Доступність посилання

ТОП новини

Іранський лідер знову використав ООН для звинувачень проти Ізраїлю і США


Швейцарія - Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад під час виступу на прес-конференції ООН з боротьби проти расизму в Європейській штаб-квартирі ООН в Женеві, 20 квітня 2009 р.
Швейцарія - Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад під час виступу на прес-конференції ООН з боротьби проти расизму в Європейській штаб-квартирі ООН в Женеві, 20 квітня 2009 р.

Брюссель – Женевський раунд Міжнародної конференції проти расизму під егідою ООН розпочався бойкотуванням. Уже перед його відкриттям декілька країн Заходу, Ізраїль та Австралія відмовилися від участі у ньому. Причина – побоювання, що представники мусульманських країн перетворять його на трибуну для антисемітських заяв. І виступ президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада в понеділок дійсно призвів до того, що залу конференції залишили практично всі європейські дипломати.

Під вигуки «Расист!» та галас невдоволення президент Ірану розпочав свій виступ, знову використавши трибуну ООН для своїх антисемітських гасел та звинувачень Америки й Заходу практично у всіх нинішніх кризах та військових конфліктах.

Махмуд Ахмадінеджад заявив, що «по Другій Світовій війні, під приводом того, що, мовляв, євреї були жертвами та страждали впродовж Голокосту, вони переправляли людей із Європи та Сполучених Штатів на їхню землю і на окупованій ними палестинській території вони створили расистський уряд».

Після таких словесних атак проти ізраїльського уряду більшість європейських делегатів покинула залу засідань.

Подальша промова президента Ірану тільки час від часу переривалася короткими оплесками представників мусульманських держав.

Махмуд Ахмадінеджад укотре висловив звинувачення у змові американського та ізраїльського урядів, що то вони, мовляв, підготували терористичні напади у США 2001 року. Так само він різко критикував воєнні дії США в Іраку та Афганістані.

«Дурбан-2» з порожніми стільцями
Учасники конференції з расизму в Женеві покидають збори під час виступу президента Ірану Махмуда Ахмадінежада


Учасники нинішньої конференції проти расизму згадують її попередній раунд, що відбувся 8 років тому у південноафриканському місті Дурбані. Протягом тодішнього форуму пролунало чимало антисемітських закликів. Сьогоднішня нова спроба перейти до поміркованого обговорення проблем расизму під егідою ООН знову перетворилася на фарс.

Уже до початку конференції група країн оголосила бойкот і відмову від участі в ній. Серед них – такі, як США, Ізраїль, Канада, Німеччина, Італія, Швеція, Нідерланди та Австралія.

Президент Сполучених Штатів Барак Обама у неділю зазначив, що хотів би взяти участь у антирасистській конференції, проте він висловив незадоволення антиізраїльським змістом проекту її підсумкової декларації.

Він також зауважив, що присутність на антирасистській конференції президента Ірану, відомого своїми антисемітськими висловлюваннями, – це свідчення зневаги до того, що Європа пережила у часи Голокосту.

Нетаньягу: «Почесний гість антирасистської конференції – расист»

Так само, коментуючи присутність Махмуда Ахмадінеджада на конференції, прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу в понеділок заявив: «Шість мільйонів наших людей загинуло під час Голокосту. Однак науку, на жаль, засвоїли не всі. Ми вшановуємо пам’ять загиблих. Тим часом у Швейцарії скликають конференцію проти расизму, однак її почесний гість – найсправжнісінький расист, який заперечує Голокост і не приховує своїх планів стерти Ізраїль із лиця землі. Я вітаю ті країни, які бойкотують цей форум».

Із огляду на заяви Махмуда Ахмадінеджада на кшталт щойно виголошеної в неділю, коли він назвав Ізраїль «прапороносцем расизму», було зрозуміло, що від своїх принципів іранський президент не відступить.

І дійсно, його виступ у понеділок знову практично перекреслив перший день роботи конференції, незважаючи на заклики лідерів ООН виявляти повагу до гідності інших націй та дотримуватися принципів толерантності.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG