Доступність посилання

ТОП новини

Комуністи втратили більшість у парламенті Молдови


Центральна виборча комісія Молдови
Центральна виборча комісія Молдови
Попередні результати виборів свідчать про те, що комуністи втратили більшість у парламенті. За підрахунком майже 98,5% бюлетенів Партія комуністів отримує 48 зі 101 місця в парламенті. У чотирьох опозиційних партій – 53 мандати. Опозиція вже домовляється про створення правлячої коаліції.

Остаточні підсумки голосування обіцяють оприлюднити завтра.

Однак більшості у 61 голос – для обрання президента – не матиме жодна зі сторін.

У разі нездатності нової коаліції у парламенті обрати нового президента, Володимир Воронін залишиться при владі ще на рік, а нові вибори можуть повторюватися знову.

ОБСЄ: вибори в Молдові – демократичні

Міжнародні спостерігачі від Організації з безпеки і співпраці в Європі назвали вибори в Молдові демократичними і такими, що відповідають міжнародним стандартам.

Водночас, у заяві ОБСЄ йдеться про те, що 300 її спостерігачів виявили окремі випадки змушення до голосування за котрогось із кандидатів та нерівномірне висвітлення у ЗМІ.

За нинішніми виборами спостерігали, загалом, понад 3 тисячі міжнародних спостерігачів. Якихось серйозних інцидентів на дільницях упродовж дня не було помічено. За словами кореспондента Радіо Свобода, вибори у Молдові загалом відбувалися спокійно. Проте представники опозиції заявили про низку порушень. За їхніми словами, це стосується списків виборців.

У Молдові заворушень після виборів не очікують – Черненко

Заворушень з боку опозиції у Кишиневі після парламентських виборів не очікують, заявив в ефірі Радіо Свобода голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

За його словами, Комуністична партія набрала менше голосів, ніж навесні. Тепер самостійно вона не здатна обрати президента. Опозиція ж тепер заспокоїться і чотири опозиційні партії, які проходять до парламенту, спробують домовитись між собою і висунути єдиного кандидата на президента. Або, можливо, «одна з цих партій створить альянс із комуністами», зазначив голова Комітету виборців України.

Тепер, ймовірно, «відбуватимуться не стільки протести чи заворушення, як кулуарні домовленості й торги між тими, хто пройшов до парламенту, щодо складу майбутньої коаліції», – сказав в ефірі Радіо Свобода Олександр Черненко.

За його словами, «атмосфера, в якій готувалися вибори, і те, що на них не допустили більшість міжнародних спостерігачів, кидає тінь на виборчий процес і не свідчить на користь демократичності виборів», – заявив Черненко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG