Доступність посилання

ТОП новини

Молдова на роздоріжжі перед виборами президента


В.о. президента Молдови Володимир Воронін, 21 серпня 2009 р.
В.о. президента Молдови Володимир Воронін, 21 серпня 2009 р.

Прага – Давній керівник Молдови Владімір Воронін заявив, що найближчим часом залишить посаду президента. Тим часом Партія комуністів, якою він далі керує, не поспішає йти на компроміс щодо обрання нового голови держави.

«Як голова Партії комуністів я не збираюся в цей критичний для батьківщини і для нашої партії час залишатися в доволі сумнівному і двозначному становищі виконувача обов’язків президента», – заявив Владімір Воронін у середу. За його словами, він збирається залишитися депутатом парламенту.

На вибір Вороніна між подальшим президентством і депутатським мандатом чекали від самих останніх дострокових виборів. На них він, відбувши два дозволені поспіль терміни на чолі держави, був обраний до парламенту. Але водночас, за Конституцією, він залишається й головою держави і міг, відмовившись від мандату, залишатися президентом далі, доки не був би обраний новий.

Саме вибори нового президента, які відбуваються в парламенті, й ставлять під сумнів подальше політичне життя Молдови. Попередній парламент, обраний у квітні, був достроково розпущений, коли тодішня опозиція бойкотувала ці вибори. Комуністам тоді забракло одного голосу, щоб обрати голову держави самостійно. Дві невдалі спроби – і, за Конституцією, парламент розпустили.

Нові опозиціонери-комуністи можуть повторити сценарій

Тепер уже комуністи в опозиції, а кількох голосів для обрання президента бракує новій коаліції вчорашніх опозиціонерів. І припускають, що тепер від комуністів можна чекати на схожий крок.

Так вважає, наприклад, кишинівський політолог Ґеорґе Кожокару. «Не виключено, що бойкотуванням виборів нового голови держави комуністи спровокують нові дострокові парламентські вибори, сподіваючись на політичний реванш. І, щоб досягти цього, їхня партія повинна бути готова до боротьби», – каже він.

А комуністи свою рішучість уже виявили. Вони відкинули заклик проєвропейської коаліції піти на переговори й домовлятися про прийнятну для всіх кандидатуру.

Лідер однієї з коаліційних партій, Демократичної партії Молдови, Маріян Лупу заявив Радіо Свобода, що дії комуністів небезпечні для держави. «Відразу після 29 липня, дня виборів, ми сказали, що треба почати дискусію й шукати згоди. Але нічого не відбулося. Та ми маємо намір продовжувати домагатися переговорів, бо часу немає, а тим часом погіршується ситуація і політична, і економічна, і фінансова, і соціальна в країні», – наголосив він.

А тим часом десь наступного тижня, коли Владімір Воронін звільнить посаду президента, виконувачем обов’язків голови держави стане новий спікер парламенту, представник коаліції Міхай Ґімпу. І, на думку декого з оглядачів, комуністам, які втратять контроль за владою в країні, можуть уже не бути так вигідні нові дострокові вибори, на яких вони ризикують програти ще більше.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG