Як врятувати Владислава Єсипенка та інших кримських журналістів, ув’язнених Росією? (пресконференція)

Шляхи порятунку фріласера Радіо Свобода Владислава Єсипенка та інших кримських журналістів, ув’язнених Росією, обговорювали у Києві. Україна, 5 жовтня 2023 року

Єсипенко затриманий у березні 2021 року ФСБ Росії в анексованому Криму за надуманими звинуваченнями. 

«Ми робимо все можливе, щоб сприяти негайному звільненню Владислава, щоб він нарешті зміг повернутися до дружини Катерини Єсипенко та доньки Стефанії. Нам потрібна ваша допомога, щоб цивільні ув’язнені в Криму не були забуті, в тому числі такі люди, які говорять правду, як Владислав, чий внесок ще цінніший у цей скрутний час», – сказала головна редакторка Радіо Свобода Нікола Карім.

На фото Нікола Карім та Катерина Єсипенко. Київ, 5 жовтня 2023 року 

Еміне Джапарова, перша заступниця міністра закордонних справ України і Таміла Ташева, постійна представниця Президента України в АР Крим.
Під час обговорення шляхів звільнення ув'язнених Росією кримських журналістів. Київ, 5 жовтня 2023 року

Відеозвернення спікерки Палати представників парламенту Чехії Маркети Пекарової Адамової, яка 24 жовтня в Празі буде приймати парламентський саміт Кримської платформи.
Пресконференція  «Як врятувати Владислава Єсипенка та інших кримських журналістів, ув’язнених Росією?», Київ, Україна. 5 жовтня 2023 року

«У 2019 році переговори президента Зеленського призвели до звільнення кореспондентів РВЄ/РС Станіслава Асєєва та Олега Галазюка з полону на сході України. Ми сподіваємося, що подібні зусилля допоможуть Владиславу та іншим людям звільнитися та возз’єднатися зі своїми сім’ями», – наголосила головна редакторка Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Нікола Карім.
 

Олександр Кононенко, представник Уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки та оборони.

 

Спікерка Палати представників парламенту Чехії Маркета Пекарова Адамова звертається по відозв'язку до учасників обговорення у Києві шляхів порятунку кримських журналістів, яких незаконно ув'язнила Росія.

Київ, Україна. 5 жовтня 2023 року

10 березня 2021 року позаштатний журналіст проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» Владислав Єсипенко перестав виходити на зв’язок із рідними – невдовзі стало відомо, що його затримала ФСБ Росії, звинувативши у «зв’язках з українськими спецслужбами» та «зберіганні й перевезенні боєприпасів».
18 серпня 2022 року підконтрольний Росії Верховний суд Криму пом’якшив вирок Єсипенку із шести до п’яти років колонії загального режиму та штрафу 110 тисяч рублів.
Фото із пресконференції щодо визволення Єсипенка та інших, безпідставно ув'язнених Росією кримських журналістів. 5 жовтня 2023 року

Еміне Джапарова  перша заступниця міністра закордонних справ України і Нікола Карім, головна редакторка Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода. Київ, Україна. 5 жовтня 2023 року

У Міністерстві закордонних справ України назвали «політично вмотивованим» винесений Єсипенку вирок. Держдепартамент США засудив вирок Єсипенку, назвавши його «ще одним прикладом зловживань російської окупаційної влади у Криму».

На фото: під час пресконференції «Як врятувати Владислава Єсипенка та інших кримських журналістів, ув’язнених Росією?»

Дружина ув'язненого журналіста Катерина Єсипенко (праворуч на фото) розповідає про стан її чоловіка та про те, що відомо про умови його утримання в незаконному ув'язненні. 
Нікола Карім, головна редакторка Радіо Свобода (ліворуч на фото) заявивла, що , Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (РВЄ/РС) вважає своїм найвищим пріоритетом боротьбу за звільнення своїх журналістів, які перебувають у в’язниці.
 

Катерина Єсипенко – дружина Владислава Єсипенка
 

Еміне Джапарова – перша заступниця міністра закордонних справ України

 

Пресконференція на тему: «Як врятувати Владислава Єсипенка та інших кримських журналістів, ув’язнених Росією?»

Ольга Скрипник – голова Кримської правозахисної групи