Доступність посилання

ТОП новини

КС розпочав розгляд справи про існування коаліції


Конституційний суд - Архівне фото
Конституційний суд - Архівне фото

Конституційний Суд України розглядає подання 105 народних депутатів Партії регіонів щодо офіційного тлумачення положень Конституції України, які стосуються принципів існування коаліції. Йдеться про тлумачення статті 83, зокрема її шостої, сьомої і дев'ятої частин.


Народні депутати від Партії регіонів звернулися з проханням дати тлумачення поняття «коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України» з урахуванням конституційного положення про встановлення мінімального чисельного складу коаліції.

Крім того, вони просять витлумачити поняття «припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у ВР».

Як зазначив на пленарному засіданні суддя-доповідач у справі Дмитро Лилак, цю частину подання народних депутатів взято до розгляду Конституційним Судом.

У той же час він наголосив, що перша колегія суддів КС ухвалою від 27 червня 2008 року відмовила у наданні відповіді на запитання, в яких випадках коаліція депутатських фракцій у ВР припиняє діяльність (є повноважною), чи припиняє свою діяльність коаліція депутатських фракцій у разі зменшення чисельного складу коаліції до меншої кількості народних депутатів України, ніж визначено Конституцією.

Також депутати ставили питання, чи поширюється вимога щодо формування коаліції депутатських фракцій у ВР народними депутатами за умови, якщо до неї входить більшість народних депутатів від конституційного складу ВР, на весь період діяльності (функціонування) коаліції чи лише на момент формування коаліції.

Народні депутати пояснюють необхідність розгляду конституційного подання тим, що 6 червня 2008 року голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк оголосив заяви народних депутатів Юрія Бута (фракція «Наша Україна – Народна самооборона») та Ігоря Рибакова (фракція Блоку Юлії Тимошенко) про вихід із коаліції. У результаті чисельність коаліції зменшилась до кількості, що є меншою за визначену Конституцією України.

КС заслухав доповідь представника авторів подання, «регіоналки» Олени Лукаш. Вона наполягає, що зменшення кількості членів коаліції до меншої межі, ніж передбачено Конституцією, тягне за собою припинення діяльності такої коаліції.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG