Світ у 2023 році. Найважливіші події у фотографіях

Бойовики «Талібану» перевіряють місце вибуху біля міністерства внутрішніх справ у Кабулі, Афганістан, 1 січня 2023 року. Бомба вибухнула біля контрольно-пропускного пункту у військовому аеропорту Кабулу в неділю вранці, вбивши і поранивши кількох людей, повідомив представник «Талібану», і це був перший вибух із жертвами в Афганістані в 2023 році. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Карикатура на президента Франції Емманюеля Макрона під час акції протесту проти французького журналу Charlie Hebdo за перевидання карикатур, що нібито ображають верховного лідера Ірану аятолу Алі Хаменеї. Біля посольства Франції в Тегерані, Іран, 8 січня 2023 року. (West Asia News Agency/Majid Asgaripour)

Україна. Зруйновані російськими обстрілами будинки біля підірваного мосту через річку Сіверський Донець у звільненому від армії РФ селі Богородичне на Донеччині..13 січня 2023 року. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Відходи плавають у річці Дріна поблизу Вишеграда, Боснія, 20 січня 2023 року. Тонни відходів, що скидаються на погано облаштовані прибережні сміттєзвалища або безпосередньо в річки у трьох країнах Західних Балкан, накопичуються в сезон високої води взимку і навесні на сході Боснії. (AP Photo/Armin Durgut)

Жінка зупинилася біля меморіалу під час вшанування пам'яті жертв стрілянини в студії бальних танців «Стар» 23 січня 2023 року в Монтерей-Парк, штат Каліфорнія, США. Стрілець убив кількох людей попереднього дня пізно ввечері на тлі святкування Нового року за місячним календарем в американській громаді, де переважають американці азійського походження. (AP Photo/Ashley Landis)

Члени сім'ї жертви вибуху в мечеті плачуть під час акції протесту проти бойовиків після вибуху, скоєного терористом-смертником у поліцейському управлінні в Пешаварі 1 лютого 2023 року. Вибух у мечеті, в результаті якого того тижня загинула 101 людина – переважно поліцейські, на північному заході Пакистану, знову змусив місто, яке давно страждає від насильства, відчути напругу, кажуть його мешканці. (AFP/Abdul MAJEED)


 

Жінки біля зруйнованої будівлі після потужного землетрусу в районі Ельбістан, Кахраманмараш, Туреччина, 8 лютого 2023 року. Понад 9000 людей загинули і тисячі отримали поранення після двох потужних землетрусів, що сталися на півдні Туреччини і півночі Сирії 6 лютого. (EPA-EFE/SEDAT SUNA)
 

Президент України Володимир Зеленський і президент США Джо Байден (ліворуч) проходять біля Михайлівського Золотоверхого собору. Київ, 20 лютого 2023 року. (REUTERS/Gleb Garanich)

Протестувальників з прапором Європейського союзу поливають водою з водомета під час сутичок з поліцією біля парламенту Грузії в Тбілісі 7 березня 2023 року. Грузинська поліція застосувала сльозогінний газ і водомети проти протестувальників, коли тисячі демонстрантів вийшли на вулиці грузинської столиці, щоб виступити проти суперечливого законопроєкту про «іноземних агентів». (Фото AFP)

Пораненого українського військовослужбовця вивозять з лінії фронту під Бахмутом на Донеччині, 23 березня 2023 року. (AFP/Aris Messinis)

Вигляд з висоти пташиного польоту на будинок без даху після торнадо, що пронісся над півднем і середнім заходом США, в місті Літл-Рок, штат Арканзас, 2 квітня 2023 року. (REUTERS/Cheney Orr)

Камери відеоспостереження на тлі портрета покійного верховного лідера Ірану аятоли Рухолли Хомейні на вулиці в Тегерані. Іран, 10 квітня 2023 року. За повідомленням Інформаційного іранського агентства (IRNA), департамент поліції Ірану 9 квітня оприлюднив заяву про те, що поліція посилює боротьбу з жінками, які не носять хустки на публіці, і що іранська поліція буде використовувати камери відеоспостереження і встановить нові смарт-камери в громадських місцях і на дорогах з метою контролю та ідентифікації. Протести в Ірані спалахнули після смерті Махси Аміні під вартою в поліції у вересні 2022 року, після того, як вона була затримана за нібито порушення закону про хіджаб.  (EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Росія. Шар вулканічного попелу на землі, автомобілях і будинках у Ключах, Усть-Камчатського району після виверження вулкана Шивелуч, одного з найбільших вулканів Камчатки. Виверження відбулось рано вранці 11 квітня 2023 року, яке лишило після себе шлейфи попелу, які розпорошились щонайменше на 20 км. Найближчий населений пункт – Ключі – розташований за 47 км на південний захід від вулкана. (Дмитро Мельников/Російська академія наук/ТАСС)

Квіти та іграшки покладають в памʼять жертв біля школи імені Владислава Рибнікара в Белграді, Сербія, 4 травня 2023 року. 13-річний підліток відкрив стрілянину у своїй школі в столиці Сербії. Він убив кількох однокласників і охоронця, перш ніж викликав поліцію і був заарештований. Кілька дітей і вчитель були госпіталізовані. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Бойовик «Талібану» стоїть на варті, поки жінки чекають на отримання продовольчих пайків, розподілених групою гуманітарної допомоги. Кабул, Афганістан, 23 травня 2023 року.  (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Мігранти біля стіни на польсько-білоруському кордоні поблизу Біловежі, Польща, 28 травня 2023 року. (Аґнєшка Садовська/«Агенція виборча)

Солдати міжнародних миротворчих сил у Косові під проводом НАТО зіткнулися з етнічними сербами перед будівлею муніципалітету у Звечані, Косово, 29 травня 2023 року. Протести та сутички у Звечані розпочалися, оскільки напруженість у північному регіоні Косова, де більшість населення становлять етнічні серби, виникла після того, як після виборів, які бойкотувала сербська громада, мерами чотирьох міст стали етнічні албанці.  (EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)
 

Червона фарба на пам'ятнику радянській армії, який містить останки загиблих у Другій світовій війні, в Софії, Болгарія, 31 травня 2023 року. Пам'ятник облили червоною фарбою на знак підтримки українського народу у війні з Росією. (EPA-EFE/VASSIL DONEV)

7 червня 2023 року. Затоплені вулиці Херсону, після руйнування Каховської греблі. Жителі затоплених місць провели ніч на дахах будинків, й готувалися до другого дня паводку, оскільки влада попередила, що прорив дамби на Дніпрі продовжить вивільняти воду з гігантського водосховища. (AP Photo/Libkos)

На цій світлині, зробленій 20 червня 2023 року, Тазім Первейз. Мати мігранта Такіра Первейза, який зник безвісти після того, як перевантажений траулер перекинувся і затонув в Іонічному морі, плаче, тримаючи в руках фотографію свого сина в селі Бандлі, що в Кашмірі, підпорядкованому Пакистану. Жителі села дізнались новину про те, що 24 молодих місцевих жителі можуть бути серед сотень людей, які, як побоюються, потонули разом із грецьким човном, наповненим мігрантами. (AFP/Sajjad QAYYUM)

Люди охолоджуються у громадському фонтані, рятуючись від спеки в центрі Будапешта, Угорщина, 20 червня 2023 року. (EPA-EFE/Zoltan Balogh)

Літо 2023 року названо найспекотнішим за всю історію спостережень. Всесвітня метеорологічна організація оприлюднила дані, згідно з якими червень, липень і серпень 2023 року стали найспекотнішим тримісячним періодом за всю історію спостережень на всій Землі. Липень 2023 року був найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень, а серпень став другим найспекотнішим місяцем за всю історію.

Російський опозиційний лідер Олексій Навальний на екрані телевізора під час відеозв'язку, наданого Федеральною службою виконання покарань Росії з колонії в Мелехово Володимирської області, під час слухання у Верховному суді Росії в Москві. Росія, 22 червня 2023 року. Навальний подав позов, оскаржуючи тюремні правила, які, за його словами, дозволяють тюремникам позбавляти його канцелярського приладдя і ручок, порушуючи тим самим його право подавати на них скарги. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Представник громадськості спостерігає за тим, як апарат Chandrayaan-3 (Місяцехід-3) Індійської організації космічних досліджень (ISRO) на борту ракети-носія Mark-III Mission 4 (LVM3 M4) стартує з Космічного центру імені Сатіша Давана в Шріхарікоті, в південному штаті Андхра-Прадеш. Індія, 14 липня 2023 року. Індійське космічне агентство з бюджетом менше від 75 мільйонів доларів намагається висадити місяцехід на Місяць. (EPA-EFE/IDREES MOHAMMED)

Микола (41 рік) та його сім'я їдуть у селі Довгенькена Харківщині, 15 липня 2023 року. Микола приїхав до зруйнованого родинного будинку своєї сестри, щоб забрати рештки пасіки, пошкодженої активними бойовими діями під час масштабного вторгнення Росії в Україну. Його власний будинок у сусідньому селі Краснопілля також був зруйнований під час бойових дій, і він був змушений переїхати з родиною до Хрестища, де він тримає бджіл і сподівається одного дня повернутися додому. Російські війська розпочали масштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Загалом війна триває з лютого 2014 року.  (EPA-EFE/OLEG PETRASYUK)

Мешканець у масці для підводного плавання розбризкує воду біля входу в будинок під час лісової пожежі в районі Лагонісі в Аттиці, Греція, 17 липня 2023 року. Внаслідок численних лісових пожеж у Греції загинули 28 людей, ще 75 отримали поранення (EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS).

Під час прайду в Бухаресті, Румунія, 29 липня 2023 року. За словами організаторів та місцевих ЗМІ, прайд-парад став найбільшим на сьогоднішній день у румунській столиці, в якому взяли участь понад 20 тисяч учасників, які закликали до узаконення прав для геїв, таких, як цивільне партнерство, шлюб або право на усиновлення дитини. (AP Photo/Vadim Ghirda)

320 цифрових зображень з довгою витримкою показують метеори Персеїд та літаки, що перетинають небо над містом Куманово, Республіка Північна Македонія, 12 серпня 2023 року. Метеорний потік Персеїд відбувається щороку в серпні, коли Земля проходить крізь уламки і пил комети Свіфта-Туттля. (EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Поліцейські проходять біля  будинків, поруйнованих розлюченим мусульманським натовпом у християнському районі Джаранвала в окрузі Фейсалабад, Пакистан, 17 серпня 2023 року. Поліція заарештувала понад 100 мусульман під час нічних рейдів у районі на сході Пакистану, де мусульманський натовп, розлючений нібито оскверненням Корану християнином, напав на церкви і будинки християнських меншин, що змусило владу викликати війська для відновлення порядку, як повідомили офіційні особи. (AP Photo/K.M. Chaudary)

Поранений чоловік йде Красною площею біля Чернігівського обласного академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка (на задньому плані), після російського ракетного удару. Чернігів, 19 серпня 2023 року. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

(Зліва направо) Золотий призер зі стрибків у висоту серед чоловіків Джанмарко Тамбері, золотий призер з бігу на 3000 м з перешкодами Суфіан Ель Баккалі з Марокко та бронзовий призер з бігу на 3000 м із перешкодами Абрагам Кібівот з Кенії святкують у водяній ямі для стрибків з перешкодами на чемпіонаті світу з легкої атлетики. Будапешт, Угорщина, 22 серпня 2023 року. (EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)

Бойовик угруповання «Вагнер» відвідує імпровізований меморіал біля колишнього центру ПВК «Вагнер», пов'язаного із засновником цього угруповання Євгеном Пригожиним. Санкт-Петербург, Росія, 24 серпня 2023 року. (REUTERS/Анастасія Барашкова)

Український військовослужбовець кричить до парамедиків біля тіл загиблих після російського ракетного обстрілу продовольчого ринку в центрі Костянтинівки на Донеччині, 6 вересня 2023 року. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Люди намагаються витягнути автомобіль, що затонув у морі, в кемпінгу «Арапія» біля міста Царево на болгарському узбережжі Чорного моря, 6 вересня 2023 року. Кількість жертв проливних дощів і повеней на чорноморському узбережжі Болгарії зросла до трьох осіб, повідомила поліція 6 вересня. Сильні дощі та грози з кінця 4 вересня спричинили розлив річок, пошкодження мостів та евакуацію понад 100 відпочиваючих на узбережжі та місцевих жителів у безпечніші місця. (AFP/Nikolay DOYCHINOV)

Біженці з Нагірного Карабаху прибувають на вантажівках до прикордонного села Корнідзор, Вірменія, 26 вересня 2023 року. (REUTERS/Irakli Gedenidze)

Чоловік тримає плакат «Рахмон стоп» на знак протесту проти президента Таджикистану Емомалі Рахмона, перед початком зустрічі канцлера Німеччини з лідерами п'яти країн Центральної Азії перед будівлею канцелярії в Берліні. Німеччина, 29 вересня 2023 року. Президенти Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменистану та Узбекистану зустрічаються з Олафом Шольцем на запрошення канцлера Німеччини. (EPA-EFE/Філіп Зінгер)

Родичі шахтарів перевіряють свої мобільні телефони, сидячи в будівлі вугільної шахти імені Костенко компанії «АрселорМіттал» під час рятувальної операції після пожежі на шахті в Караганді. Казахстан, 28 жовтня 2023 року. Влада Казахстану повідомила 28 жовтня 2023 року, що 32 людини загинули під час пожежі на шахті ArcelorMittal, і понад 10 на той момент вважалися зниклими безвісти в результаті найбільшої за останні роки катастрофи, що призвела до націоналізації місцевої філії компанії. (Фото AFP)

Афганські біженці прибувають вантажівками з Пакистану на афгансько-пакистанський кордон Торхам у провінції Нангархар 30 жовтня 2023 року. Ісламабад видав наказ про те, що один мільйон 700 тисяч афганців, які, за його словами, проживають в країні нелегально, мають покинути Пакистан до 1 листопада, бо в іншому разі будуть депортовані. (AFP/Wakil KOHSAR)

Палестинці шукають постраждалих на місці ізраїльських ударів по будівлях у таборі біженців Джабалія на півночі Сектора Гази, 31 жовтня 2023 року. (REUTERS/Anas al-Shareef)

Фотографія викраденої дівчинки, приклеєна до дверей кімнати зі слідами від куль після смертоносного нападу бойовиків палестинського угруповання «Хамас» із Сектора Гази 7 жовтня в кібуці Нір-Оз на півдні Ізраїлю, 21 листопада 2023 року. (REUTERS/Ronen Zvulun)

8-річний Роман, поранений внаслідок ракетного обстрілу російськими військами Вінниці у 2022 році, виступає на конкурсі бальних танців з маскою від опіків на обличчі після року пересадки шкіри і понад 30 операцій. Львів, 2 грудня 2023 року.  (REUTERS/Roman Baluk)

Жах і краса 2023 року на фотокадрах із різних куточків світу