Друзі «іншого миру». Як реагувати Україні на активність Китаю?

Національні прапори України і Китаю в українському ресторані в Пекіні, 24 лютого 2022 року (ілюстраційна світлина)

(Рубрика «Точка зору»)

На тлі візиту президента України Володимира Зеленського до Сполучених Штатів та його зустрічей із Джозефом Байденом, Камалою Гарріс та Дональдом Трампом, на тлі повідомлень про рішення американского президента провести у жовтні зустріч у форматі «Рамштайн» на рівні лідерів держав фактичне проголошення «паралельного треку» так званих миротворчих зусиль пройшло набагато менш поміченим а дарма! Адже спроб Китаю навʼязати власний порядок денний у російсько-українській війні не варто недооцінювати.

Вже коли перед першим Самітом миру у Швейцарії китайське зовнішньополітичне відомство організувало поїздку свого спеціального представника Лі Хуея по країнах Глобального Півдня із презентацією нових китайських пропозицій щодо завершення війни, це можна було розцінювати як рішення створити цей альтернативний порядок денний.

Згодом Пекін вирішив надати своєму плану міжнародний характер – це коли після переговорів міністра закордонних справ Китаю Ван Ї з радником президента Бразилії Селсо Аморіма китайському плану був наданий характер китайсько-бразильського консенсусу. І от тепер, під час сесії Генеральної асамблеї ООН Ван Ї та Селсо Аморім знову зустрілися, щоб розширити коло прихильників свого «мирного плану».

Спеціальний радник президента Бразилії Селсо Аморім (ліворуч) і міністр закордонних справ Китаю Ван І. Нью-Йорк, США, 27 вересня 2024 року

У дискусії взяли участь представники ще 11 країн Глобального Півдня та пострадянського простору, серед яких можна було побачити дипломатів з Туреччини, Казахстану, Мексики, ПАР та Єгипту. І, як це дивно, але й передбачувано – Угорщини.

Презентацію збираються провести на саміті БРІКС у Казані – тобто на території тієї самої РФ, яка почала війну проти України

Але й така зустріч – тільки початок процесу по створенню платформи «Друзів миру», які мають провести зустріч у ще більш широкому колі. Ну і, звичайно ж, з точки зору МЗС КНР: «Це «не закрита група, а відкрита платформа, вона не прагне конкуренції та конфронтації, а веде інклюзивний діалог. «Друзі миру» створені заради миру і повинні вітатися міжнародною спільнотою. «Друзі миру» мають на меті стати об’єктивним і раціональним голосом і відіграватимуть конструктивну роль у політичному врегулюванні українського питання»

Й це, звичайно ж, «нейтральна» платформа, але її презентацію збираються провести на саміті БРІКС у Казані – тобто на території тієї самої Російської Федерації, яка почала війну проти України. Звісно, кращого місця для демонстрації «нейтралітету» й не вигадаєш!

Але, якщо не іронізувати над цими китайськими зусиллями, важко не помітити, що Пекін дійсно намагається створити іншу платформу діалогу поруч із платформою «Саміту миру». І запропонувати альтернативу країнам Глобального Півдня, які, з одного боку, хотіли б продекларувати свою миролюбність, а з іншого не бажають псувати стосунки з Росією і Китаєм. І такий підхід може спрацювати – хай навіть підхід Китаю і Бразилії президент України критикує з трибуни сесії Генеральної асамблеї ООН.

Спробу порівняти жертву й агресора

«Я тут не для того, щоб відповісти Зеленському чи Путіну, а просто для того, щоб запропонувати шлях до миру», наголосив на зустрічі майбутніх «Друзів миру» Селсо Аморім. І ця репліка демонструє сутність підходу Китаю і Бразилії, їхню спробу порівняти жертву й агресора щоб світ сприймав і Росію, і Україну як нерозсудливих розбишак, яким просто треба допомогти знайти конструктивний рецепт миру. І, звісно, цю формулу мають виписати посередники, а не хтось з розбишак. Ось вам і форум миру!

Маючи особливі стосунки з Москвою, тепер демонструють і готовність до діалогу з Києвом

При цьому в Китаї продовжують гратися у «нейтралітет» і, маючи особливі стосунки з Москвою, тепер демонструють і готовність до діалогу з Києвом. Під час сесії Генеральної асамблеї ООН Ван Ї виступив на присвяченому Україні засіданні Ради безпеки ООН із нагадуванням про пункти китайсько-бразильського плану, а згодом у кулуарах провів окрему зустріч зі своїм українським колегою Андрієм Сибігою ну і, звичайно ж, з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком.

Глава МЗС України Андрій Сибіга і керівник Офісу президента України Андрій Єрмак під час зустрічі з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї

Задоволений Сибіга наголосив, що поінформував китайського міністра «про зусилля України з імплементації Формули миру» – але, здається, самого Ван Ї в ці хвилини цікавила зовсім інша формула.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода і Крим.Реалії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нардеп Мережко: Зеленський посилює критику Китаю
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Будапешт заявив про намір долучитися до китайсько-бразильської ініціативи «Друзі миру»
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна та її південна сусідка. Для чого Росія дестабілізує Молдову?