Доступність посилання

ТОП новини

Нацбанк став заручником політичного протистояння


Київ – Конфлікт довкола керівництва Нацбанку набуває розвитку. У п’ятницю подав у відставку заступник голови Національного банку України Олександр Савченко. На прес-конференції він заявив про безпрецедентний тиск на Нацбанк з боку Секретаріату Президента. Експерти кажуть про політичний характер останніх заяв і про те, що зараз Нацбанк опинився у найскрутнішій ситуації за всі часи свого існування.

Виступаючи на прес-конференції заступник голови Національного банку Олександр Савченко вибачився перед населенням за те, що закликав тримати заощадження в гривнях. « І вважайте, що цей крок – це ще одна спроба повернути курс до збалансованого», – додав він.

Причиною своєї відставки Олександр Савченко назвав незгоду з валютно-курсовою і монетарною політикою, яка проводиться керівництвом НБУ.

Проблеми з курсом гривні він пояснив втручанням у діяльність центрального банку. «У нас зараз відбувається безпрецедентне втручання, як з боку Президента, так і зі сторони його Секретаріату, і з боку інших структур: партій, угруповань, комісій тимчасових, які розслідують діяльність НБУ, – зазначив Савченко. – Все це веде до інфляції і девальвації, до зневіри людей у національній грошовій одиниці. Бо немає грошей без довіри».

Міліціонер почав, банкір підхопив

Заява Савченка пролунала невдовзі після того, як міністр внутрішніх справ Юрій Луценко звинуватив Президента у потуранні фінансовим махінаціям, які здійснює керівництво Нацбанку. Невдовзі у МВС викликали на допит першого заступника голови Нацбанку Анатолія Шаповалова.

Олександр Савченко також зазначив, що керівництво Нацбанку причетне до валютних махінацій. «Якщо у нас різниця між офіційним і ринковим курсом складає 5-6%, це означає, що щодня хтось отримує без зусиль 5-6 мільйонів доларів», – сказав Савченко.

Проте ані міністр, ані екс-заступник голови НБУ не навели конкретних прикладів злочинних дій.

І Юрій Луценко, і Олександр Савченко є близькими до БЮТ. Луценко заявив про підтримку Юлії Тимошенко на президентських виборах, а Савченка фракція БЮТ називала кандидатом на посаду в.о. голови НБУ, коли в парламенті розглядали питання про недовіру чинному голові Володимиру Стельмаху.

У Нацбанку Савченко був опозиціонером

Член Ради НБУ народний депутат від фракції Партії регіонів Василь Горбаль вважає, що заяви і міністра внутрішніх справ, і екс-заступника голови Нацбанку мають здебільшого політичний характер. За словами депутата-регіонала, останнім часом Олександр Савченко, перебуваючи на посаді заступника голови НБУ, не мав реальних важелів впливу.

«Він уже досить давно дистанціюється від правління і позиціонується такою опозицією в самому НБУ. Хоча повноважень службових, я так розумію, стосовно виконання конкретних завдань у нього вже не було тривалий час», – зауважив депутат Горбаль.

Експерти впевнені, що Нацбанк залишатиметься полем політичної битви, принаймні, до кінця виборчої кампанії. Через це банківський регулятор, а відтак і вся фінансова система країни опинилася у найскрутнішій ситуації за всі часи свого існування. І Олександр Савченко, і фінансові експерти високо оцінюють кадровий потенціал Нацбанку. Проте політичні баталії, у які дедалі сильніше втягують НБУ, дедалі більше заважають їм виконувати свої обов’язки професійно.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG