Доступність посилання

ТОП новини

Українським медикам також треба належно підготуватися до Євро-2012


Київ – Євро-2012 – це не лише футбольні баталії, сльози радості і горя сотень тисяч уболівальників із різних куточків Європи. Це і пов’язані з такими емоціями нервові стреси, сутички і бійки, а отже, розбиті носи, синці, серцеві напади тощо. Чи впорається медицина в Україні до складної місії – допомагати учасникам і гостям футбольної першості Європи? Адже фахівці вважають, що нинішній стан української системи охорони здоров’я вимагає негайної модернізації і приведення її до європейських стандартів – особливо у контексті підготовки до Євро-2012. Тож представники Федерації футболу України і Громадського комітету «Євро-2012», чиновники Міністерства охорони здоров’я вивчають досвід Австрії і Швейцарії, котрі приймали Євро-2008. Українським колегам погодились допомогти і німецькі лікарі, які успішно пройшли випробування світової футбольної першості 2006 року. Сьогодні медичну проблематику на шляху до Євро-2012 обговорювали на круглому столі у Києві.

Учасники круглого столу визначили проблеми, які перешкоджають українській медицині належним чином готуватись до прийому учасників і гостей Євро-2012.

Ці проблеми окреслив заступник голови Федерації футболу Сергій Стoроженко: «В Україні немає належного розвитку страхової медицини. Крім того, хотілось би знати, на що нам з вами треба розраховувати, скільки людей зможе звернутися за медичною допомогою під час проведення в Україні Євро-2012, на яких шляхах зосередити зусилля. На шляхах поліклінічної допомоги, на шляхах стаціонарної допомоги. Без цих даних ми не можемо планувати у країні відповідні кроки, спрямовані на надання медичної допомоги».

Дані обіцяли надати чиновники Міністерства охорони здоров’я, але учасники круглого столу так і не дочекалися на їхню появу.

Натомість на круглий стіл прийшли представники приватних медичних компаній. Так, фахівець однієї з компаній з питань страхової медицини Тетяна Школяр зазначила: «На ринку працює близько 500 страхових компаній, з них медичним страхуванням займаються 30 компаній. З цієї тридцятки десять – достатньо великі компанії. Розділивши усіх учасників Євро, ці компанії зможуть їх спокійно забезпечити медичним страховим продуктом».

«Європейські стандарти» потрібно закріпити законодавчо

Нормальний розвиток медичної галузі, переведення її на європейські стандарти потребує серйозної законодавчої підтримки, модернізації медичного комплексу і підвищення кваліфікації лікарів, – наголосили Тетяна Школяр і Сергій Стороженко.

Представники страхової галузі і спортивної медицини кажуть, що допоможуть парламентарям та урядовцям розробити законопроекти, які сприятимуть розвиткові медичної галузі на європейських засадах. А кілька приватних медичних фірм готові відправити українських медиків на стажування до Німеччини, Швейцарії та Австрії – у ті лікарні і медичні центри, котрі приймали учасників і уболівальників під час проведення світових і європейських футбольних першостей, заначили учасники київського круглого столу.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG