Доступність посилання

ТОП новини

Українська анархія зразка 2007; туман над політичною ареною України; Віктор Ющенко боїться «стати молодшим братом Юлії Тимошенко» (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 30 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало європейських видань намагаються зрозуміти, в якому напрямку розвиваються політичні події в Україні і чи вдасться провідним європейським політикам вивести Київ на європейський шлях.

Європейське видання «Інтернешнел Гералд Трібюн» оперативно реагує на останні заяви українського Президента Віктора Ющенка і цитує одну із його найновіших характеристик ситуації в Україні: «Найбільш загрозливою стала тенденція до узурпації влади». Це ж видання зауважує, що Ющенко погрожує розпустити Верховну Раду, і першим кроком на шляху до цього є невідкладні консультації з головою парламенту, депутатськими фракціями та Прем’єр-міністром Віктором Януковичем. Останній, як цитує «Інтернешнел Гералд Трібюн», назвав обвинувачення Президента на адресу правлячої коаліції у прямому порушенні Конституції «безвідповідальними і помилковими». Ця газета розмірковує над тим, чи підштовхнуть Президента України заплановані на суботу масові акції у Києві до розпуску парламенту.

Інша впливова європейська газета, французька «Фігаро», змальовує політичну ситуацію в Україні, як «окутану туманом» і «слизьку» та наводить слова одного з дипломатів:«Ми дуже скоро можемо знову опинитися на вулицях, як під час Помаранчевої революції. Французький часопис називає найбільшим ініціатором розпуску українського парламенту і дострокових виборів «пасіонарію зими 2004 року» Юлію Тимошенко. Не оминув він увагою і «коливання Президента Ющенка» щодо радикальних дій, наводяться слова одного із експертів, котрий вважає, що гарант української конституції «не хоче перетворитися на молодшого брата Тимошенко. Для нього було б найкращим залишатися над зіткненнями».

Лондонська «Таймз» пише у п’ятницю, що якраз у цей невизначений для України політичний час «дивна парочка намагається вивести Україну на європейський шлях». Газета має на увазі лекційне турне Україною колишнього Президента Польщі Александра Квасневського, якого супроводжує друга найбагатша в Україні людина, зять колишнього Президента України Леоніда Кучми, Віктор Пінчук.

«Таймз» зауважує, що Квасневський « на власні очі побачив лінії розколу, що розділили цю країну з майже 50-мільйонним населенням. Якщо Захід прагне не втратити шанс влитися у європейську родину, то проросійський Схід міцно тримається своїх родинних пут з Москвою».

Лондонське видання інформує, що у кінці цього тижня колишнього Президента Польщі холодно зустріли у Донецьку транспарантами: «НАТО гірше, ніж гестапо». «Таймз» цитує слова Квасневського про те, що «прийняття України – це моральний обов’язок ЄС, який повинен завершити розпочате після закінчення «холодної війни».

Лондонська газета також наголошує, що таку ж мету має заснована Віктором Пінчуком «Ялтинська європейська ініціатива» (англійська абревіатура –YES), котра організовує лекції відомих європейських політиків в Україні. YES планує, що наступним після Квасневського буде Тоні Блер.
XS
SM
MD
LG