Доступність посилання

ТОП новини

Тепло – зі сміття і каналізації: на Рівненщині взялися за альтернативні джерела опалення


У Рівному розпочинають реконструкцію теплосистем. Теплопровідні труби замінюють на Набережній.
У Рівному розпочинають реконструкцію теплосистем. Теплопровідні труби замінюють на Набережній.

Рівне – Пропозиції місцевої влади щодо економії енергоресурсів вислуховував учора Президент. Тим часом перші кроки до відмови від обігріву квартир з допомогою природного газу вже зробили на Рівненщині. Тут відбулися переговори зі шведськими науковцями, які сприятимуть у встановленні в місті теплових насосів та модернізуватимуть очисні споруди. За кілька років основним джерелом енергії в місті мають стати сміття і вода.

Ефективність обігріву багатоповерхівок із допомогою теплових насосів доведена у Швеції, де використання газу і торфу для обігріву міст зведене до мінімуму, натомість на перше місце вийшли морська вода та побутові відходи. На Рівненщині подібний пристрій уже два роки працює в одній зі шкіл Зарічненського району.

Як пояснив директор спільної шведсько-української лабораторії стійких енергетичних технологій Євген Никифірович, його принцип – у спалюванні відходів або перетворенні їх на газ, у результаті чого утворюються необхідні електроенергія та тепло. Він дозволяє подавати гарячу воду і тепло безперебійно, незалежно від опалювального сезону. Насос недешевий, однак окуповується за три роки.

Уряд Швеції раніше вирішив надати Україні безповоротну технічну допомогу на 74 мільйони євро на впровадження альтернативних видів енергії. Тож програма має всі шанси бути втіленою в регіоні, переконаний голова облдержадміністрації Віктор Матчук.

«Достатньо почати з дрібних проектів – переводити сільські школи, амбулаторії, лікарні… А більші проекти, такі, як очисні споруди Рівного, – що нам для цього потрібно? – Клепки, і щоб не заважали… Скільки ми в Швеції не питали, все роблять громади, муніципалітети. Інша річ, що вони для цього мають трохи більше ресурсів, там більше грошей у них лишається, а не йде в центральний бюджет», – каже обласний керівник.

«Деякі законодавчі рішення, які стимулюють це, звичайно, в Швеції ухвалювали. Наприклад, норма про заборону викидати на звалище все те, що може бути в будь-який спосіб перероблене повторно – інакше кримінальна відповідальність. А ще законодавством передбачена ймовірність виселення злісних неплатників», – передає Віктор Матчук шведський досвід.

Альтернативна енергетика – не фантастика, а єдиний вихід

Швеція – перша країна, де систему теплових насосів почали використовувати у багатоповерхівках. Нині ж делегація шведських науковців ознайомилися з котельнями та очисними спорудами Рівного і дійшла висновку, що робитиме тут нову теплоносну систему.

І поки справа підходить до підписання меморандуму з Королівським технологічним інститутом у Стокгольмі, рівняни взялися за необхідну підготовку каналізаційних систем та зміну схеми збирання сміття, розповідає міський голова Рівного Володимир Хомко. Таким чином буде усунена ще одна болюча для рівнян проблема – залежності очищення міських стоків від хімічного гіганту «Рівнеазот».

«На вулиці Будівельників у нас є очисні споруди й каналізація, які ми модернізуємо й переберемо на них усі стоки, не перекачуючи на «Рівнеазот». З води тих очисних споруд ми забиратимемо тепло, можна забрати мул із сусідньої річки, перебродити його і виробити біогаз, і пустити в місті на тому біогазі автобуси, спалити там же сміття, і там є районна котельня, яка могла б це все подати в мережу на мікрорайон «Північний», і навіть більше – бо ця мережа вже об’єднана… Зараз проводять теплотраси по Набережній – це розширюють зону впливу тієї станції. Якби це все вдалося зробити – напевне, половина міста Рівного могла б мати таке альтернативне тепло», – мріє міський голова.

За кілька днів комунальники презентуватимуть рівнянам нову схему сортування й вивезення сміття. Бо, як з’ясувалося, у справі енергозбереження «сміттєва» культура – річ далеко не остання…

А тим часом шведські фахівці разом із працівниками Національнього університету водогосподарства і природокористування готують техніко-економічні обґрунтування, які визначать вартість проекту. За півтора року від моменту початку робіт нова станція зможе продукувати тепло.

(Рівне – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG