Зеленський, папа Франциск та воєнні злочини Росії. Про що домовилися у Ватикані?

Президент України Володимир Зеленський і папа Римський Франциск. Ватикан, 11 жовтня 2024 року

РИМ – Від часу повномасштабного вторгнення Росії до України папа Римський Франциск втретє зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, і вдруге прийняв його у Ватикані 11 жовтня. Співрозмовники надали перевагу гуманітарним аспектам, у яких співпрацю вважають ефективною, і де ватиканська дипломатія засвідчує свою дієвість. Упродовж недовгої розмови – понад пів години - йшлося передусім про повернення з Росії полонених і депортованих українців. Переговори у Державному секретаріаті Ватикану присвятили шляхам пошуку справедливого й тривалого миру. На відміну від минулорічної аудієнції, цього разу оглядачі відзначають спокійніший та позитивніший характер зустрічі двох лідерів, попри суперечливі заяви й кроки Франциска упродовж двох з половиною років великої російсько-української війни.

«Розраховуємо на сприяння Святого престолу поверненню додому захоплених у російський полон українців», – написав у телеграм-каналі президент України Володимир Зеленський за підсумками аудієнції. Як інформує його офіційне інтернет-представництво, президент розповів понтифіку про роботу над реалізацією Формули миру, а саме – організацію конференції щодо повернення полонених і депортованих людей, що відбудеться в Канаді 30-31 жовтня на рівні міністрів закордонних справ. До заходу залучені представники Ватикану.

Президент України Володимир Зеленський і папа Римський Франциск. Ватикан, 11 жовтня 2024 року

«Вперше прозвучала тема звільнення з російського полону саме журналістів, це сталося і у зв’язку зі смертю молодої журналістки Вікторії Рощиної у російському полоні. Президент попросив папу допомогти визволити захоплених працівників медіа, список яких мають передати до Святого престолу», – сказав Радіо Свобода посол України у Ватикані Андрій Юраш.

Він зазначив, що миротворча місія понтифіка, започаткова у червні минулого року, продовжує активно діяти в її гуманітарній складовій. За цей час не без зусиль ватиканської дипломатії вдалося повернути з Росії українських дітей (кількість не уточнюють) та звільнити з ув’язнення двох священників УГКЦ Івана Левицького та Богдана Гелету.

Це була зустріч друзів, були жарти і неформальні речі, було бажання обмінятися цікавими ідеями
Андрій Юраш

Андрій Юраш нагадує, що від 2020 року це була четверта зустріч президента Зеленського з папою Франциском. І ця кількість, за спостереженнями дипломата, помітно переходить у якість.

«Вже видно, що розуміння між двома лідерами – на новому рівні. Це була зустріч друзів, були жарти і неформальні речі, було бажання обмінятися цікавими ідеями. Обидві сторони задоволені характером розмови. Констатуємо новий високий рівень взаємозв’язку. Це свідчить, наскільки для Києва є важливими відносини з Апостольською столицею», – підсумував у коментарі посол Юраш.

Президент України Володимир Зеленський і папа Римський Франциск. Ватикан, 11 жовтня 2024 року

Промовистими стали дарунки, якими обмінялися співрозмовники. Президент України подарував главі Святого престолу картину ірпінських художників «Бучанська різанина: історія Марічки». Символ страждань дитини, яка втратила дім і рідних внаслідок російських дій у Бучі навесні 2022 року.

Президент України Володимир Зеленський і папа Римський Франциск розглядають картину ірпінських художників «Бучанська різанина: історія Марічки». Ватикан, 11 жовтня 2024 року

Від папи Франциска Володимир Зеленський отримав бронзове лиття з алегорією «Мир – це делікатна квітка», документи понтифікату та книжку Ватиканського видавництва «Переслідувані за правду. Українські греко-католики за залізною завісою».

Понтифік своїм дарунком із бронзи наголошує на абсолютній цінності миру та на зусиллях, яких слід докладати для пошуків припинення вогню й початку переговорного процесу. Зеленський, зі свого боку, зображенням дівчинки-свідка воєнних злочиів російської армії акцентує на справедливості як цінності, необхідної для становлення стабільного миру.

Тіла цивільних осіб, які, за словами місцевих жителів, були вбиті російськими військовими. Місто Буча Київської області, 3 квітня 2022 року

Чи вдасться гарантувати одночасно мир і справедливість, як про це часто декларують Київ та Святий престол, обравши для офіційних заяв вислів про «справедливий мир»? Запитання, на яке коментатори уникають відповіді.

Миротворчі намагання понтифіка зосереджені на гуманітарній місії, яка продовжується. Вона не може спинитися
Маттео Луїджі Наполітано

Викладач історії та міжнародних відносин університету Молізе Маттео Луїджі Наполітано говорить про скептичні оцінки стосовно зусиль папи Франциска на політичному рівні допомогти завершенню війни.

«Миротворчі намагання понтифіка зосереджені на гуманітарній місії, яка продовжується. Вона не може спинитися. І тривалий візит державного секретаря П’єтра Пароліна до України в липні цього року теж цьому сприяв. Ватикан має дипломатію, що функціонує багатьма каналами. Звісно, довкола місії багато скепсису, бо її політичні результати незадовільні. Проте Святий престол доклав усіх зусиль, щоб стати майданчиком для переговорів або посередником. Але й іншим країнам чи ЄС також досі не вдалося знайти формули для досягнення миру, прийнятної для обох сторін воєнного протистояння», – зазначив для Радіо Свобода експерт-міжнародник Наполітано.

Перебіг війни, шляхи пошуку справедливого й тривалого миру, релігійну ситуацію в Україні президент обговорював уже в Державному секретаріаті Ватикану із держсекретарем Пєтром Пароліном та Секретарем у справах відносин з державами та міжнародними організаціями, архиєпископом Полом Ричардом Ґаллаґером.

Президент України Володимир Зеленський і державний секретар Ватикану, кардинал П’єтро Паролін. Ватикан, 11 жовтня 2024 року

Підсумовуючи візит глави Української держави до Апостольської столиці, ватиканський оглядач видання Il Sole 24 ore Карло Марроні звертає увагу на поліпшення клімату між сторонами. Водночас, зауважує він, не слід сподіватися на зміну поведінки понтифіка щодо політичного розв’язання такого складного геополітичного протистояння.

Протягом двох з половиною років Франциск вдавався до суперечливих кроків і заяв, які критично сприйняли й досі так сприймають в Україні
Карло Марроні

«Однозначно, що це була позитивніша зустріч, на відміну від минулорічної, яка вважалася дещо проблематичною, коли президент Зеленський наполягав на своєму плані завершення війни. Протягом двох з половиною років Франциск вдавався до суперечливих кроків і заяв, які критично сприйняли й досі так сприймають в Україні. Він несхвально висловився про закон, який забороняє діяльність в Україні РПЦ. І додамо останнє дивне рішення понтифіка призначити кардиналом молодого невідомого греко-католицького владику з Австралії (Миколу Бичка), а не главу УГКЦ Святослава Шевчука, адже у минулому кардиналами ставали очільники УГКЦ… Це все читається в руслі амбівалентної політики Святішого отця, щоб не ускладнювати відносини з іншою (російською) стороною конфлікту. Він же прямо не засуджує росіян за їхні протиправні дії», – сказав у коментарі для Радіо Свобода журналіст Марроні.

Після Лондона і Парижа, римський етап дипломатичного турне Європою Володимира Зеленської був також блискавичним з подяками союзникам і водночас пошуку нового єднання партнерів. «Ми на боці Києва», – повторюють в урядовому палаці Кіджі. Прем’єр-міністр Джорджа Мелоні 10 жовтня фотографувалася з посмішкою і засвідчувала передусім закордонним парнерам підтримку України на 360 градусів.

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні. Рим, 10 жовтня 2024 року

При цьому, зважаючи на слабку зацікавленість або й незгоду громадської думки, італійські урядовці проявляють надмірну обережність, щоб не говорити вголос ні про черговий пакет військової допомоги (готується дев’ятий), ні про дозвіл Києву атакувати стратегічні об’єкти в Росії, на що Рим відповідає категоричним No! Чергове загострення подій на Близькому сході й атака Ізраїлю на миротворчі сили ООН в Лівані посунули візит українського лідера з перших шпальт італійських видань. А газета La Stampa помістила редакційний коментар під заголовком «Самотність Володимира» зі світлиною Володимира Зеленського, який сам крокує на зустріч.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський підписав закон про заборону РПЦ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Священники пропагують «русский мир» та приймають у піонери: як Росія використовує церкву в окупації
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський обговорив з патріархом Варфоломієм важливість закону про духовну незалежність