«Особливо подобається – індивідуальний підхід». Як українські біженці з інвалідністю облаштовуються в Норвегії

Відправлення до Норвегії маломобільних переселенців з Дніпра та Донеччини

З Дніпра до Норвегії відправили вже другу групу маломобільних, літніх та важко хворих людей. Їх 8-ро: як переселенці з Донеччини, яких евакуаційники «Схід SOS» вивезли з-під обстрілів і чиї оселі зруйновані, так і дніпряни, які опинилися в скрутних життєвих обставинах. Норвегія приймає біженців від війни на невизначений термін – або до закінчення війни, або на стільки, на скільки сама людина захоче.

Як та чому люди наважилися на виїзд, а також – що їм пропонує країна, яка їх приймає – у репортажі проєкту «Ти як?» від Радіо Свобода.

«Втрачати нам нічого»

І під обстрілами був, і під бомбами
Володимир Примак

Володимир Примак – з села Старомайорське Великоновосілківського району на Донеччині. У чоловіка ампутована нога. Евакуаційники привезли його до Дніпра у вересні 2023 року.

Понад пів року він провів у лікарнях та в спеціалізованому шелтері, там його підлікували й допомогли відновити документи.

Володимир Примак

У рідному селі чоловік пережив окупацію і втратив домівку – говорить про це неохоче: «Свій приватний будинок був – розбомбили, одні руїни залишились. Сам жив. Хіба війна – це хороше? Я не хочу про це згадувати. І під обстрілами був і під бомбами. У Норвегії мені обіцяють протез. Поживемо – побачимо. Надія помирає останньою».

Відправлення до Норвегії маломобільних переселенців з Дніпра та Донеччини

Його тезка Володимир Невілько – також із Донеччини, з Бахмута. Понад рік він прожив під постійними обстрілами армії РФ, ховався в підвалі. Під час однієї з таких атак його контузило.

Володимир Невілько

Через обстріли дім, де він жив, зруйнований вщент. Каже: повертатися йому нікуди.

Вивезли мене в напівсвідомому стані, я контужений був
Володимир Невілько

«Залетіла ФАБ-500, бомба – і з мого дому вийшло озеро… Вивезли мене в напівсвідомому стані, я контужений був. Майже нічого не пам'ятаю. Лише знаю, що я з підвалу вилазив – приліт. І все. А після цього потрапив до лікарні. Один професор каже: це вам ще й пощастило, що крововилив був невеликий і пішло лише на очі. Відчуття було таке, ніби в очі піску насипали… Що буде в Норвегії – побачимо. Втрачати нам нічого», – говорить він.

Збираються в дорогу

Менеджерка медико-соціального супроводу команди евакуації «Схід SOS» Ольга Владимирова садить людей, які їдуть до Норвегії, в автобус. Вона жартує з ними, як з давніми приятелями й намагається підбадьорити.

«Не треба слати мені норвезьку рибку, я краще сама до вас приїду якось, у гості», – каже вона підопічним, з якими здружилася.

Що чекає на українських біженців у Норвегії

Попереду в них – тривалий переїзд до Польщі, а далі – літак. Ольга розказує: відбираючи людей для відправлення до Норвегії, передусім враховували їхні потреби.

Автобус, яким їдуть переселенці

Якийсь час вони проведуть у розподільчому таборі, а далі їм або запропонують окреме житло, або заклад, де ними зможуть опікуватися. Будуть і грошові виплати, говорить Ольга Владимирова.

Команда евакуаційників

Загалом в Україні знайти місця з доглядом зараз дуже непросто
Ольга Владимирова

«Якщо людина не «турист» і не їде, аби покращити свої й без того добрі умови, а реально їй потрібен догляд, медичний супровід, – Норвегія бере їх на утримання. Це дуже непогане партнертво. Загалом в Україні знайти місця з доглядом зараз дуже непросто – їх все менше. Маломобільні люди, люди, які не рухаються, люди, яких треба годувати з ложечки або постійно бути поруч, – це дуже складно», – говорить вона.

Відправлення до Норвегії маломобільних переселенців з Дніпра та Донеччини

У Норвегії, зі слів Ольги, на цих людей спершу чекає «карантин» у спеціальному розподільчому таборі: «Їм зроблять необхідні документи і одразу почнуть виплачувати кошти – по чотири тисячі крон на одну особу незалежно від статусу. Далі будуть підбирати індивідуальну програму. Якщо людина може впоратися самостійно, йому підберуть в певному регіоні житло й буде більше коштів. Якщо людина з особливими медичними потребами, наприклад, незряча, не чує, не ходить, – підбиратимуть заклади з постійним спеціалізованим доглядом. Але виплати будуть меншими, натомість вони отримають повний комплекс послуг. Що особливо подобається нам і нашим людям – що тут є індивідуальний підхід».

Як облаштувалось у Норвегії подружжя біженців з Нікополя

У лютому 2024 року «Схід SOS» відправляв до Норвегії першу групу біженців з інвалідністю. Тоді це було понад 30 людей, зокрема Володимир Сергієнко з дружиною Юлією, яких вивезли з постійно обстрілюваного Нікополя. Чоловік – незрячий, жінка – доглядає за ним. Радіо Свобода зв'язалося з ними й поцікавилося їхнім життям та побутом у Норвегії.

Юлія та Володимир Сергієнки з України їдуть до Норвегії, Дніпро, лютий 2024 року

За словами Володимира, до Норвегії вони діставалися понад дві доби. Спершу їх розмістили в тимчасовому пункті перебування в Роде, далі – поселили до гуртожитку, зрештою – надали окреме житло на околиці Осло.

«Нас поселили в двоповерховому будинку місцевих жителів. Нам виділили половину першого поверху, платить держава за нас власникам. У нас є дві кімнати, кухня, ванна, туалет. Є меблі. Але побутові речі треба купувати. Якщо потрібна швабра – купуємо швабру. Але господарі – хороші люди, допомагають», – розповідає біженець.

Виплати ми отримуємо, але це небагато. 70-80% з цього – іде на їжу
Володимир Сергієнко

Загальноінтеграційна програма для біженців, якою вони скористалися, передбачає і певні виплати, говорить Володимир.

«Виплати ми отримуємо, але це небагато, як на норвезькі реалії. Зараз – по шість тисяч крон на місяць на людину. 70-80% з цього – іде на їжу. Я в Норвегії вже п'ятий місяць і ще жодного разу не куштував пива, бо це дуже дорого. Була в мене одна погана звичка – куріння, довелося кинути, тут цигарки коштують також дуже дорого. Треба вибирати: або їсти, або курити. Грошей небагато, але без особливих забаганок – вистачає. Проїзд на транспорті – безкоштовний. Медична система відрізняється від нашої. На відвідування лікарів – великі черги. У нас вже є сімейний лікар, але ми ще не були на прийомі. Попередній запис треба чекати близько місяця», – говорить він.

Дозвілля у пари наразі таке: жінка щодня порається на невеликому городі, чоловік – більшу частину дня вивчає норвезьку та грає в шахи. На повернення додому, до Нікополя, говорить Володимир, поки не сподіваються. Чекають осені, тоді, як їм обіцяли, стартує інтропрограма, яка, зокрема, передбачає глибше вивчення норвезької біженцями.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ліжко і кладовище – і більше ніякого життя». Українець із ДЦП розповів свою історію депортації й порятунку
Нам надано право тимчасового проживання тут на рік
Володимир Сергієнко

«Як адаптовуєшся? Просто призвичаюєшся до місця, де живеш. Я добре знаю англійську, мені це дуже допомагає, всюди спілкуюся англійською, перекладач не потрібен. Самостійно вчу норвезьку, вона – непроста, дещо схожа на англійську, чимало слів схожі на російські та українські, у вимові – дещо на французьку. Соціалізуємося потроху. Нам надано право тимчасового проживання тут на рік, а потім, як кажуть, воно автоматично продовжиться. Удома – нічого не припинилося, щодня обстріли. Скучаємо за домом», – розказав біженець.

Машина евакуаційників

Від початку повномасштабної війни евакуаційна команда «Схід SOS» вивезла з «гарячих» точок понад 10 тисяч маломобільних людей.

Зокрема, у Дніпрі дають прихисток хворим та незахищеним групам переселенців, які у підвалах і під обстрілами були приречені на смерть. Тут їх годують, розселяють, дбають про медичну допомогу й документи, а далі – переправляють до більш безпечних регіонів України або за кордон.

Відправлення до Норвегії маломобільних переселенців з Дніпра та Донеччини

За словами представниці команди евакуації «Схід SOS» Ольги Владимирової, наразі, окрім Норвегії, співпрацюють з Польщею, Німеччиною та Литвою.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Жити й померти в гідних умовах – у ліжку, з кефіром на тумбочці». Як евакуюють невиліковно хворих і маломобільних з лінії фронту
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «По нас цілилися, по дітях»: що пережила багатодітна родина з Харківщини