Доступність посилання

ТОП новини

Економіка України сховалася в тінь від адміністративного тиску


Київ – В Україні фінансово-економічна криза та посилення адміністративного тиску на бізнес призвели до стрімкого зростання тіньового сектору економіки. За оцінками експертів, зараз обсяг тіньового сектору фактично зрівнявся з легальним, що може мати небезпечні наслідки для ситуації в державі. Натомість міністерство економіки, визнаючи певне зростання тіньового сектору на 8 відсотків, закликає не драматизувати ситуацію.

Порівняно з минулим роком українська економіка продемонструвала спад. Проте грошова маса за цей період лише виросла. Причому зросла кількість грошей саме в позабанківському обігу. За словами директора інституту трансформації суспільства Олега Соскіна, це вірна ознака того, що ці фінанси обслуговують саме тіньову економіку. За його розрахунками, зараз тіньова економіка за своїми обсягами фактично зрівнялася з легальною.

«Вільноконвертованої валюти в готівковій формі в Україні до 60 мільярдів американських доларів. І це валюта, яка обслуговує виключно тіньову економіку. Якщо ви помножите на вісім ці 60 мільярдів, то отримаєте 480 мільярдів гривень – це якраз сума готівки і безготівки гривневої в легальному економічному обігу», – зазначає директор Інституту трансформації суспільства.

Урядовці розуміють – і пристосовуються

За словами професора Національної академії управління Олександра Кириченка, в уряді є багато фахівців, що розуміються на тіньовій економіці. «Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов захистив докторську саме по темі тіньової економіки», –каже він. Та попри це реальної боротьби з тінізацією економіки не ведуть, а влада просто пристосовується до таких реалій. «Сьогодні, за визначенням експертів, створена репресивно-тіньова модель управління, яка є неадекватною», – наголошує професор Кириченко.

Інша тривожна тенденція, про яку сказав вчений-економіст, – зменшився притік грошей з офшорних зон. Це фінанси, котрі вивели з України з метою зменшення оподаткування.

Економіст міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь менш песимістично дивиться на ситуацію. За його словами українська економіка, відходячи в тінь, таким чином просто виживає в складні часи. «Це свідчить про непоганий потенціал збільшення легальної економіки», – зазначає експерт.

Тінізація економіки зумовлена не так економічними негараздами, як посиленням адміністративного тиску на підприємців. Олександр Жолудь зазначає, що в період кризи уряд фактично підтримував лише великий бізнес. «Допомагав, металургам, хімікам, тобто, тим галузям, де роблять статки найбагатші люди України», – зауважує пан Жолудь.

«Обнадійливий» латиноамериканський досвід


Прогнозуючи подальший розвиток ситуації, експерти висловлюють різні думки. За словами Олега Соскіна, вже найближчим часом українську економіку очікує колапс, а держава змушена буде оголосити дефолт. На думку Олега Соскіна, уряд вже не контролює ситуацію в економіці, тож ситуація невдовзі може вийти з-під контролю.

Проте Олександр Жолудь вважає, що протриматися в такому стані Україна і українська економіка можуть доволі тривалий час. «Система не розвалиться. Верхівка зміниться, але система залишиться. Ми маємо досвід латиноамериканських країн, які нестабільні з ХІХ століття, але вони досі існують», – каже експерт, додаючи, що цей прогноз можна назвати і оптимістичним, і песимістичним водночас.

У Мінекономіки побачили зворотну тенденцію

За розрахунками Міністерства економіки, рівень тіньової економіки в Україні, у перщому півріччі 2009 року, порівняно з відповідним періодом 2008-го, збільшився на 8 відсотків. Проте, за словами міністра економіки Богдана Данилишина, порівняно з початком цього року зараз тінізація зменшилася на 0,4 відсотка. За словами міністра, такі тенденції характерні сьогодні для багатьох країн світу.

Зростання відтоку грошей з банківського обігу міністр пояснив тим, що за умов обмеженого доступу до кредитів бізнес, аби створити фінансовий «резерв», вивів частину прибутку в тінь. Проте, міністр сподівається, що ці гроші невдовзі запрацюють усередині країни.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG