Доступність посилання

ТОП новини

«Живий щит і предмет торгу» – доля окупованих теренів України після «виборів» Путіна


Російський солдат у зруйнованому Маріупольському драматичному театрі
Російський солдат у зруйнованому Маріупольському драматичному театрі

Чи є нові загрози, з якими може стикнутися Україна за нового президентського терміну в РФ Володимира Путіна, чи буде змінюватися ситуація на окупованих територіях і яким чином – про це читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Де буде «санітарна зона»?

«Санітарна зона» буде проходити територією Росії, а не України, заявив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов. Так він відреагував на слова російського президента Володимира Путіна в останній день виборів у РФ, що «на території України можуть створити так звану санітарну зону, яку буде складно подолати українським військовим навіть за допомогою засобів ураження іноземного виробництва».

Олексій Данілов
Олексій Данілов

Заступник голови Держдуми у справах СНД Віктор Водолацький навіть перелічив населені пункти, які, на його думку, мають бути включені до так званої санітарної зони, про яку говорив Путін. За його словами, це «не лише Харків, а також Дніпро, Одеса, Миколаїв та багато інших населених пунктів, які потрібно взяти під контроль і відсунути війська».

Полковник запасу Збройних сил України, військовий аналітик Петро Черник вважає, що заява російського президента про створення «санітарної зони» в Україні є пропагандою для власного населення.

Петро Черник
Петро Черник

«Що таке санітарна зона безпеки? Це, умовно, треба углиб території просунутися на відстань артилерійського пострілу. Артилерійський постріл – це 15-20 кілометрів. Як їм пройти 15-20 кілометрів? Це він намагається зберегти обличчя при дуже поганій грі в частині РДК («Російський добровольчий корпус» – ред.). Санітарна зона є зараз на Кіпрі, де припинено все повністю. Британські полки стоять між турками й греками. Оце – санітарна зона. І ні ті, ні ті не відважуються один в одного стріляти. Все! А що подібне він (Путін – ред.) може зробити зараз? Взагалі несерйозна розмова. Це чиста пропаганда», – наголосив експерт в коментарі для «Новин Приазовʼя».

  • Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк відповів, що заяви Путіна про так звану санітарну зону є явною ознакою того, що Москва планує ескалацію війни. В американському Інституті вивчення війни зазначили, що створення так званої санітарної зони є недосяжною метою для Росії, поки Україна залишається незалежною і володіє можливостями для опору.

Крок до масштабної мобілізації

Росія зараз на межі своїх військових можливостей, втім, кількість мобілізованих може збільшити, каже Черник. Він нагадав, що у РФ декларують мобілізаційний ресурс у межах 1,5-3 мільйони, але швидко вдатися до системної мобілізації буде непросто, вважає Черник. Втім припускає, що Путін може вдатися до такого кроку.

Мобілізація в окупації може посилитися – Самойленко
Мобілізація в окупації може посилитися – Самойленко
За Путіна помирали, помирають і будуть помирати
Петро Черник

«Чи це загроза? Загроза. Бахмут взяли завдяки великим піхотним валам. Один ПВК «Вагнер» задекларував втрати у 22 тисячі осіб. Те саме стосується Авдіївки. За Путіна помирали, помирають і будуть помирати. Користуватися тим самим автоматом Калашникова вміє практично все доросле чоловіче населення. Загроза є, але вона зважена. Важливо її не применшити, але і не перебільшувати», – додав він.

Мобілізація може посилитися і на окупованих територіях півдня України. Так вважає голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко. З часом ситуація із залученням чоловіків до російської армії у цьому регіоні може бути такою ж, як на окупованих частинах Донеччини й Луганщини, припускає політик.

Олександр Самойленко
Олександр Самойленко

«Вони починають попереджувати людей призовного віку, мається на увазі чоловіків, принаймні про те, що зараз їм треба стати на облік у військкоматах так званих російської армії на наших окупованих територіях. Ну а далі рух ми бачили, що відбувалося в так званих «ДНР» і «ЛНР» (незаконні збройні утворення – ред.), коли людей, які були там на обліку і погодилися служити в цих «арміях» чи у РФ. Результат – вони сьогодні лежать у землі в Україні», – сказав він.

Посилення підрозділів ФСБ?

Тим часом Володимир Путін відразу після закінчення виборів доручив посилювати підрозділи російської ФСБ на окупованих територіях. За його словами, російські силовики мають повністю контролювати ситуацію у цих регіонах.

Самойленко розповів, що репресії на окупованій частині області тривають, втім, подолати спротив російським силовикам все одно не вдається.

Вони намагаються зламати волю людини до спротиву
Олександр Самойленко

«Надходить інформація з тимчасово окупованих Чаплинського і Каланчацького районів про те, що людей хапають просто для того, щоб створити атмосферу хаосу, атмосферу страху, атмосферу терору. Тому що вони забирають чоловіків, навіть непричетних ні до якого спротиву, ні до чого. Вони їх піддають тортурам, вони знущаються з них. Вони намагаються зламати волю людини до спротиву. Вже тільки після того, як вони зламали й отримали певний результат, вони випускають людину для того, щоб вона була таким живим прикладом того, що не треба сперечатися з владою. Але я хочу сказати, що враховуючи ту кількість інформації, яка надходить з лівого берега, враховуючи той рівень спротиву, який там є, що в окупантів це не виходить – зламати людей – попри такі репресії», – стверджує голова облради.

Політик вважає, що окупаційна влада навряд чи буде масово депортувати до Росії місцевих жителів, які залишаються на захоплених територіях. Вони потрібні російським військовим як «живий щит», саме тому окупанти майже заблокували виїзд з регіону, переконаний Самойленко.

«Вони розташовують свої точки для обстрілу правого берега Херсонщини в селах, в містах серед будинків. Депортувати населення з території – для них не вихід, тому що вони розуміють, що будуть там сам на сам з Силами оборони України, а вони не звикли воювати таким чином», – зауважив він.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Тиск на тих, хто не голосував»

Депутат Запорізької обласної ради Сергій Лишенко розповів «Новинам Приазов’я», що окупаційна влада зараз буде намагатися активніше залучати захоплені регіони до загальноросійських процесів.

Сергій Лишенко
Сергій Лишенко

«Під ризиками для місцевих жителів можна розуміти тільки одне – це поступова легалізація тих процесів, які відбуваються на окупованій території та залучення цих територій до загальноросійських процесів, і створення нових політичних, економічних, соціальних зв'язків, які матимуть наслідки для себе потім – виникнення певних кризових ситуацій, коли ця територія буде деокупована. Тому що люди беруть участь у загальних процесах, створюються нові суб'єкти цих процесів. Ну і потім будуть питання і від правоохоронних органів, і, відповідно, безпосередньо люди будуть змушені залишити цю територію, бо за участь і сприяння організації виборів на окупованій території вони будуть підлягати кримінальній відповідальності», – зазначив він.

Подальша окупація призведе до посилення тиску на місцеве населення, вважає депутат. Першими під ударом опиняться, на його думку, ті, хто активно відмовлявся брати участь у голосуванні.

«Саме для цього вони створюють вибори протягом тижня. І люди, які за тиждень не знайшли такої можливості – піти на вибори, звичайно підпадуть під пильне око ФСБ», – каже Лишенко.

«Захоплені території – предмет торгів»

Російський політичний емігрант та колишній аналітик партії «Єдина Росія» Леонід Власюк розповів «Новинам Приазов’я», що Путіну окуповані території потрібні виключно для демонстрації своїх досягнень. Надалі саме захоплені регіони будуть предметом торгів у будь-яких переговорах, впевнений аналітик.

Леонід Власюк
Леонід Власюк
Намагатимуться торгуватися та намагатимуться отримувати якісь преференції
Леонід Власюк

«Вони будуть чинити так само, як і «Хамас» в Ізраїлі чинить із заручниками. Це лише предмет торгу. Вони сподіваються на проведення якихось переговорів, під час яких вони намагатимуться торгуватися та намагатимуться отримувати якісь преференції, щось виміняти. Принаймні вони на це сподіваються. Вони дуже сподіваються, що ось зараз Трамп прийде до влади і розпочне якісь події, які підштовхнуть Україну до переговорів. І тут вони теж прорахуються, тому що насправді Америка – вже не найголовніша у всій цій історії, не так все залежить вже саме від Америки. Європа все бере у свої руки, про це вже цілком недвозначно заявляють», – зазначив він.

Росія не зацікавлена розвивати окуповані території, адже не має ні такого бажання, ані достатньої кількості ресурсів, додав Власюк.

Знищений житловий будинок в Маріуполі під час масштабного вторгнення Росії до України, 30 березня 2022 року
Знищений житловий будинок в Маріуполі під час масштабного вторгнення Росії до України, 30 березня 2022 року

«Розмінувати та рекультивувати цю територію майже неможливо. Відновити міста для Росії – це просто завдання, яке неможливо реалізувати. У них грошей немає на це і навряд чи вони колись з'являться. Для них ця територія, так само, як і територія Донецька, – просто корупційні можливості й усе. Насправді це мертвий тягар, у тому числі для економіки Росії», – підкреслив він.

Яскравим прикладом неспроможності РФ розвивати новоокуповані території Власюк наводить Маріуполь, з якого, зазначає, намагаються зробити вітрину російської відбудови, хоча реальність свідчить про зовсім інше.

Пісні, підпали, костюми: як пройшли вибори в Росії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG