Німеччина змінює правила: українським біженцям доведеться перереєструвати свої автомобілі

Українські біженці, акція громадської організації «Віче». Берлін, грудень 2023 року

Після повномасштабного вторгнення Росії проти України сотні тисяч українців покинули свої домівки, втікаючи до країн ЄС на власних автомобілях. У Німеччині для цих біженців зробили виняток – протягом першого року їм не потрібно було реєструвати свої транспортні засоби, далі це рішення двічі продовжували. Однак нині цей пільговий період добігає кінця, і на українських біженців чекають зміни.

З 1 жовтня 2024 року вони зобов’язані зареєструвати свої автомобілі на німецькі номерні знаки. Це нововведення стосується тих українців, чиї транспортні засоби перебувають у Німеччині більше 12 місяців.

Проект «Ти як?» від Радіо Свобода поспілкувався з власниками українських автомобілів у Німеччині, щоб дізнатися їхню позицію щодо нових вимог та з'ясувати, з якими труднощами вони стикаються в процесі перереєстрації транспортних засобів у нових умовах.

«Це як втратити останнє, що залишилось від старого життя»

Харків'янка Нінель Лемак, як і багато інших українців, які рятуються від війни в Німеччині, також стикається з новими викликами через зміни законодавства. Жінка прибула до країни з Харкова у березні 2022 року. Її автомобіль, Hyundai Santa Fe 2015 року випуску, не проходить техогляд (TÜV) через невідповідність німецьким стандартам, тому жінці доведеться продати авто.

Нінель Лемак на Марші Вишиванок у Вюрцбурзі з донькою

«У мене американська версія авто, а там якісь обмеження щодо фар, червоні стопи замість жовтих, і ще кондиціонер старої моделі, який після 2017 року взагалі не дозволяється в Німеччині», – пояснює українка.

Процес адаптації автомобіля під німецькі стандарти може бути для українки не лише довгим, а й дорогим. Нінель оцінює витрати у 5-6 тисяч євро, за умови, що вона буде купувати вживані деталі. «Мені сказали, що треба також замовляти «Сертифікат відповідності» для автомобіля, який коштує кілька сотень євро. Якщо цей документ підійде, тоді можна рухатися далі. Але якщо ні – машина все одно не пройде реєстрацію», – додає вона.

Я розумію, що буду платити штрафи, якщо не встигну продати чи перереєструвати
Нінель Лемак, біженка

Попри це, жінка не поспішає адаптувати автомобіль під німецькі вимоги. Вона планує продати його на українському ринку, оскільки в Німеччині автодилери пропонували їй майже на 50% менше від ринкової суми. Вона визнає, що продати автомобіль до 1 жовтня буде складно, але зараз намагається пришвидшити цей процес: «Я розумію, що буду платити штрафи, якщо не встигну продати чи перереєструвати, але поки надія ще є. Я живу в селищі, і повністю без машини залишатися не хочу», – ділиться жінка.

Ukrainian refugee in Germany

Автомобіль для українки – це не лише питання фінансів, але й питання мобільності. Вона з родиною проживає у селищі в Баварії, звідки досить важко дістатися міста.

«Автомобіль – це мої колеса, це частина мого життя, – розповідає українка. – Я звикла бути мобільною, і коли живеш у селищі, без машини дуже складно. У мене є дитина, я повинна її возити до школи, на гуртки, на різні розваги»

Перереєстрація автомобіля, адаптація до нових реалій і постійне відчуття невизначеності створюють додатковий стрес для тих, хто і так залишився без дому, вважає біженка.

«Всі ці зміни – це ще один удар. І так проблем достатньо, а тут ще й автомобіль. Це як втратити останнє, що залишилось від старого життя. Ми розуміємо наміри німецької влади, але все рівно це поки важко сприйняти», – говорить харків'янка.

Два роки – це надто мало для тих, хто втік від війни і намагається тут почати нове життя
Нінель Лемак, біженка

Вона зазначає, що додатковий час для переоформлення автомобіля значно полегшив би ситуацію для багатьох українців. «Якби продовжили термін перебування автомобілів на іноземних номерах ще на рік, це було б набагато краще», – каже Нінель. «Два роки – це надто мало для тих, хто втік від війни і намагається тут почати нове життя. Три роки дали би більше часу для адаптації та вирішення фінансових і бюрократичних питань».

«Переєстрував, бо не хочу ризикувати зі штрафами»

Іван, біженець з Бердянська, минулого року на власному авто приїхав до Німеччини. У нього старенький Ford S-Max 2006 року. Чоловік придбав автомобіль у Німеччині у 2022 році, коли в Україні діяло пільгове розмитнення. У 2023 році він переїхав з родиною до Німеччини. Дізнавшись про зміни в законодавстві для українських автомобілістів, Іван вирішив перереєструвати свій автомобіль на німецькі номери, аби уникнути в майбутньому проблем та штрафів.

«Я розумію, що правила змінюються, але я б не перереєстрував машину, якби не закон. Я б залишив усе так, як є, адже для нас, біженців, кожне євро на рахунку має значення. Проте я переєстрував, бо не хочу ризикувати зі штрафами, і тепер маю все в порядку», – розповідає чоловік.

Вартість перереєстрації залежить від технічних характеристик автомобіля
Іван, біженець

Процес перереєстрації, за словами Івана, досить складний і коштовний, якщо немає всіх необхідних документів. «Вартість перереєстрації залежить від технічних характеристик автомобіля – обсягу двигуна, року випуску, пробігу та стану авто. Мені полегшило процедуру перереєстрації те, що моє авто було з Німеччини – й раніше проходило тут техобслуговування. Коли було потрібно, я звернувся до колишнього власника автомобіля, і він надіслав мені фото німецького техпаспорта», – пояснює Іван.

Загалом чоловік витратив на перереєстрацію авто на німецькі номери близько 1 200 євро. Це зайняло у нього три робочі дні, включаючи технічний огляд (TÜV), податки та мінімальне страхування.

Особливо важливою для Івана стала довідка про безаварійність, яку він зміг отримати дистанційно від своєї страхової компанії в Україні. Він зазначає: «Чим більше у вас водійський стаж, тим дешевша страховка». Це дозволило йому суттєво заощадити на витратах.

Попри те, що Іван планує в майбутньому продати своє авто, він зазначає, що відразу після переоформлення це робити заборонено: «Тільки через рік після реєстрації на німецькі номери я зможу продати його тут».

Your browser doesn’t support HTML5

Живе у німців, яких депортувала радянська влада. Історія біженки з України (відео)

Як зареєструвати автомобіль в Німеччині

Берлінська громадська організація LaruHelpsUkraine e.V. підготувала покроковий план перереєстрації українського автомобіля в Німеччині:

  1. Проходження технічного огляду авто.
  2. Митна декларація.
  3. Оформлення обов’язкового автомобільного страхування.
  4. Реєстрація автомобіля.

За даними Міністерства транспорту ФРН, керування автомобілем без німецької реєстрації є адміністративним правопорушенням, за яке передбачено штраф у 70 євро.

Українці в Німеччині

Що відомо

З 1 жовтня українські автомобілісти, які мають тимчасовий захист у Німеччині понад рік, повинні переєструвати свої автівки та поставити їх на облік у ФРН.

Олексій Макеєв, посол України в Німеччині, на своїй сторінці у Facebook зазначив, що участь у дорожньому русі транспортного засобу на іноземній реєстрації без його перереєстрації німецькими органами та без зміни номерів не може перевищувати один рік. Проте німецькі органи влади двічі йшли на поступки українським втікачам від війни.

Зверніть увагу: правило про 1 рік залишається чинним
Посол Макеєв

«Тож, власне, приїхали. Із 1 жовтня продовжувати доведеться вже національний рух – з німецькою реєстрацією. Зверніть увагу: правило про 1 рік залишається чинним. Тобто, раптом ви виїхали з України, скажімо, влітку 2024, то рік вашого «міжнародного руху» у вас ніхто не забере. І ваш дедлайн перереєстрації буде влітку 2025-го, – повідомив посол України.

За словами Макеєва, для реєстрації української автівки в Німеччині українські біженці не зобов'язані знімати її з реєстрації в Україні, тому повернення додому має бути простішим.

«Вона лишається в українській реєстраційній базі МВС. З точки зору Державної митної служби, автівка перебуває у митному режимі «тимчасового вивезення» та не втрачає статусу «українського товару» – тобто не підлягає митному оподаткуванню й має право на зворотне ввезення», – пояснив посол України у Німеччині.

  • Згідно з даними німецької митниці, особи, які володіють українським легковим автомобілем та причепом, що були ввезені до країни для тимчасового перебування, звільняються від сплати транспортного податку з моменту перетину кордону строком до одного року.
  • У разі повторного перетину кордону – відлік річного терміну перебування у країні починається знову після повернення до країни.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Наблизило до отримання німецького громадянства»: реакції українців у Німеччині на обмеження консульських послуг
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Працевлаштовуйтесь і ви». Як Німеччина стимулює працювати українських біженців і що з цього виходить
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Історичний крок у німецькому Гессені: українська мова вперше стає другою іноземною в місцевих школах