Заступниця Блінкена в Україні: підтримка антикорупційних органів і $5 мільйонів на посилення їхньої співпраці з громадськістю

Узра Зея, заступниця держсекретаря США з питань громадської безпеки, демократії та прав людини

Узра Зея, заступниця держсекретаря США з питань громадської безпеки, демократії та прав людини, 18 жовтня відвідала Київ. Вона засвідчила підтримку Сполучених Штатів Україні, її зусиллям у боротьбі з корупцією, притягненні Росії до відповідальності за скоєні воєнні злочини та допомозі вимушеним переселенцям. А в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода дипломатка оголосила про нову фінансову допомогу.

«Я щаслива оголосити про нове партнерство з Інститутом висвітлення війни і миру (Institute for War and Peace Reporting) на суму 5 мільйонів доларів для посилення співпраці між громадянським суспільством та українськими антикорупційними органами задля ще більшої прозорості та підзвітності української влади», – сказала заступниця держсекретаря США з питань громадської безпеки, демократії та прав людини Узра Зея у розмові з Радіо Свобода.

Інститут висвітлення війни і миру – це неурядова організація, створена 1991 року, зареєстрована у Великій Британії.

Під час візиту до Києва американська дипломатка також завітала на святкування десятої річниці Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), зустрілася з урядовцями, правоохоронцями та медіа.

Розпочала свій візит до Києва заступниця держсекретаря із зустрічі з журналістками-розслідувачками: Наталкою Седлецькою, керівницею Київського бюро Радіо Свобода та проєкту «Схеми», Ольгою Руденко, головною редакторкою Kyiv Independent, Анною Бабінець, керівницею агенції «Слідство.Інфо» та Юлією Самаєвою, редакторкою відділу економіки «Дзеркала тижня».

«Маю честь підтримати енергійну спільноту українських журналісток-розслідувачок та важливу роль, яку вони відіграють у побудові майбутнього України. США підтримують їх та їхню критично важливу роботу з протидії корупції та досягнення ще більшої прозорості й підзвітності уряду», – написала Зея у соцмережі X.

У Києві заступниця Ентоні Блінкена зустрічалася й з Ольгою Стефанішиною, віцепрем'єр-міністеркою України питань європейської та євроатлантичної інтеграції, серед інших урядовців, та представниками правоохоронних і антикорупційних органів.

Зокрема, відвідала урочистості з відзначення десятої річниці від запуску НАБУ, роботу якого за останнє десятиліття Зея оцінила високо.

Узра Зея на святкуванні десятої річниці НАБУ

«Сполучені Штати пишаються тим, що допомогли створити НАБУ 10 років тому, і ми високо оцінюємо історичні успіхи, досягнуті з того часу в цій важливій боротьбі з корупцією. Чому це так важливо? Робота НАБУ відіграє суттєву роль у досягненні антикорупційних цілей України. Ці антикорупційні зусилля захищають владу від корумпованих діячів, які прагнуть розтринькати державні ресурси, та посилюють підзвітність влади перед народом», – зазначила Зея у коментарі Радіо Свобода.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Директор НАБУ звільнив свого заступника Углаву на тлі скандалу з витоком даних

Стосовно ж можливого витоку відомостей кримінальних проваджень до фігурантів, що закидали вже колишньому заступнику голови НАБУ Гізо Углаві, Зея сказала, відповідаючи на запитання Радіо Свобода:

«Наразі буде недоречним для мене говорити про звинувачення чи поточні розслідування, але я хотіла б ще раз наголосити, що здатність НАБУ працювати незалежно, без політичного втручання має вирішальне значення для успіху його місії, а також для збереження довіри донорів і, що дуже важливо, довіри громадськості».

Your browser doesn’t support HTML5

Інтервʼю з заступницею Держсекретаря США Узрою Зеєю

Коментуючи боротьбу України з корупцією, зокрема, в оборонних закупівлях, у ТЦК та у проєктах з відбудови, заступниця держсекретаря США зазначила:

«Я вважаю, що той факт, що Україна постійно піднімається в щорічному рейтингу Transparency International протягом останніх років, поки вона відбиває це жорстоке повномасштабне вторгнення, справді говорить про наполегливість, винахідливість і рішучість антикорупційних зусиль України. Я думаю, що те, що ми все більше дізнаємося про корупцію в Україні, пояснюється тим, що влада вживає заходів для притягнення винних до відповідальності задля зміцнення антикорупційної системи, а також тим, що українські незалежні ЗМІ та громадянське суспільство також проливають світло на ці зловживання».

Узра Зея відзначила досягнення в боротьбі з корупцією в Україні з лютого 2022 року:

«Лише з минулого року зусилля антикорупційних відомств заощадили уряду близько 89 мільйонів доходів, які були б вкрадені у суспільства. Ми також бачили, як минулого року парламент ухвалив кілька ключових законів, які посилюють антикорупційні гарантії в Україні. Це стосується й закону про перезавантаження митниці, який президент Зеленський підписав 17 жовтня. Це важлива сфера, де інституції, що генерують дохід, справді потребують захисту від корупції, що зрештою допоможе Україні виграти війну, виграти майбутнє та забезпечити довгострокове стійке процвітання».

Перебуваючи у Києві, американська дипломатка зустрілася й з правоохоронцями, які розслідують російські воєнні злочини за допомогою обладнання, наданого зокрема й США.

Узра Зея відвідала Ситуаційний центр МВС України

Для підтримки українців-жертв російських злочинів у США започаткували нову ініціативу, зазначила Зея. Це – партнерство з Міжнародною організацією з міграції на 2 мільйони доларів, яке покликане створити механізми відчутної прямої компенсації для постраждалих та сприятиме забезпеченню справедливості.

Крім цього, США підтримали створення Реєстру збитків, організованого Радою Європи, який нещодавно перевищив 10 тисяч позовів і розширює категорії позовів, зазначила димломатка. Про створення Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, оголосили у 2023 році, він запрацював цього року за участі понад 40 держав. Там збирають інформацію щодо позовів про відшкодування збитків, втрат чи ушкоджень через війну.

Заступниця держсекретаря США також відзначила зусилля Сполучених Штатів з підтримки вимушених переселенців.

«З лютого 2022 року США надали українцям майже 3,8 мільярда доларів гуманітарної допомоги, яка рятує життя, включно з їжею, водою, охороною здоров’я та підтримкою підготовки до зими, наприклад, генераторами та пальним. Раніше 18 жовтня я відвідала Центр для українських дітей-переселенців через повномасштабне вторгнення Росії. Цей Центр був заснований двома українцями, які самі були переміщені через вторгнення Росії до Криму в 2014 році, і для мене це лише приклад стійкості і рішучості українського народу будувати краще майбутнє. Сполучені Штати дуже пишаються тим, що підтримують ці гуманітарні зусилля», – зазначила Узра Зея у розмові з Радіо Свобода.

  • Після України заступниця держсекретаря США Узра Зея вирушила до Польщі, де вона зустрінеться з українськими біженцями, а також із гуманітарними партнерами, які надають їм підтримку, повідомив Держдеп.
  • 16 жовтня США оголосили новий пакет додаткової безпекової допомоги Україні на 425 мільйонів доларів.
  • Боротьба з корупцією в Україні це в першу чергу підтримка українських військових на передовій, заявила у вересні 2024 року посолка США в Україні Бріджит Брінк.
  • Раніше американське видання Politico повідомляло з посиланням на стратегічний документ уряду США, що Вашингтон сприймає корупцію в Україні як «реальну загрозу».
  • Україна отримала 36 балів зі 100 в Індексі сприйняття корупції за 2023 рік і стала 104-ю серед 180 країн. Зростання на три бали стало одним із найкращих результатів у світі, повідомила міжнародна організація Transparency International.