контур». За словами Обами, розвідка «мала достатньо інформації для викриття цієї змови і (могла б) запобігти нападові різдвяного дня».

Тобто йдеться у даному разі не про успішність методів збирання інформації, а про нездатність створити повну картину, брак уміння інтерпретувати та синтезувати дані, отримані окремими розвідслужбами, – а їх декілька, і далеко не завжди вони обмінюються отриманими даними.

Обама назвав «абсолютно неприйнятним» брак належного аналізу й нездатність звести в єдине ціле низку різноманітних розвідувальних даних. «Я цього не потерплю», – заявив явно розгніваний президент, назагал відомий своїм холоднокровним аналітичним підходом до проблем.

Одначе Обама нічого не казав про покарання керівників служб розвідки й безпеки, хоча цього можна було очікувати. Ба більше, прес-секретар Білого дому Роберт Ґіббґ стверджував перед виступом президента, що Барак Обама цілком задоволений працею директора Національної розвідки Денніса Блера, директора Центрального розвідувального управління Леона Панетти і міністра внутрішньої безпеки Джанет Наполітано.

Посилення заходів безпеки в аеропортах

Тим часом на аеровокзалах США та за кордоном вже впроваджуються нові заходи безпеки. Додано десятки нових прізвищ до списку осіб, підозрюваних у зв’язках із терористами.

Цей список, відомий під назвою «База даних Національного контртерористичного центру», містить понад півмільйона прізвищ і зобов’язує посилено перевіряти підозрюваних, перш ніж дозволяти їм в’їзд до Америки. Отож значним провалом розвідки вважають той факт, що прізвище нападника, нігерійця Умара Фарука Абдулмуталлаба було на згаданому списку, і тим не менше його не перевірили як слід, коли видавали візу до Сполучених Штатів.

Обама повідомив, що відтак припиняє переведення до Ємену в’язнів із військової тюрми на базі Гуантанамо, хоча підтвердив рішення закрити цю в’язницю. Зі 198 в’язнів Гуантанамо майже половина походить саме з Ємену. Нині ж Обама говорив про Ємен як про нове гніздо терористичної мережі «Аль-Каїда».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG