Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама заступився за Україну в Москві (європейська преса)


Прага – Європейська преса дає перші оцінки перебігу саміту Барака Обами і Дмитра Медведєва в Москві. Оглядачі вважають, що сторони поки що домовилися лише про деяке скорочення ядерних арсеналів і транзит американських воєнних вантажів через Росію до Афганістану. Але з інших ключових питань, як пишуть газети, сторонам доведеться долати розбіжності, і не відомо, як довго. Так, Обама відкрито критикував Росію щодо Грузії, Москва нічого не досягла щодо американських планів створити систему протиракетної оборони в Європі, не зовсім зрозуміло, як буде змінюватися політика Москви щодо Ірану.

Британська «Індепендент» вважає, що Америка і Росія зробили на переговорах у Москві «крок уперед, але попереду ще довгий шлях», бо, окрім «нібито встановлення добрих робочих стосунків Обами і Медведєва», залишається «головоломка Медведєв – Путін і питання, за ким залишається останнє слово у Кремлі». Ця газета також вважає, що «про розширення НАТО, особливо у тому, що стосується Грузії і України, не було сказано майже нічого, і обидва президенти не приховували, що їхні думки розрізняються й із інших питань». «Індепендент» вважає, що президент США «не буде на цих переговорах міняти шило на мило», тому й не дивно, що «він категорично виключив будь-який прямий зв’язок між скороченням стратегічних озброєнь і відмовою від системи ПРО».

Лондонська «Файненшел Таймз» не сумнівається, що відкрита критика Обамою політики Москви на Кавказі прозвучала у його словах у понеділок, коли він прямо заявив, що «територіальна цілісність і суверенітет Грузії повинні поважатися». Газета також зауважує, що «Росія не отримала від США ніяких обіцянок про перегляд планів створення баз ПРО в Польщі та Чехії».

Прогноз часопису «Економіст», який назвав Володимира Путіна «Вовою-загарбником» і відзначив, що «такі країни, як Україна, де Росія вбачає свою сферу впливу, нервують», справдився, бо під час розмови у вівторок зранку Барака Обами з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним знову прозвучали слова голови російського уряду про особливу зацікавленість Москви в Україні, де, за словами прем’єра, нібито живе до 17 мільйонів його «співвітчизників», тобто росіян.

На це, як інформує московська газета «Коммерсант», Обама скромно пообіцяв рахуватися з інтересами Росії і з «особливостями російського сусідства з пострадянськими країнами». Хоча вже відразу ж після зустрічі з Володимиром Путіним президент Обама під час лекції перед випускниками Російської економічної школи заявив, що «порядок, який намагався вивищувати одну країну, застарів».

Російські «Ведомості» також інформують, що під час цієї лекції президент США наголосив «на необхідності дотримуватися політики суверенітету і територіальної цілісності держав, що є наріжним каменем сучасної міжнародної політики». «Це повинно бути основою світового порядку. Точно так, як держави повинні вибирати своїх лідерів, вони ж повинні мати стійкі кордони і незалежну зовнішню політику, включно з такими країнами, як Україна і Грузія», – цитують «Ведомості» лекцію Обами у Москві.

Німецька «Гандельсблатт» вважає, що угода про скорочення стратегічних озброєнь є «своєрідним історичним проривом після кількох років гострої конфронтації, яку підігрівали американські ініціативи про розширення НАТО аж до кордонів Росії і російсько-грузинське воєнне протистояння». Це видання також вважає, що головні розбіжності між сторонами все ж іще залишаються. «Гандельсблатт» також інформує, що «російські засоби масової інформації напередодні візиту президента США до Москви навіть отримали розпорядження «згори» знизити градус публікацій, інформуючи про візит харизматичного лідера». На думку газети, «Обама робить ставку на Медведєва».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG