«Пейджерна» операція Моссаду: чи може Україна вдатись до такої атаки проти РФ?

Моссад проти Хезболли: внаслідок вибухів пристроїв зв’язку у Лівані загинули 37 людей, понад три тисячі зазнали поранень

  • Чи може Україна використовувати методи Моссаду у війні?

19 вересня Іран евакуював свого посла Моджтабу Амані з Лівану, а також 95 інших пацієнтів, які зазнали поранень під час вибухів сотень пристроїв зв’язку.

Масово вибухати пейджери почали у Лівані 17 вересня. Вибухи близько 5 000 пристроїв призвели до загибелі 12 людей, ще близько 3 тисяч було поранено. Зокрема і посла Ірану, який втратив око.

18 вересня сталася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку – цього разу рацій. Унаслідок повторної хвилі загинули 20 людей, понад 450 поранені, повідомило Міністерство охорони здоров’я країни.

Агентство Reuters із посиланням на джерела, одне з яких – високопоставлене джерело у ліванській службі безпеки, повідомило, що ізраїльська розвідка «Моссад» заклала вибухівку в п’ять тисяч пейджерів, імпортованих угрупованням «Хезболла», за кілька місяців до вибухів.

За словами джерела, пейджери вибухнули, коли на них було надіслано закодоване повідомлення, що одночасно активувало вибухівку. Раніше представник «Хезболли» припустив, що пейджери були з вірусом, який міг спровокувати їхнє нагрівання, а потім вибух.

Вибухи сталися у всіх опорних пунктах «Хезболли» в той час, коли ізраїльський кабінет міністрів оголосив, що він розширює свої військові цілі і фокус своєї майже річної кампанії проти екстремістського угруповання «Хамас» (визнане терористичним в ЄС і США), в Секторі Гази, щоб протистояти «Хезболлі» на північному кордоні з Ліваном.

Член угруповання на умовах анонімності повідомив агентству Reuters, що ці вибухи стали «найбільшою інфільтрацією в систему безпеки», з якою зіткнулася «Хезболла» під час конфлікту з Ізраїлем за останній рік.

Загалом внаслідок вибухів загинули, за останніми даними, 37 людей, понад три тисячі – зазнали поранень.

«Хезболла» й іранські ЗМІ звинуватили в тому, що сталося, Ізраїль. Влада Ізраїлю ці заяви не коментує.

Телеканал ABC із посиланням на джерела повідомив, що Ізраїль готував цю операцію 15 років. При цьому деякі співробітники підприємств навіть не знали, на кого вони насправді працюють. Деякі оглядачі вже називають цю операцію блискучою, щодня аналізуючи нові дані.

Європейський союз засудив серію вибухів. А голова дипломатії Європейського союзу Жозеп Боррель назвав ситуацію «надзвичайно тривожною».

В соцмережах тим часом і жартома, і всерйоз розмірковують – чи може Україна надихатися подібними спецопераціями, чи може брати конкретні приклади і використовувати їх?

Чи можуть українські спецслужби планувати довгострокові операції, щоб схожим чином «дивувати» армію Росії?

Напишіть в коментарях що ви думаєте про це.

Про це та інше дивіться у програмі «Свобода.Ранок» о 9:01 на @Радіо Свобода:

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Gold Apollo заявили, що не виробляли пейджери, які вибухнули в Лівані
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У ЄС засудили вибухи пейджерів у Лівані , через які постраждали майже три тисячі людей – заява
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Можлива війна між Іраном та Ізраїлем – найнебезпечніший момент в регіоні за останні роки