Багато поранених, вбитих, зниклих безвісти: як ЗСУ виходили з Вугледара

Чи вчасно був наказ на вихід українських підрозділів із ЗСУ?

  • Бійці розповіли про відхід з Вугледара. Чи вчасно був наказ?

Військові не отримали вчасного наказу про вихід з Вугледару і змушені були виходити самостійно.

В 72-й бригаді багато поранених, вбитих, зниклих безвісти. Про це пише ВВС посилаючись на військових бригади на правах анонімності. В той же час в ОСУВ «Хортиця» заявили, що «вищим командуванням надано дозвіл на здійснення маневру».

Які втрати і скільки полонених – невідомо. І головне питання, яке постає – чому вище командування не дало наказу відходити раніше?

У цьому випуску ми показуємо перше інтерв'ю після виходу з Вугледара з представником 72-ї бригади ЗСУ, яка обороняла місто два роки.

Про це дивіться у програмі Свобода.Ранок:

  • Що розповів Радіо Свобода пресофіцер 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ ім. Чорних Запорожців Арсеній Приліпка:

«Поранених евакуювали, і дуже складні умови були, тому що ворог з флангів тиснув і це дуже ускладнювало логістику. Передусім це вивезти наших військовослужбовців з Вугледару, з позицій, які були праворуч і ліворуч від нього. Але поранених вивозили. Звісно, це війна. Без втрат не може бути. Але за рахунок того, що відійшли на інший рубіж, зайняли його, то ми їх мінімізували, наскільки це можливо. Бо далі місто тримати вже було би критично для наших підрозділів важко, і ми б понесли більше втрат»

На запитання, про те, як ухвалювали рішення про відхід з Вугледара, пресофіцер каже, що все відбувається за наказом, але і в залежності від обставин. Також він прокоментував критику щодо вчасності відданих наказів та ухвалених рішень про відхід з міста.

«Ми у війську знаходимось, а у війську все робиться за наказом, за командою. Відповідно по ієрархії. А з вищого командування, вже вони знають обстановку, діють. І тоді вже командир бригади приймає рішення. І там вже залежить від обстановки на полі бою, який підрозділ виходить, яким чином якими шляхами. Все визначається. Це ж зрозуміло, що ворог не буде чекати, доки ми знайдемо оптимальні шляхи відходу. Він постійно наносить удари, контролює, логістику ускладнює, тому приймається рішення вже на полі бою, грубо кажучи…Дуже легко коментувати і звинувачувати командування у прийнятті певних рішень, не перебуваючи на командному пункті і не володіючи тією ситуацією і тією інформацією, яка є у командира бригади»

  • 2 жовтня в оперативно-стратегічному угрупованні військ «Хортиця» підтвердили виведення українських підрозділів з Вугледара «з метою збереження особового складу і бойової техніки, зайняття положення для ведення подальших дій».
  • Очільник Донецької ОВА Вадим Філашкін вранці 1 жовтня в ефірі телемарафону повідомив про бої майже в центрі Вугледара, в самому місті залишається 107 мирних жителів. Увечері 1 жовтня проєкт DeepState заявив, що російські війська окупували місто.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Все чорне від трупів» російських солдатів: реакції західних аналітиків на захоплення Вугледара
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вугледар окупували. Чому це сталося і куди війська РФ посунуть далі