Доступність посилання

ТОП новини

Парламент знову вимагає від Ющенка звільнити Стельмаха


Верховна Рада повторно звернулася до Президента України з вимогою невідкладно внести подання на звільнення голови Національного банку Володимира Стельмаха й запропонувати нову кандидатуру на цю посаду.

За відповідну постанову сьогодні проголосували 372 депутати.

Крім того, депутати продовжили роботу тимчасової слідчої комісії з питань перевірки діяльності НБУ з одного до шести місяців.

Пояснюючи необхідність продовження роботи комісії, її голова Юрій Полунєєв від фракції БЮТ зазначив, що з моменту ухвалення постанови про створення комісії минулого місяця ситуація на валютному ринку погіршилась, а Нацбанк на додаток до попередніх порушень відмовляється виконувати норму держбюджету-2009 про узгодження з урядом рефінансування банків.

«Ніяких серйозних висновків керівництво Національного банку України не зробило. Президент, який насамперед є гарантом не недоторканності НБУ, а економічної безпеки громадян і бізнесу, – мовчить, немов проблеми не існує», – сказав Юрій Полунєєв.

За його словами, Верховна Рада має зробити Главі держави «останнє попередження» про необхідність гарантування ним одного з основних положень Конституції – стабільності національної валюти.

Верховна Рада наприкінці минулого року заслухала попередні підсумки роботи комісії й рекомендувала Президентові звільнити голову Національного банку.

Тим часом директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик повідомив, що голова Національного банку Володимир Стельмах із сьогоднішнього дня перебуває у відпустці.

Водночас він не уточнив, скільки саме часу Стельмах перебуватиме у відпустці, проте пояснив, що вона пов'язана з 70-річним ювілеєм голови Нацбанку, який той відзначатиме 18 січня.

Круглик також повідомив, що виконує обов'язки голови правління НБУ його перший заступник Анатолій Шаповалов.

Тимошенко: Курс долара впаде зі зміною керівництва НБУ

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що переконана в зниженні курсу долара щодо гривні у разі зміни керівництва Національного банку.

«Я впевнена, що курс долара також стане на місце, тому що такого абсурду не може бути, як з курсом долара. Максимум, що може бути, – курс долара до гривні 6,00-6,50. Більше – ніяка економіка не пояснює», – сказала Тимошенко на нараді з головами облдержадміністрацій та мерами обласних центрів.

При цьому керівник уряду наголосила, що необхідно якнайшвидше змінити керівництво НБУ.

«Якщо ми поставимо долар на місце зі зміною керівництва Національного банку, і нормальна кон'юнктура цін стане на свої місця, всі зроблені соціальні підвищення необхідно втримати», – зазначила Прем'єр.

Тимошенко вже неодноразово звинувачувала Нацбанк у зловживаннях у валютно-курсовій сфері.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG