У світі зараз триває понад пів сотні воєн. Скільки людей загинуло в Україні та Газі – звіти

Вовчанськ – одне з українських міст, яке знищила Росія. 28 травня 2024 року

Станом на початок 2024 року у світі велося 59 воєн, це найбільший показник за останні майже пів століття. Такі дані оприлюднили у своїх звітах PRIO і Uppsala Conflict Data Program проєкт Уппсальського університету у Швеції, де аналізують збройні конфлікти (сучасна міжнародна термінологія використовує термін «конфлікт» для позначення воєн), що забирають понад тисячу життів на рік.

Про що йдеться у звітах? Головні тези передає Голос Америки.

Минулого року відбулася найбільша кількість міждержавних конфліктів з 1946 року, йдеться у висновках Інституту дослідження проблем миру в Осло (PRIO). Відповідно до аналізу, останні три роки характеризувалися найвищим рівнем насилля за останні три десятиліття, а 2023 рік виявився одним із найжорстокіших років після закінчення Другої світової війни.

Дані також показують різке збільшення кількості загиблих у боях, спричинене трьома збройними конфліктами:

  • громадянською війною в ефіопському регіоні Тиграй,
  • російським вторгненням в Україну
  • та бомбардуванням Гази

Полонені. Тігрей, Ефіопія

За оцінками шведських дослідників, у 2023 році загалом у боях загинуло 122 тисяч людей.

Причому понад 71 тисяч людей були вбиті в Україні та близько 23 тисяч — у Газі менше ніж за три місяці 2023 року.

Неміжнародні конфлікти

Дослідники Міжнародної академії гуманітарного права і прав людини у Женеві виділяють більше збройних протистоянь, й зазначають, що більшість конфліктів є не міжнародними (тобто без залучення інших країн та неурядових груп).

На Близькому Сході та у Північній Африці (включаючи Ізраїль, Палестину, Сирію, Ємен, Лівію, Ірак, Єгипет та інші) 45 конфліктів,

В Африці 5 збройних конфліктів (зокрема у ЦАР, Судані, Південному Судані, Сомалі, ДРК),

В Азії 21 конфлікт (включи Афганістан, Бірму, Пакистан та інші),

У Європі 7 конфліктів (окрім повномасштабного російського вторгнення в Україну, дослідники включаючи туди Нагірний Карабах, Придністров'я, Південну Осетію та Абхазію)

При цьому, швейцарські дослідники підкреслюють, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну не змінило їхню класифікацію збройних конфліктів у регіоні, адже за критеріями міжнародного гуманітарного права, між Росією та Україною існував міжнародний конфлікт із 2014 року, оскільки окупацією Криму Росія порушила суверенітет і територіальну цілісність України.

«Що змінилося з лютого 2022 року, так це інтенсивність насильства та його вплив на цивільне населення», наголошують дослідники.

Смуга Гази. Наслідки обстрілу. 18 грудня 2023 року

А що 2024-й рік?

Раніше про те, що зараз у світі триває найбільша кількість конфліктів з часів Другої світової війни повідомив звіт «Глобальний індекс миру» від міжнародного дослідницького центру з Австралії Інститут економіки та миру (IEP).

За підрахунками центру, у 2024 році у світі точиться 56 конфліктів, а залученими до них є 92 країни – усередині чи за межами своїх кордонів.

Автори звіту зазначили, що у 97 країнах ситуація стосовно миру погіршилася більше, ніж будь-коли з моменту започаткування «Глобального індексу» у 2008 році, а 108 країн стали «більш мілітаризованими».

Дослідники також підрахували, що глобальні економічні наслідки насильства зросли до 19,1 трлн доларів, що за підсумками 2023 року становить 13,5% світового ВВП.

110 мільйонів людей є біженцями або внутрішньо переміщеними особами через насильницькі конфлікти.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Британія звинуватила РФ у застосуванні хімічної зброї проти України і запровадила нові санкції
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Скиди з отруйними речовинами»: чим російська армія обстрілює Запорізьку область
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Проліт дронів біля АЕС: «Енергоатом» припускає, що Росія готує удари по атомній енергетиці України