«Великий брат стежить». Український застосунок для домашнього карантину вже діє

Враження перших користувачів «Дій вдома»

Слідом за Польщею в Україні запрацював мобільний додаток для моніторингу тих, хто перебуває в самоізоляції чи обсервації. SMS із проханням встановити на смартфон застосунок «Дій вдома» вже третю добу надходять мандрівникам, які нещодавно повернулись до України.

Хто зобов’язаний встановлювати додаток, навіщо він потрібен та чи не бояться користувачі, що він «крастиме» з телефонів особисті дані? Радіо Свобода публікує матеріал про «дигіталізацію» карантину в Україні.

Відслідковує геолокацію та просить зробити селфі – український мобільний додаток для домашнього карантину працює за схожою схемою, що і його польський аналог. Цю технологію називають «електронною в’язницею» та часто сварять – мовляв, держави користуються пандемією і безпрецедентно збільшують стеження за громадянами.

Український застосунок моніторингу дотримання самоізоляції. Скріншот онлайн-магазину App Store

Однак, в українському Міністерстві цифрової трансформації переконують – від застосунку жодної загрози, а сама лише користь. Як виявилось, українці активно порушують правила карантину. Встановити це – теж допомогли технології.

Як порахували порушників карантину

Детальні маршрути пересування абонентів «бачать» оператори стільникового зв’язку. Компанія Kyivstar ще 25 березня зголосилась допомагати державі шукати осередки розповсюдження коронавірусу.

А вже 9 квітня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров опублікував карту порушень режиму самоізоляції.

Лише у Києві – понад 40 тисяч порушників карантину. Дані Міністерства цифрової трансформації

Червоним відмічені місця, де на площі 500 на 500 метрів виявили понад дві сотні громадян, які безтурботно гуляють – замість того, щоб 14 днів сидіти вдома.

Дані від мобільних операторів не містять жодної особистої інформації про абонентів
Михайло Федоров

Міністр Федоров дякує компаніям Kyivstar, lifecell, Vodafone Ukraine і запевняє – «дані від мобільних операторів не містять жодної особистої інформації про абонентів», мовляв, це лише маршрути телефонних апаратів та SIM-карт, які нещодавно вивозили за кордон.

«Завдяки мапі, громадяни можуть оцінити ступінь ризику небезпеки у своєму регіоні», – пояснюють мету створення карти у пресрелізі Міністерства цифрової трансформації.

Стеження держави зростає?

Застосунок «Дій вдома» міністр Федоров називає «максимально демократичним» інструментом для спостереження за людьми під час карантину.

Письмова згода на 14-денну обсервацію, яку підписують під час перетину кордону України

Встановити додаток будуть пропонувати лише громадянам, які нещодавно повернулись з-за кордону і під час перетину кордону дали письмову згоду на 14-денну обсервацію або самоізоляцію.

Розробники застосунку «Дій вдома» запевняють, що він не шпигуватиме за власниками смартфонів 24 години на добу протягом всього періоду самоізоляції.

Програма у випадковий час проситиме власника смартфону зробити селфі і надати доступ до геолокації.

9 квітня українським мандрівникам стали надходити перші SMS-повідомлення від Міністерства цифрової трансформації – з посиланнями на онлайн-магазини, в яких можна завантажити додаток.

SMS з проханням завантажити застосунок «Дій Вдома»

Софія Вовк повернулась з Мексики 31 березня – термін її самоізоляції вже добігає кінця. Попри це, вона все одно завантажила «Дій вдома» – із цікавості.

Система попросила зробити селфі – я так розумію, щоб надалі ідентифікувати мене
Софія Вовк

«Я ввела код, програма автоматично показала вулицю і номер будинку, а квартиру вже я ввела сама, також одразу при авторизації система попросила зробити селфі – я так розумію, щоб надалі ідентифікувати мене, вже було декілька push-повідомлень з проханням зробити селфі і підтвердити свою локацію», – розповідає Софія і додає, що застосунок також одразу показав кількість днів до завершення її самоізоляції.

Софія Вовк робить селфі на прохання застосунку «Дій Вдома», 10 квітня 2020 року

Софія каже, що не боїться додатку – навіть, якщо він таки шпигує за нею 24 години на добу. Виконує його регулярні прохання про селфі і чекає завершення самоізоляції. Каже, що робить це все заради власної родини.

Вирішила бути відповідальною громадянкою в питанні самоізоляції, бо ризики занадто великі
Софія Вовк

«Вирішила бути відповідальною громадянкою в питанні самоізоляції, тому що ризики занадто великі, я не поїхала до своєї родини, сиджу в Києві на найманій квартирі, а коли з’явився цей додаток, вирішила, що це добре, бо це добровільно, я чемно отримала SMS, завантажила і зробила все, як просили, мені і самій цікаво, як воно буде працювати», – каже Софія Вовк під час інтерв'ю Радіо Свобода.

Софія Вовк під час Skype-інтерв'ю з журналістом Радіо Свобода

Перевагою застосунку «Дій вдома» вона вважає також екстрений зв'язок з «гарячою лінією» Міністерства охорони здоров'я.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пообіцяв, що кількість функцій у додатку невдовзі розшириться. За його словами, у застосунку може з'явитися кур'єрська послуга – для доставлення продуктів або ліків.

Які ще технології можуть почати використовувати в Україні під час карантину? Читайте у матеріалі про те, як шукають і контролюють інфікованих у різних країнах світу.