Догляд за літніми людьми в Чорнобильській зоні відчуження

78-річна Євдокія Безнощенко перед своїм будинком у Чорнобильській зоні відчуження. 18 жовтня 2023 року.

Ядерна аварія, що сталася 26 квітня 1986 року в Чорнобилі, призвела до радіоактивного забруднення приблизно 150 000 квадратних кілометрів землі в Білорусі, Росії та Україні і змусила майже 200 000 людей покинути свої домівки.

Українські солдати переправляються через річку біля зруйнованого мосту, доставляючи їжу та медикаменти цивільному населенню, яке проживає в зоні відчуження.

Незважаючи на ризики підвищеного радіаційного опромінення, деякі літні люди вирішили повернутися і дожити своє життя в зоні без електрики і легкого доступу до зовнішнього світу.

Незважаючи на те, що Київ бореться з кремлівськими військами на сході, його військові продовжують допомагати тим, хто живе в цій зоні.

Російські військові взяли під контроль Чорнобильську атомну електростанцію 24 лютого 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення. Зруйновані мости призвели до того, що доступ мешканців до продуктів харчування та медичної допомоги враз зник.

Українські солдати переносять із човна вантажі, які будуть доставлені літнім мешканцям.

Хоча 3 квітня 2022 року українські сили взяли під повний контроль Чорнобильську електростанцію, доступ до зони відчуження був призупинений на час дії воєнного стану в Україні.

Безнощенко у своєму будинку, коли українські солдати приїжджають, щоб доставити продукти і запропонувати допомогу.

Хоча дітям офіційно не дозволяється жити в зоні через підвищений рівень радіації, було зареєстровано одне офіційне народження.

Безнощенко спостерігає, як солдати ремонтують її будинок.

За даними 2013 року, які оприлюднив український уряд, у зоні відчуження проживає від 200 до 2 000 осіб.

Ще один літній пенсіонер, який проживає в зоні відчуження – 89-річний Іван Троянок.

Втім, біженці, які рятуються від бойових дій на Донбасі з 2014 року, також переїхали до зони відчуження.

Троянок розмовляє з військовим медиком у себе вдома.

Із 2013 року не публікуються жодні дані про кількість людей, які проживають у зоні.

Через 37 років після найбільшої у світі ядерної аварії Чорнобиль перетворився із зони катастрофи на природний заповідник, в якому також проживають місцеві жителі.