«Привиди Бахмута»: як снайпери ЗСУ працюють «на нулі» (фоторепортаж)

25 вересня. Український військовий із позивним «Кузя» з елітного підрозділу «Привиди Бахмута» перевіряє приціл. Він збирається на завдання всього за кількасот метрів від позицій окупаційних військ на сході України.

Бої на тій ділянці фронту – це переважно «окопна війна» та дальні артилерійські дуелі. Однак «Кузя» вважає, що снайпери вкрай необхідні українським військам для просування

Зброя снайперського загону. Командир підрозділу, одягнений у футболку з написом «Привиди Бахмута», повідомив, що на рахунку його команди – 558 підтверджених вбивств

«Кузя» оглядає свою зброю. Він – 31-річний військовий високого зросту із блакитними очима. Скільки російських солдатів убив – сказати відмовився, але зізнався, що нервував, коли вперше по-справжньому стріляв зі снайперської гвинтівки. Вдалий постріл здійснив лише із третьої спроби. Але з тих пір не мав із цим проблем.

«Не може бути жодних сумнівів, коли тиснеш на курок, – каже «Кузя». – Дідько, він – ворог для мене. Це він прийшов до мене додому. Я до нього не приходив»

«Кузя» (у центрі) навчався в українській школі снайперів під керівництвом досвідчених бійців. Але і про навички російських снайперів відгукується схвально.

«Давайте будемо чесними, найкращі снайпери тренуються в Америці... та в Росії. Вони все життя воюють – в Афганістані та в Чечні», – сказав він, додавши: «Не можна казати, що ворог слабший»

Побратим «Кузі» готується вирушати на бойове завдання. Загін, що складається виключно з чоловіків, найбільше часу проводить поповзом серед уламків колишніх будинків, випробовуючи інфрачервоні приціли на російських цілях. «Привиди Бахмута» часто є головними «очима» піхотної операції
 

Крім самого «Кузі», у команді ще двоє військових: водій «Кущ» і чоловік, який замінить «Куща» у разі загибелі.

«Зазвичай, слава Богу, все «чітко», – каже «Кущ»

Командир «Привидів Бахмута», який формував снайперський загін, обирав бійців за силою духу та психологічною стійкістю. «Чи ти витривалий, чи маєш змогу витерпіти психологічний тиск», – сказав «Кузя».

Також для нього було важливим, щоб військові «могли працювати один з одним і розуміти один одного»

Архівне фото зруйнованого Бахмута. Бої на цій ділянці фронту тривають.

Снайпери тут не завжди шукають позиції на висоті, як це часто показують у фільмах. Вони обирають добре захищені та приховані точки, звідки найкраще можна оглянути місцевість

Кілька місяців команда з двадцяти українських снайперів, відома як «Привиди Бахмута», розповідає, невпинно знищувала російські війська у повністю зруйнованому в результаті інтенсивних боїв місті.