Нащо українцям англійська і як вивчити її безкоштовно? Можливості і поради

Англійська стала однієї з міжнародних мов спілкування в Україні – тепер і на законодавчому рівні. Це означає її ширше використання в майбутньому, а відтак і більше можливостей для українців. Радіо Свобода пояснює, які практичні переваги дає вивчення англійської у будь-якому віці, а також як вивчити цю мову безкоштовно.

Англійська є глобальною мовою бізнесу, інтернету, а також міжнародної політики. Важливість комунікації українців зі світом цією мовою підкреслила і повномасштабна війна Росії. Адже це і про війну за серця та уми людей по всьому світу, які обирають підтримувати Україну або стати на бік Росії з огляду на їх інформаційний простір.

Знання мов, зокрема англійської як найбільш вживаної у світі, є одним із ключових інструментів у цій боротьбі – чи то на державному рівні, чи в особистій комунікації з іноземцями про події в Україні. Це також дає більший доступ до інформації і потенційно глибше розуміння світового контексту. Але є чимало практичних переваг і причин, чому українцям варто вивчати англійську мову.

  • Англійська є найбільш популярною мовою у світі, яка залишається «операційною системою» для обміну знаннями та думками між молоддю, активістами, лідерами думок і тими, хто творить майбутнє по всьому світу, зазначає Британська рада. Нею розмовляє майже 1,5 мільярда людей, тобто кожен четвертий житель планети. Серед них – 380 мільйонів носіїв мови, найбільше після мандаринської та іспанської. Це також найбільш поширена іноземна мова для вивчення у Європі.

Краща освіта і кар’єрний ріст

Англійська мова відкриває двері можливостей як для молоді, так і для досвідчених спеціалістів, і навіть може покращити фінансове становище. Для юриста, наприклад, знання цієї мови може означати збільшення зарплати на 38%, йдеться у звіті Work.ua, вебсайту для пошуку роботи. У сфері юриспруденції понад 30% роботодавців очікують від потенційних кандидатів середнього рівня володіння англійською, а майже 40% – просунутого.

Загалом англійська є необхідної вимогою до програмістів, маркетологів, менеджерів, копірайтерів, логістів, повідомляє Work.ua. Це невичерпний список, адже під час і після війни Україні потрібні фахівців зі знанням англійської для співпраці з міжнародними партнерами, організаціями та інвесторами.

Взаємозв'язок між знанням мови і кар'єрним ростом підкреслюють і міжнародні дослідження. «Для багатьох спеціалістів нижчий за середній рівень володіння англійською мовою є бар'єром для кар'єрного зростання і обмежує доступ до інформації», – пишуть у звіті EF EPI, що вивчає індекс володіння англійською мовою. Тут йдеться і про те, як рівень англійської збільшує кількість талантів, продуктивність та економічний потенціал народу і, відповідно, є рушієм інновацій у країні. Вищий рівень англійської забезпечує вищу соціальну мобільність через освітні можливості, а також незалежність від місцевого ринку праці, кажуть дослідники.

Іншими словами, чим вищий рівень англійської, тим успішніша країна. Harvard Business Review раніше писало, що «країни з вищим рівнем англійської мають кращу економіку», а це – краща освіта, тривалість і стандарти життя загалом.

Врешті, знання англійської відкриває доступ до «єдиного ринку знань та ідей», запевняє Британська рада. Відтак і до всесвітнього потоку інформації, що збагачує науку та інші галузі у країнах, де знання англійської на вищому рівні.

Що з англійською в Україні?

У глобальному рейтингу за 2023 рік Україна посіла 45 місце серед 113 країн світу – про це говорить дослідження EF EPI. За останні 10 років Україна дещо покращила цей показник, але загальний рівень знання мови зупинився у діапазоні середнього.

Майже кожен другий мешканець України не має жодних навичок англійської мови, говорить опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) за підтримки USAID з 2022 по 2023 рік. До цієї статистики не входять мільйони українців, які вимушено покинули Україну внаслідок російської агресії.

Your browser doesn’t support HTML5

Кияни про новий закон про застосування англійської мови в Україні | Опитування

«Більшість українців вважає, що вивчати іноземні мови потрібно в молодому віці», підсумовує КМІС. Тобто, до 8–10 років або менше. Проте це не так, говорять дослідники. Вивчення мови у дорослому віці навіть має переваги для здоров'я мозку.

Все ж більше половини українців прагнуть поліпшувати свій рівень знання іноземної мови, за даними КМІС. Понад 30% у цьому бажанні перешкоджає брак фінансів. Але таке пояснення нівелюється кількістю безкоштовних можливостей для вивчення мови.

Де вивчити анлійську безкоштовно?

Звісно, можна піти класичним шляхом: записатися на приватні уроки у репетитора або ж на групові курси англійської. Останній варіант часто дешевший. Утім, мову можна вивчити і безкоштовно. Сьогодні для цього є безліч доступних ресурсів – як для самостійного вивчення, так і для мовної практики з носієм.

Минулого року Україна запустила національну програму з популяризації англійської під назвою Future Perfect на Дія.Освіта. Тут можна знайти низку програм для вивчення мови під різні потреби та вік. Наприклад, Promova надає громадянам України безкоштовну Premium-підписку з доступом до мовних курсів на три роки. Її можуть отримати і українці, які перебувають за кордоном. А хто має рівень англійської B1 і вище, може брати участь у розмовному клубі з іноземцями, йдеться в описі проєкту.

Для студентів та викладачів університетів програма пропонує онлайн-платформу Кембриджського університету Empower. До неї мають доступ усі українські університети, але для цього заклад має зареєструватися. Проєкт «Навчай для України» залучає молодь до викладання, зокрема англійської, у малих громадах. Державна програма надає можливості для вивчення англійської і держслужбовцям. Згідно з новим законом, через два роки після закінчення війни вони будуть зобов'язані вільно володіти англійською.

Окрім того, у мережі доступні десятки безкоштовних застосунків для вивчення мови. Один з найбільш популярних у світі – Duolingo. У цій програмі можна починати мову з нуля або з визначеного рівня методом своєрідної гри, в якій учень набирає бали та має досягати нових рівнів. Зараз вже є цілий ряд альтернатив цьому застосунку, як-от Memrise, Mondly чи Ling, тож можна обрати більш зручний варіант.

Якщо гейміфікований метод здається недостатнім, а у вас вже є базові знання і бажання просуватися далі, можна звернутися до головних медіа. Для британської англійської – це онлайн-курс від BBC, а для американської –Voice of America. Тут і граматика, і медійний та культурний контент, який дозволяє максимально зануритися у контекст Британії та США відповідно. Безкоштовні курси англійської (і не тільки) для різних рівнів та професій пропонує і українська платформа онлайн-освіти Prometheus. А організація Educational Equality Institute дає можливість українцям вивчати англійську безкоштовно як у групі, так і один-на-один із викладачем-волонтером.

Загалом таких ресурсів годі перелічити. Ось тут, наприклад, доступна велика кількість структурованого матеріалу для американської англійської. Уроки на свій смак і рівень можна знайти і на YouTube.

Вивчаючи мову, важливо практикувати здобуті навички у живому спілкуванні. Так, це можливо, навіть якщо ви не перебуваєте у мовному середовищі чи не маєте друзів-іноземців, які є носіями. Знайти пару для мовної практики можна у таких додатках, як Tandem, HelloTalk з живими людьми, які володіють англійською, або TalkPal, де говорити вчить штучний інтелект. Ці додатки працюють безкоштовно або з обмеженим доступом.

Тож українці можуть ефективно вивчати англійську та інші іноземні мови, незалежно від місця проживання.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рада ухвалила закон про статус англійської мови в Україні
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Німеччині в деяких школах вирішили вивчати українську мову як другу іноземну
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: На тлі мобілізації спеціалістів у Мінекономіки заявляють про потребу перекваліфікації українців, насамперед жінок
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Пишіть «проєкт», бо набув чинності Новий український правопис. По-старому вважатиметься помилкою