Доступність посилання

ТОП новини

Майбутні українські офіцери мало знають про Крути.


Їх було триста...У січневі морози 1918 вони вступили у нерівний бій з кількатисячною армією більшовиків. Усі загинули. Тоді ще молодий і ще сміливий поет Павло Тичина присвятив їм вірш – “Пам’яті тридцяти...”
Учні військового ліцею ім. Івана Богуна вшановують пам'ять загиблих під Крутами.
На Аскольдовій могилі Поховали їх -- Тридцять мучнів українців, Славних молодих... ДОВІДКА Двадцять п’ятого січня 1918 р. в Києві Центральна Рада Четвертим Універсалом проголосила Незалежну Українську Народну Республіку. Уряд більшовицької Росії, обурений таким кроком української влади, відсилає на Київ війська. Ще на початку січня відбулося зібрання столичного студенства, яке вирішує стати на захист Української Народної Республіки. Боронити Київ від шеститисячної червоної армії під проводом Миколи Муравйова вирушили 300 київських студентів. 29-го січня, 1918 р. біля залізничнгої станції Крути відбувся нерівний бій, у якому майже всі студенти загинули. Але супротивника вдалося зупинити.

За що боролися київські студенти? Кияни відповідають:
  • Про Крути знаю, що зібралися київські студенти і вирішили захищатися.Це була громадянська війна, я не пам’ятаю, але обороняли Київ.Практично нічого не знаємо, але чули, що там була битва студентів і що вони дуже відважно боролися.Не знаю, перший раз чую. Що таке Крути, де вони знаходяться?


Чи знають сьогодні українці, що сталося 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути? Чи вшановують загиблих юнаків? Яке значення для нинішньої української історії мали ті події ?

Учні київського військового ліцею імені Івана Богуна, які сьогодні вшановували пам’ять своїх однолітків, практично не знають що відбулося під Крутами.


  • “Ми ідемо на міропрєятіє.... присвячене ее... битві під Крутами. Це коли молоді юнаки захищали... невідомо, що захищали...”“ Київ захищали 400 чоловік, 400 дітей...”“Це видатна, якби, подія, можна сказати... ну, якби і дуже гірка подія, можна сказати, ну .. в українській історії. Але, якби, юнаки виявили свою мужність за... навіть не знаю...я не пам’ятаю, коротше...”


Однак вшановує пам’ять загиблих під Крутами нинішня влада не так як належить, вважають ті, хто довго сьогодні стояв біля потрісканого дерев’яного хреста на Аскольдовій Могилі. Це єдиний своєрідний пам’ятник на місці перепоховання героїв Крут. Жодної меморіальної дошки з історичною довідкою тут немає.

“Ну що тут ставити?... Це ж Україна. Ще поставлять.. Вони можуть собі поставити котеджі на мільярди. А цим хлопцям, які боролися за Україну, їм потрібно давно золотий пам’ятник поставити... а їм нічого не можуть поставити.”

Матеріали до теми:

• Вулиця героїв Крут... • Героїзм вчора і сьогодні: від Крут і до... чого? • Прояв найбільшого патріотизму – Бій під Крутами.
XS
SM
MD
LG