Доступність посилання

ТОП новини

Генконсульство Чехії у Львові стає більше відкритим…


Генконсул Чехії Ладіслав Граділ
Генконсул Чехії Ладіслав Граділ

Львів – Чехія підтримує євроінтеграційні процеси в Україні. Про це заявив журналістам у Львові Генконсул Чехії Ладіслав Граділ. На брифінгу, який був першим за 9 місяців його перебування на цій дипломатичній посаді, пан Граділ говорив про пріоритети, які підтримуватиме Чехія як головуюча країна Євросоюзу.

Ладіслав Граділ нагадав ці пріоритети, а це так звані три «Е» – економіка, енергетика та статус Європейського Союзу у світі.
Водночас щодо міжнародної політики, то Чехія активно підтримуватиме програму Східного партнерства, налагоджуватиме відносини з країнами Кавказу і сприятиме вступу Хорватії і Туреччини до Євросоюзу.
Ще 20 років тому Чехія була частиною «східного світу» і старалась долучитися до європейської спільноти, тому розуміє і підтримує євроінтеграційний шлях України.
«Україна для Чеської Республіки є однією з міжнародних пріоритетів. Чехія довготривало підтримуватиме амбіції України щодо її вступу в ЄС і НАТО. Ми ділитимемося своїм євроінтеграційним досвідом. Адже цей шлях пройшли самі», – зазначив генконсул.

Чеське консульство хоче працювати з туристичними фірмами


Щодо візової політики, то чеське консульство уже з березня видаватиме так звані «зелені карти», котрі надаватимуть українцям право на роботу і проживання у Чехії упродовж трьох років. 1 січня цього року Чехія ухвалила закон «Про зелену карту» і нині випрацьовує механізми реалізації цього документа. Оскільки зелені карти видаватимуть українцям, то це свідчить, що Чехія не відносить Україну до держав еміграційного ризику, заявив Ладіслав Граділ Радіо Свобода.
Однак, попри такі заяви, Генеральне консульство Чехії переважно видає одноразові візи українцям, навіть коли подані усі документи, які підтверджують, що людина має у Чехії рідних і доводить, що не залишиться там. Також складно відкрити індивідуально туристичну візу й тоді, коли оплачені рахунки за відпочинок у Чехії.
Генконсульство Чехії у Львові співпрацює з 20 акредитованими туристичними фірмами. Але тоді подорож до чеських теренів коштує значно дорожче.
За повідомленням консульства, цього року планують ввести довготривалі візи, котрі надаватимуть можливість подорожувати країнами Шенґенської зони протягом 90 днів із 180 днів перебування в Чехії.
За даними опитування громадських організацій Львова, Генконсульство Чехії назване львів’янами як найбільш непрозоре і закрите. На такі закиди Ладіслав Граділ відповів: «Я протестую проти таких опитувань і вважаю їх сумнівними».
Щодня до Генконсульства Чехії у Львові надходить 150 заявок для отримання робочих віз, туристичних удвічі менше. Нині у Чехії немає великого напливу робочої сили з України, але ситуація може змінитися навесні, коли потрібні будуть робітники для сільськогосподарських робіт і на будови, прогнозує генконсул Ладіслав Граділ.
(Львів –Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG