Україна зіткнулася з більшим оточенням: війська Росії входять до Білорусі

Олександр Лукашенко (ліворуч) і президент Росії Володимир Путін під час зустрічі в Москві (архівне фото)

(Рубрика «Точка зору»)

Від військових розгортань до кібератак, Білорусь тепер безсумнівно є повноправним учасником кампанії Росії проти України, що загострюється.

Росія почала переміщення військ до Білорусі цього тижня, нібито в рамках підготовки до спільних військових навчань, які заплановані на лютий. Як повідомляється, навчання під назвою «Союзна рішучість-2022» пройдуть на заході Білорусі поблизу кордонів з Україною, Польщею та Литвою.

Цей крок відбувся, на тлі того, що Росія Володимира Путіна продовжувала зосереджувати приблизно 100 000 військових у районах поблизу кордону з Україною, а Москва постійно розширювала свою військову присутність у Білорусі. 18 січня Росія повідомила, що наразі в Білорусі перебувають 12 винищувачів Су-35, два дивізіони ЗРК С-400 та підрозділ ЗРК «Панцир-С».

Розміщення військ у Білорусі надає Росії одну особливо важливу перевагу

Додаткове розміщення російських військ у Білорусі означає, що тепер Москва може атакувати Україну з Росії на сході та південному сході, з анексованого Кримського півострова на півдні та з Білорусі на півночі.

Розміщення військ у Білорусі надає Росії одну особливо важливу матеріально-технічну перевагу. Це дає Москві можливість дістатися до Києва, який розташований лише за 90 кілометрів від білоруського кордону, не перетинаючи Дніпра. Військові аналітики побоюються, що якщо Кремль почне одночасні наступи з півночі, півдня та сходу, така багатостороння атака може серйозно розтягнути оборону України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Їдуть до України». Рідні та друзі військових Росії про перекидання військ

Конрад Музика, директор польської консалтингової компанії Rochan, сказав Reuters, що в результаті зростаючої російської присутності в Білорусі Україна буде змушена розвести свої війська і відвести сили з позицій, що напроти південного заходу Росії. «У них не вистачає людських ресурсів, тому їм доведеться робити вибір», – прокоментував Музика.

Автократичний режим Лукашенка, схоже, також виступає як помічник Путіна в кібератаках

Перетворення себе на збройну платформу та розширення Західного військового округу Росії – не єдиний спосіб, завдяки якому Білорусь стає мультиплікатором сил для Москви. Оскільки військові дії тривають, автократичний режим Олександра Лукашенка, схоже, також виступає як маленький помічник Путіна в одній з улюблених агресивних тактик Москви – кібератаках.

Заступник секретаря РНБО України Сергій Демедюк повідомив Reuters, що хакерська група, відома як UNC1151, котра, як повідомляється, пов’язана з білоруськими спецслужбами, відповідальна за атаку 14 січня, коли на сайтах урядових установ України були опубліковані повідомлення з погрозою українцям «боятися і чекати гіршого».

«Пошкодження сайтів було лише прикриттям для більш деструктивних дій, які відбувалися за лаштунками, і наслідки яких ми відчуємо найближчим часом», – прокоментував Демедюк, зазначивши, що група UNC1151 здійснювала кібератаки на Литву, Латвію, Польщу та Україну в минулому, і він підозрює, що Росія також причетна.

У листопаді 2021 року американська фірма з кібербезпеки Mandiant опублікувала звіт, у якому «з високою впевненістю» стверджується, що група UNC1151 пов’язана з білоруським урядом, і що вона стоїть за так званою кампанією Ghostwriter, що була спрямована на країни Східної Європи з антиамериканською та антинатовською дезінформацією, а також крадіжкою урядових документів. У звіті Mandiant сказано, що «не можна виключити внесок Росії в UNC1151 або Ghostwriter», зазначаючи, що група «не націлена на російські чи білоруські державні установи».

У статті для Cyberscoop від 13 січня Гевін Уайлд із Krebs Stamos Group і Джастін Шерман із Cyber Statecraft Initiative «Атлантичної ради» зазначили: «Політики США повинні визнати, що зростання співпраці та стирання відмінностей між російськими та білоруськими службами безпеки будуть формувати ландшафт кібероперацій».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія за крок до визнання «ЛДНР», а регулярні війська може ввести саме на Донбас

Оскільки держсекретар США Ентоні Блінкен цього тижня відвідав Київ, щоб зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, перш ніж відправитися в Женеву на переговори з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, Україна зіткнулася з реальністю агресії не лише з боку Росії, а й Білорусі.

Лукашенко вже заявив, що Мінськ «не залишиться осторонь» у протистоянні Москви з Києвом і заявив, що «зрозуміло, на чиєму боці буде Білорусь». Його дії останніх тижнів підтверджують, що ці його слова були цілком серйозними.

Вимоги Москви, які означали б надання Путіну сфери впливу в Східній Європі, відкинуті США і НАТО як неможливі

Із наближенням у цьому році століття створення Радянського Союзу, Путін бере участь у небезпечній грі, що на межі війни. Російський правитель поставив вимогу, щоб НАТО не розширювалося на схід і припинило будь-яку військову співпрацю з Україною, а також зобов’язалося не розміщувати війська або зброю в країнах Східної Європи, які приєдналися до Північноатлантичного альянсу після травня 1997 року.

Вимоги Москви, які означали б надання Путіну сфери впливу в Східній Європі, були відкинуті США і НАТО як неможливі.

Маючи мало надії на дипломатичне вирішення нинішньої кризи, широкомасштабне вторгнення Росії в Україну виглядає все більш справжньою можливістю. І завдяки Білорусі загроза для України зараз велика як ніколи.

Браян Вітмор – старший науковий співробітник Євразійського центру «Атлантичної ради»

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.

Передрук здійснено з дозволу «Атлантичної ради» США

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Політична карикатура художника Олексія Кустовського

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Бен Воллес: Невиправдані страхи Путіна щодо НАТО приховують його амбіції стосовно України
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. У Німеччині вимагають жорсткішої позиції щодо режиму Путіна
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Я їм казав: росіяни, які будуть зі зброєю в Україні, – будуть вбиті» – журналіст Роман Цимбалюк