Не лише символ. Неочевидний і загрозливий наслідок втрати Вугледара

Удари російської армії по будинках Вугледару ФАБами в останні дні його оборони

Втрата українськими військами Вугледара для Росії може стати не тільки символічним успіхом, бо місто, зважаючи на все, повністю зруйноване. З очевидних наслідків – просування у бік Великої Новосілки та Курахового. Але це не все. Відкат лінії фронту на цій ділянці може дати шанс агресору добудувати залізничну магістраль, що поєднує Росію з окупованим Кримом. Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) пояснюють, про що йдеться і чому це створює значну загрозу для Сил оборони.

2 жовтня 2024 року українське командування Збройних сил підтвердило вихід українських підрозділів з Вугледара. Ще раніше російські z-воєнкори публікували відео та фото з встановленими на руїнах міста російськими прапорами.

Вугледар, що розташований на південному заході Донецької області, мав не тільки символічне значення (бої за місто тривали з кінця березня 2022 року та неодноразово призводили до великих втрат з боку ЗС РФ, які болісно сприймалися у російському провоєнному середовищі). Вугледар відігравав значну роль як у обороні цієї частини області, так і впливав на можливість армії РФ облаштувати логістику у своєму ближньому тилу.

Супутниковий знімок Вугледара від 29 вересня

Місто було дійсно своєрідною фортецею завдяки своєму географічному розташуванню та місцевості довкола. Специфіка Вугледара полягала в тому, що воно було побудоване фактично у голому степу і складалось із багатоповерхівок, що являли собою зручні вогневі позиції та укріплення, з яких навколишня місцевість прострілювалася на кілька кілометрів.

Приклад Бахмута та спроб захоплення Часового Яру добре демонструє тактику росіян з атаки міст на Донбасі. Спочатку вони намагаються безкінечними штурмами закріпитися за міську забудову передмість із їхніми приватними секторами, а потім розширювати свою присутність у місті квартал за кварталом.

У Вугледарі такої можливості не було, бо фактично воно ізольоване від найближчої забудови. З цим пов'язані і негативні наслідки втрати міста для Сил оборони України – адже за Вугледаром у напрямку Курахового немає значних зон забудов, що могли би стати фортифікаціями для українських сил.

Ще навесні 2023 року російські військові зайшли у Нікольське неподалік Вугледара, але і між ним та Вугледаром пролягає відкрита місцевість.

З іншого боку, присутність українських сил у Вугледарі створювала небезпеку логістичній лінії агресора, яка пролягає залізницею, що з’єднує Донецьк із Волновахою, а далі прямує на окуповані території на півдні України.

Інформація про спроби армії Росії встановити безперервне та зручне залізничне сполучення у відкритому доступі з’явилася ще на початку 2023 року. Було це на тлі очікувань українського наступу та з початком активного використання ЗСУ далекобійних систем ураження, які один за одним знищували склади та логістичні маршрути російських військ в тилу окупованих територій.

Читайте також: Вугледар окупували. Чому це сталося і куди війська РФ посунуть далі

Нова залізниця, що з’єднувала б російський Ростов-на-Дону, окуповані Донецьк, Бердянськ і далі йшла на Крим, будується, хоч самі окупанти говорять про те, що на її будівництво потрібні роки.

Будівництво цієї гілки залізниці станом на березень 2024 року

Фрагменти нового залізничного полотна, що їх публікували пропагандистські канали РФ

Про цю залізницю в одному зі своїх виступів заявляв і лідер РФ Володимир Путін, називаючи її «альтернативою Кримському мосту». Очевидно, після вдалої атаки на міст у липні 2023 року, що з’єднує материкову частину Росії та окупований півострів Крим, актуальність залізничного шляху через окуповану частину Донбасу та Запорізької області лише зросла.

Приблизна схема залізничного маршрута, який Росія будує на окупованій частині України. На ній видно, що Донецьк розташованій на відстані від основного шляху

Як видно зі схеми, Донецьк розташований на півночі від цього маршруту. Та для Росії не логічно було б не спробувати з’єднати це найбільше окуповане українське місто з новою магістраллю. Це можна зробити завдяки вже наявній ділянці залізниці з Донецька в бік Маріуполя. Її частина, що проходить між Оленівкою та Волновахою, лежала прямо поблизу Вугледара, де і тримали оборону українські війська.

У лютому 2024 року в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) із посиланням на дані проєкту DeepState навіть з’явилася інформація, що на залізниці на цій ділянці зібрані сотні товарних вагонів, які розтягнулись приблизно на 30 кілометрів – їх легко можна було побачити на супутникових знімках. Одна з версій такого накопичення вагонів полягала в тому, що це своєрідна фортифікація, що прикриває цей шлях.

Відстань від Вугледара до існуючого залізничного шляху, що з’єднує Донецьк з півднем Донецької області

Тепер, після захоплення Вугледара, можливості до розбудови та використання цього маршруту у росіян збільшаться.

Олександр Демченко – журналіст Донбас Реалії, у проєкті з самого старту, з 2016 року. Нині військовослужбовець, консультант фонду «Повернись живим».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Все чорне від трупів» російських солдатів: реакції західних аналітиків на захоплення Вугледара
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У 72-й бригаді розповіли деталі відходу з Вугледара 
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: РФ будує нову мережу шляхів на захоплених землях України: чим це загрожує?

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.