Доступність посилання

ТОП новини

17 років від початку формування ВМС України


Севастополь – Українські військові моряки відзначили 17 річницю початку формування Військово-Морських Сил України. 5 квітня 1992 року Президент Леонід Кравчук підписав указ «Про невідкладні заходи з будівництва Збройних Сил України», яким створив Організаційну групу ВМС України. Наступного дня іншим указом він призначив контр-адмірала Бориса Кожина першим командувачем відродженого українського флоту. І хоча ці дати офіційно не святкові, усе ж моряки їх відзначають.

Представники командування ВМС України кажуть, що український флот у взаємодії з іншими видами Збройних Сил України здатний захистити країну. І як би важко не було, але за 17 років вдалося створити повноцінний флот – із морськими частинами, авіацією, морською піхотою і береговими військами.

Хоча кораблів небагато – вони ходять і виконують бойові завдання, в тому числі за межами Чорного моря. Зокрема, фрегат «Гетьман Сагайдачний» і корвети «Луцьк» та «Тернопіль» регулярно задіяні в антитерористичній операції НАТО «Активні зусилля» у Середземному морі, а корабель управління «Славутич» зараз як флагманський корабель бере участь в активації Чорноморського військово-морського з’єднання «Блексіфор» біля Турецького узбережжя.

На нові кораблі доведеться почекати

Втім, звичайно, є проблеми. Через кризу і урядові обмеження в коштах, фактично, заморожена кораблебудівна програма. Давно очікуваний моряками сучасний корвет, напевно за 2-3 роки, як планувалося, так і не буде збудований. Проблематичним, із фінансової точки зору, залишається питання передачі Україні американських кораблів. Хоча тут ще тривають консультації з американськими партнерами.

І все ж флот як військовий механізм функціонує справно. Днями бійці Сакської морської авіаційної бригади вчилися десантуватися на обмежений майданчик у морі. «Попереду ще багато роботи, але кожен прожитий рік для Військово-Морських Сил стає конструктивним кроком у зміцненні військово-морського потенціалу України», – заявив журналістам командувач ВМС України адмірал Ігор Тенюх.

Прапори українського флоту на вулицях Севастополя

Адмірал Ігор Тенюх
Оскільки річниця відновлення українського флоту – не державне свято, то й відзначали її досить скромно. Втім, урочистості розтягнулися на три дні – від п’ятниці до неділі. За традицією, пройшли урочисті збори, в яких взяли участь і нинішній командувач адмірал Ігор Тенюх, і перший командувач, віце-адмірал запасу Борис Кожин, і екс-командувач ВМС України, нині заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України віце-адмірал Ігор Князь, а також офіцери, представники громадськості. Після зборів відбувся святковий концерт, на якому звучали як популярні в Севастополі військові марші, так і українська лірична пісня.

А в неділю ветерани вітчизняних ВМС, представники Спілки офіцерів України та деяких молодіжних організацій міста на честь річниці відновлення українського флоту провели автопробіг вулицями Севастополя. У ньому взяли участь майже півсотні легкових автомобілів, пасажири яких тримали українські державні прапори і стяги ВМС України. Для багатьох севастопольців така велика кількість української символіки на вулицях міста стала шоком. Хтось робив непристойні жести, але більшість перехожих вітала цей автопробіг. У будь-якому випадку, як пишуть місцеві видання, цей захід став подією для Севастополя.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG