Доступність посилання

ТОП новини

Люди і ляльки: українсько-британський мистецький проект


Одна з представлених під час проекту ляльок «Її Величність», автор Ірина Єлісєєва
Одна з представлених під час проекту ляльок «Її Величність», автор Ірина Єлісєєва

Київ – У Києві українські митці відтворили добу правління англійської королеви Єлізавети у рамках міжнародного мистецького проекту «Її Величність Англія». Головними дійовими особами проекту і відповідного дійства стали авторські ляльки, а підтримали проект представництво Британської Ради та міжнародний жіночий клуб.

Коли на землю спускається вечір, у сутінках мистецьких центрів та художніх галерей оживають картини, скульптури і ляльки. Маленькі люди рухаються, перегукуються і навіть відтворюють цілу історичну добу. Наприклад – «золоту добу» правління королеви Єлизавети.

Це про неї письменник і філософ Бекон писав: «Єлизавета і за характером, і за долею своєю була унікальною особистістю серед монархів». Це її згадував прославлений Шекспір як жінку, котра «просвітила свій час та осяяла дорогу прийдешньому».

Той буремний час поетів і піратів, державних заколотів і любовних інтриг відтворили актори Національного інституту театрального мистецтва імені Карпенка-Карого та київські художники.

Ініціаторка проекту, київська галереїстка Оксана Помазан розповіла, що образ Єлизавети навіяний шекспірівськими героями і творчим духом того періоду. «Тут представлено 15 ляльок, більшість із них – Єлизавети. Мабуть, навіяло щось, щось таке, що наші обрали саме Єлизавету... Мабуть, це якась мрія... Але у нас представлена не лише Її Величність – є ще і лорд, і навіть навічно закохані Ромео і Джульєтта!», – зазначає Оксана Помазан.

«Тут присутня творча думка і фантазія»

У гру під назвою «доба Єлизавети» охоче включились усі бажаючі. Серед яких і співачка Ольга Крюкова. «Найголовніше, що я побачила у ляльках – тут присутня творча думка і фантазія, – каже вона. – Це те, чого зараз дуже не вистачає у нашому суспільстві та у спілкуванні з різними людьми. І дуже приємно, що можна побачити у кожній роботі – те, що людина робила її від серця!».

Художниця Вікторія Мендель вимріяла образ Єлизавети як «залізної леді», вбравши її у металеву сукню. А Ірина Кірюшина створила образ королеви- подруги, з якою цікаво блукати стежинами англійського парку і вести розмови про літературу, філософію і недосконалість людини. Королева Єлизавета від художниці Ганни Аракчеєвої готова до завоювання світу. І, до речі, сучасні історики стверджують, що їй це вдалося: в історію світової культури Єлизавета увійшла як одна з найбільших меценаток Європи – чим заслужила повагу і любов митців, які увіковічнили її образ на віки.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG