Доступність посилання

ТОП новини

Ґуантанамо – внутрішньополітична проблема для Барака Обами


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама заявив, що після закриття тюрми на військово-морській базі Ґуантанамо, що містилася на території Куби, частину в’язнів переведуть до тюрем на американській території, попри опозицію цьому планові з боку конгресменів. Барак Обама висував на користь свого рішення низку аргументів з метою подолати опозицію у Конгресі, де більшість законодавців становлять демократи – однопартійці.

Уся промова президента Обами була присвячена захистові його політики національної безпеки і виправданню розпорядження про закриття тюрми Ґуантанамо. Барак Обама вважає, що сам факт існування цієї тюрми негативно вплинув на національну безпеку, бо мобілізував терористів.

Чільний аргумент Обами полягав у тому, що «безумовно, (тюрма) Ґуантанамо завдала шкоди моральному авторитетові, який є найстійкішою валютою Америки у світі».

«Замість будувати проти «Аль-Каїди» міцну систему боротьби, що ґрунтується на наших вартостях і традиціях, наш уряд обстоював позиції, які підважували владу закону. Фактично, створюючи Ґуантанамо, спиралися на помилкову ідею – що на цю тюрму (за межами США) не буде поширюватися закон – але цю тезу рішуче відкинув Верховний Суд», – сказав президент США.

Сенат заблокував план переведення в’язнів до тюрем на території США

Барак Обама виголосив свою промову у залі Національного архіву США у Вашингтоні через день після того, як Сенат переважною кількістю голосів відкинув прохання Білого дому виділити кошти обсягом 80 мільйонів доларів на закриття тюрми Ґуантанамо. Відповідно, Сенат заблокував план переведення найнебезпечніших в’язнів до тюрем суворого режиму на території США. Аргумент законодавців такий, що їхні виборці не бажають за власний рахунок як платників податків охороняти, годувати й лікувати іноземців, які вбивали американських громадян.

У Ґуантанамо, як повідомляють, залишилося 240 в’язнів після того, як за попередньої адміністрації президента Джорджа Буша 534 в’язні було передано урядам 30 країн для суду, перевиховання або звільнення. За даними Пентагону, більшість справді звільнили, але 76 звільнених знову взяли до рук зброю і відновили терористичну діяльність.

За словами президента Обами, його адміністрація нині вивчає особисті справи кожного з тих в’язнів, що залишилися, з метою «визначити відповідні заходи щодо них». Президент повідомив, що правники міністерства юстиції вже вирішили, що 50 в’язнів можна передати іншим країнам і що «нині точаться переговори з низкою країн про передачу їм в’язнів для «ув’язнення та перевиховання».

Президент Барак Обама не уточнював, про які саме країни йдеться, але відомо, що його адміністрація упродовж кількох місяців вела переговори з Єменом і Саудівською Аравією з метою приміщення 100 в’язнів – єменських громадян до саудівських тюрем для перевиховання по спеціальних програмах. Там часом, представники міністерства оборони повідомляють, що згадані 50 в’язнів Ґуантанамо розповіли вже слідчим все, що знали про діяльність терористів і не являють собою значної загрози.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG