Доступність посилання

ТОП новини

Порятунок регіонів – справа самих регіонів


Віктор Ющенко під час наради з представниками місцевої влади, Київ, 16 грудня 2008 р.
Віктор Ющенко під час наради з представниками місцевої влади, Київ, 16 грудня 2008 р.

Київ – Президент доручив керівникам областей затвердити регіональні плани боротьби із кризою. Головне завдання – сприяти розвитку економіки і збереженню робочих місць, а також оптимізувати місцеві бюджети. Деякі області вже підготували свої пропозиції. Але у місцевої влади наразі немає ні ресурсів, ні дієвих засобів, щоб бодай вирішувати першочергові нагальні проблеми. Однак із кризою боротися доведеться.

Все погано і буде ще гірше. На уряд сподіватися не доводиться, тому робіть, що хочете, але щоб люди без тепла не сиділи, з роботи нікого не звільняли, а бюджетники отримували зарплату. Власне до цього можна звести тези, висловлені Президентом у вівторок на нараді з головами обласних державних адміністрацій.
Віктор Ющенко розкрив невтішну картину скорочення надходжень до бюджетів усіх рівнів. Загальний дефіцит коштів державних фінансів може скласти понад 80 мільярдів гривень, із яких половина припадає на Пенсійний фонд та Фонд зайнятості. Це результат загальної рецесії економіки та скорочення валового внутрішнього продукту.
Тому вже у березні 2009 року, вслід за Президентом наголосив заступник голови Секретаріату Президента Роман Безсмертний, треба очікувати проблем із виплатою заробітної плати у бюджетній сфері, з виплатою допомоги з безробіття та фінансуванням Центрів зайнятості. А роботу можуть втратити до 5 мільйонів громадян.
Апокаліпсису не буде, але випробовування дуже серйозні
У час таких серйозних випробувань, за словами Романа Безсмертного, Президент зробив «найсерйозніший висновок – на жаль, сьогодні уряд не є тим центром, куди можна зібрати всі пропоновані заходи і запропонувати їх українській економіці, українському бізнесу, українським пенсіонерам і робочим рукам».
Тому Президент закликав голів обласних державних адміністрацій терміново розробити план антикризових заходів у своїх регіонах за участю представників місцевого бізнесу.
Головне – оптимізувати усі місцеві видатки і розпочати зі скорочення штатів адміністрацій.
«Ми повинні перейти до режиму максимальної економії бюджетних коштів і розробити на місцевому рівні програму максимального розвитку регіональної економіки», – сказав Президент.
Свої антикризові пакети мають розробити і органи місцевого самоврядування.

Місцеві органи влади не мають влади


Верховна Рада ще у вересні надала уряду України право призначати виконувачів обов’язків голів місцевих державних адміністрацій, у випадку відхилення Президентом запропонованих Кабінетом Міністрів кандидатур. Але далі процес не пішов і Секретаріат Президента зробив все можливе, щоб Прем’єр-міністр навіть не мала змоги прямо контактувати з очільниками ОДА.
Між молотом і наковальнею просто працювати, не те, що протистояти кризі, надзвичайно важко. До того ж, констатують експерти, Україна досі має занадто централізовану систему влади, а місцеві органи управління не мають ні коштів, ні ресурсів, ні повноважень, щоб ухвалювати адекватні викликам рішення.
«Однак вихід є», – переконаний віце-президент Асоціації міст України Мирослав Пітцик. Треба усіма силами стимулювати малий та середній бізнес і заохочувати інвестиції.
«Ми маємо на своєму рівні створювати максимально сприятливі умови для інвесторів, які б розбудовували в регіонах виробничі потужності, що давали б людям роботу» – вважає Мирослав Пітцик.
Хоча мерів міст на раду до Президента не запросили, але саме вони першими оголосили, що вже мають плани антикризових дій. Це Дніпропетровськ, Харків та Чернівці. А Одеса вже створила свій антикризовий центр.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG