Контроль армії РФ над Вугледаром відкриває можливості для наступу на Запоріжжя і Дніпро?

На що далі цілиться Кремль?

  • ЗСУ покинули Вугледар. Чим це загрожує Дніпру і Запоріжжю?

Українська підрозділи вийшли із Вугледару через загрозу оточення. Це підтвердили Сили оборони України. На думку деяких українських військових аналітиків, контроль над Вугледаром може посилити логістичні шляхи російської армії, які пролягають уздовж північного узбережжя Азовського моря та ведуть до Запорізької області.

Експерт Центру оборонних стратегій, колишній начальник штабу ВМС України Андрій Риженко прокоментував загрози, які виникли для Запоріжжя та Дніпра у зв'язку із просуванням російської армії на сході, і зокрема через захоплення Вугледара.

«Якщо подивитися на ситуацію ширше, відкрити загальну мапу півдня і сходу – цих ділянок фронту, то можна чітко уявити, що росіяни зараз максимально працюють на наближення до Дніпра і Запоріжжя.

Якщо говорити про Вугледар, то це якраз у напрямку Запоріжжя – для того, щоб відсікти цю лінію комунікацій між Запоріжжям і Дніпром потенційно. І взагалі, Запоріжжя «перекрити», можливо. Хоча дистанція там доволі велика. Знову ж таки, якщо подивитися на мапу, то Вугледар, цей виступ, який ми (українські сили – ред.) зараз тримаємо, у порівнянні з загальною відстанню до Запоріжжя, є невеликим. Це більше «іміджеві» втрати, і ми втрачаємо нашу землю.

Але якщо брати оперативний рівень, а можливо й стратегічний, то можна точно уявити, що зараз зусилля російських окупаційних військ направлені на два обласних центри – Запоріжжя і Дніпро. І це, до речі, підтверджується іншими заходами, які вони проводять. Щодня вони (сили РФ – ред.) обстрілюють Запоріжжя і Дніпро – використовують і ракети, і безпілотні літальні апарати «камікадзе» – Shahed. Вони докладають неймовірних зусиль, що якраз підтверджує, що (ці міста – ред. ) є цими оперативними цілями», – сказав у коментарі Радіо Свобода експерт Центру оборонних стратегій, колишній начальник штабу ВМС України Андрій Риженко.

То як реально оцінити загрози для Запоріжжя і Дніпра? І як їх захистити?

  • The Economist: Зеленський планує вибори для зміцнення своєї влади

Видання написало, що «великі політичні партії домовилися відкласти вибори до закінчення війни, але Зеленський планує вибори у 2025-му році».

Вибори під час дії воєнного станузаборонені ч. 1 ст. 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Заборона стосується усіх видів виборів: вибори президента, народних депутатів, органів місцевого самоврядування.

Наскільки реалістично провести вибори під час війни? Чи готуються до виборів у команді президента?

Про це і не тільки дивіться у програмі Свобода Live: