КАБи тепер на безпілотниках? Що таке С-70 «Охотник», який Росія втратила під Костянтинівкою

Фрагмент фюзеляжу російського безпілотника, що розбився у Костянтинівці 5 жовтня 2024 року

«Розумним роботом» з використанням штучного інтелекту називає російська пропаганда ударний безпілотник С-70 «Мисливець». Досі про його застосування у війні нічого не було відомо, але імовірно, саме цей літальний апарат впав біля приватних житлових будинків у Костянтинівці 5 жовтня. Свідки відзняли відео, на яких видно, як невідомий літак збиває безпілотник ракетою повітря-повітря. Серед уламків цього величезного БПЛА (він навіть більший за літак-прототип Су-57) дослідники ідентифікували залишки авіаційного боєприпасу УМПБ Д- 30 СН, яким російські війська нерідко б'ють по мирних містах Донеччини. Що це за птах, невже він може нести авіабомби, та чому його могли збити? Розбиралися Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Перше, що привернуло увагу на місці трощі російського літального апарату, – декількаметрова частина крила з характерною червоною п’ятикутною зіркою, обведеною по контуру білим, блакитним і червоним (кольори російського прапора).

Через дорогу від цієї деталі ще димів напівзруйнований уламками і пожежею приватний будинок.

Територія між будинком і частиною фюзеляжу всіяна уламками, помітно декілька ракет, валяється уламок шасі, двигун, трапецієподібні деталі, схожі на сопло чи повітрязабірники.

В момент падіння літального апарата над Костянтинівкою більшість спостерігачів поспішили зробити висновок про те, що це – літак: адже лише кілька хвилин тому він відстрілявся по Краматорську двома плануючими авіабомбами. Місцевих жителів, які виклали відео з декількох ракурсів, здивувало, що один, очевидно, російський літак збиває у небі... інший російський літак, ось цей момент:

Однак, аналіз силуету в процесі падіння, а згодом і уламків, привів до висновку: збитим є БПЛА С-70 «Охотник». Донбас Реалії і самі ретельно перевірили цю версію, порівнявши уламки з двома версіями, які озвучувалися: «Охотником» та Су-57.

Так виглядало місце авіатрощі у Костянтинівці

Падіння «Охотника»

На одному з відео, знятому у районі місцевого залізничного вокзалу, видно, що падає щось трикутне, схоже на відомий американський бомбардувальник Northrop В-2 Spirit, створений за технологією «літаюче крило».

Падіння безпілотника у Костянтинівці

Тобто: літак не має звичних крил з боків, він сам і є крило, наближене до трикутника.

«З місць повідомляють: під Костянтинівкою втрачено наш найновіший важкий ударний дрон С-70 «Охотник». Відео очевидців кажуть, що це, швидше за все, так – силует падаючої машини дуже схожий на силует цього дрона. За попередніми даними, було збито ракетою «повітря-повітря» винищувача-ведучого. Можливо, сталося порушення каналу зв'язку, і С-70 став некерованим», – напише за кілька годин після трощі російський пропагандист Олександр Коц.

«Прої***али, вважай, серійний «Охотник» по факту. (Про це говорить його окрас, у такий тільки еталонні БПЛА пофарбовані», – стверджує інший російський пропагандистський канал Fighterbomber.

Фрагмент корпусу безпілотника

Версію про те, що збитий літальний апарат з червоною зіркою – російський безпілотний С-70 «Охотник», на основі відео та уламків підтримали і українські ресурси Defense Express та Мілітарний. Ми ж у Донбас Реалії підтвердили це, ретельно вивчивши уламки крила: його кінцеві частини, які добре збереглися після падіння, та форма елеронів, які відламалися по шву під час падіння, точно збігалися з конструкцією С-70.

Друге крило дрона, що впало в іншому місці

Українські офіційні джерела, зокрема, керівник Донеччини Вадим Філашкін, означили уламки просто як «літальний апарат».

Що це за птах такий: винищувач і бомбардувальник

С-70 зможе нести на собі близько 6 тонн корисного навантаження на відстань понад 6000 км, практична стеля використання сягає 18 км, наводять російські сайти слова президента РФ Володимира Путіна.

Довжина С-70 складає 14 м, а розмах крил – 19 м (тоді як розмах Су-57 становить 14 м). Такі параметри містяться у російських джерелах.

3 серпня 2019 року відбувся перший політ безпілотника.

27 вересня 2019 року відбувся перший спільний політ «Охотника» з винищувачем Су-57. Конструктори передбачають таку їхню взаємодію: Су-57, не заходячи в зону ураження ППО, передаватиме координати цілей для С-70.

Політ С-70 (ліворуч) у парі з винищувачем Су-57

19 грудня 2021 року ЗМІ, підконтрольні Кремлю, повідомили, що безпілотник уразив наземну ціль 500-кілограмовою авіабомбою.

Повідомляли також, що С-70 випробовували з навантаженням, що імітувало ракети «повітря-повітря», тобто – в ролі винищувача.

А видання Defense Express опублікувало фото з рештками авіаційного боєприпасу УМПБ Д-30 СН на місці трощі у Костянтинівці.

У Росії «Охотника» називають «першим ударним реактивним безпілотником». Його побудували за технологією «літаюче крило». По суті, сам безпілотник і є крилом.

Серед конструктивних особливостей – один реактивний двигун (видозмінений двигун Су-57) без форсажної камери і з пласким соплом. С-70 не потрібний форсаж для стрімкого набору швидкості, тому відсутність форсажної камери має заощадити паливо.

Уламок, імовірно, плаского сопла на місці падіння безпілотника у Костянтинівці

А пласке сопло, за задумом конструкторів, має прикривати гарячі деталі двигуна від ракет ППО, у тому числі, з інфрачервоними та радіолокаційними головками самонаведення.

Пропагандистські ЗМІ повідомляли, що деякі деталі С-70 друкують на 3D-принтерах.

Його орієнтовна вартість –1,6 мільярдів рублів (більше 100 мільйонів доларів).

«Це велика втрата для окупантів» – фахівець з озброєння

Безпілотник на Донбасі могли використовувати в якості експерименту для удосконалення бомбових ударів, у першу чергу, по об’єктах цивільної інфраструктури. Таке припущення в ефірі Радіо Донбас Реалії зробив Валерій Рябих, експерт інформаційно-консалтингової компанії Defense Express.

Збиття «Мисливця», імовірно, внаслідок дружнього вогню, Рябих називає «великою втратою для окупантів».

С-70 під час випробувального польоту

«Окупантам довелось швидко ухвалити рішення (про збиття безпілотника – ред.). І, швидше за все, з точки зору логіки, це могло бути викликане виходом з-під управління цієї системи, що може бути пов’язане з цільовим впливом на цей безпілотний літальний апарат збоку Сил оборони України. Також могла бути позаштатна ситуація і вихід з ладу якихось систем цього прототипу важкого бомбардувальника», – аналізує причини збиття С-70 експерт.

Момент, коли невідомий, імовірно, російський літак, збиває безпілотник

Росіяни, почавши розробляти безпілотник ще у 2019 році, сильно відстають від графіків саме через санкційні обмеження на постачання високотехнологічних комплектуючих, зазначає Валерій Рябих.

«Росію відключили від офіційного постачання високотехнологічних систем, котрі мають складати основу подібного літального апарату. І навіть те, що на цьому збитому безпілотнику були знайдені ті ж керовані авіаційні бомби (УМПБ Д-30) свідчить про те, що та першопочаткова концепція, що це універсальний ведений у зв’язці з новітнім винищувачем Су-57, зазнала краху. У Росії немає достатніх підстав для того, щоби зробити цю систему високотехнологічною», – зазнеачає Рябих і додає: все, на що здатний цей безпілотник зараз, – відійти на певну відстань від літака, що його веде, або під керуванням з землі бомбити тими ж УМПБ Д-30.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Битва за Донбас: головне 8 жовтня (оновлюється)