Чому США посилюють перевірки анкет українців та що чекатиме біженців у країні?

Майже 130 тисяч українців перебувають у США за програмою U4U

Починаючи з лютого 2022 року, до Сполучених Штатів Америки в’їхало понад 270 тисяч українців. З них – майже 130 тисяч перебувають за програмою U4U – «Єдність заради України». Понад 200 тисяч американців виступили спонсорами українських громадян за цією програмою, відповідно до інформації Департаменту внутрішньої безпеки США.

Представниця ради директорів Ukraine Immigration Task Force Ірина Мазур стверджує: швидкість та відкритість, із якою створювали цю програму для українців, є безпрецедентними для Сполучених Штатів Америки.

Для громадян інших країн такого ніколи не робили і не робили з такою швидкістю. Тому сама програма U4U є унікальною
Ірина Мазур

«Міграційне право, особливо законодавство щодо надання притулку, у США є надзвичайно складним. І те, що зробили для українців – впровадження спеціальних програм, таких, як допуск по паролю і допуск по програмі U4U – це було безпрецедентне рішення. Для громадян інших країн такого ніколи не робили і не робили з такою швидкістю. Тому сама програма U4U є унікальною», – розповідає Мазур.

Однак наразі майбутнє українців, які виїхали у Сполучені Штати Америки з початку повномасштабної війни, є невизначеним.

Майбутнє українців із гуманітарним паролем

Американський уряд не надав українцям статусу біженців – натомість за програмою U4U вони отримали спеціальний гуманітарний «пароль» строком на два роки.

Проукраїнські протести у Нью-Йорку у квітні 2022 року

Статус біженця дозволяє особі через рік подаватися на «зелену карту», гуманітарний «пароль», який мають українці, такої можливості не забезпечує. Тож наразі майбутнє українців, які перебувають у США за програмою U4U, невизначене.

Міграційним питанням загалом дуже часто спекулюють під час виборчих процесів
Ірина Мазур

«Україна зацікавлена в поверненні своїх громадян. Тому що після закінчення війни державі потрібні будуть українці, які відбудовуватимуть цю державу. Але питання в тому, що для більшості цей статус закінчиться через рік, коли у США буде розпал політичної кампанії. Це буде президентська кампанія, це будуть вибори до Конгресу. І міграційне питання завжди має потужний політичний відтінок. Міграційним питанням загалом дуже часто спекулюють під час виборчих процесів», – пояснює Ірина Мазур.

7 червня в Палаті представників зареєстрували законопроєкт Ukrainian Adjustment Act, який дозволятиме українцям з гуманітарним паролем отримати «зелену карту» і залишитися у Сполучених Штатах на постійне проживання.

У Палаті Представників зареєстрували законопроєкт, який дозволятиме українцям з гуманітарним паролем отримати «зелену карту»

Наша країна стає кращою завдяки нашим українським емігрантам
Браян Фітцпатрик

«Наша країна стає кращою завдяки нашим українським емігрантам. І ми хочемо, щоб вони знали, що у них тут є дім. Їм тут раді. Люди, які дотримуються закону та роблять внесок в економіку нашої країни та в інші сектори державних послуг, мають можливість залишитися тут», – зазначив співавтор законопроєкту, конгресмен Браян Фітцпатрик.

Шанси на продовження статусу для українців

Утім, наразі законопроєкт лише зареєстрували. Юридичні експерти до такої можливості ставляться скептично.

«Метою цього законопроекту є «допомогти українським біженцям». Насправді, з законодавчої точки зору, це формулювання достатньо смішне – тому що українцям, які прибули, не надали статусу біженців. Тому, очевидно, першим питанням буде коректування цього законопроєкту, щоб документ відображав правильні юридичні дефініції. Як, хто сюди зможе приїхати, залишитися», – пояснює юристка Ірина Мазур.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Було б тупо вижити в Маріуполі і загинути від ракети деінде»: коли в Україну повернуться біженки?

Скептично ставляться до українських переселенців й окремі конгресмени – за їхніми словами, попри підтримку України, варто зважати і на міграційну кризу всередині США.

Ми маємо серйозні міграційні проблеми в Сполучених Штатах, і їхнє вирішення неефективне
Річ Маккормік

«Ви знайдете багато місць у Європі, де ринок праці потребує робочої сили. Я думаю, що варто почати із цих країн. Тому що ми маємо серйозні міграційні проблеми в Сполучених Штатах, і їхнє вирішення неефективне. Я не проти того, щоб українці приїжджали сюди – я думаю, вони хороші люди, вони планують дотримуватися закону і можуть стати хорошими громадянами. Але я також сподіваюся, що вони зможуть повернутись на батьківщину, де будуть потрібні для процесу відновлення. І повернутися буде значно легше з Європи, ніж зі Сполучених Штатів», – зазначає конгресмен Річ Маккормік.

Потрапити у США стало складніше

Тим часом потрапити українцям у Сполучені Штати Америки стало значно складніше. Якщо після лютого 2022 року приймали буквально усіх, то за останні півтора року американський уряд зіштовхнувся зі зловживаннями та посилив процедури перевірок, розповідає Ірина Мазур.

Потрапити в США українцям стало складніше

Завжди були зловживання – як із боку спонсорів, так і з боку бенефіціарів
Ірина Мазур

«Як і в кожній іншій програмі, завжди були зловживання (з програмою U4U – ред.) – як із боку спонсорів, так і з боку бенефіціарів. Тому міграційна та прикордонна служби набагато прискіпливіше зараз дивляться на те, хто подає документи, хто сюди в’їжджає», – розповідає імміграційна адвокатка Ірина Мазур.

Адвокатка зазначає: під найприскіпливіший контроль потрапляють українці, які раніше не були у США, а також неповнолітні, які приїхали без супроводу батьків.

«Українців питають: куди вони їдуть, для чого, хто їх спонсорує, де вони були на початку війни тощо. У порівнянні з тим, як це відбувалося рік тому, зараз правила значно жорсткіші», – пояснює Ірина Мазур.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Щоб повернути біженців, слід зберегти їхню українську ідентичність – президент СКУ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Українські біженці у США: історії родин, які адаптуються до нового життя